A térfélcsere után azt csinált a Utah Jazz, amit csak akart

Vágólapra másolva!
2007.05.27. 09:10
Az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság nyugati főcsoportjának döntőjében a Utah Jazz két elveszített találkozó után a párharc harmadik felvonásán saját közönsége előtt magabiztos játékkal, óriási fölénnyel, huszonhat pont különbséggel nyert a San Antonio Spurs ellen. A hazaiak nyerőembere Deron Willimas volt, aki 31 pontja mellett nyolc gólpasszal és öt labdaszerzéssel tűnt ki.
Carlos Boozer (balra) Tim Duncan szorításában tör kosárra
Reuters
Carlos Boozer (balra) Tim Duncan szorításában tör kosárra
Carlos Boozer (balra) Tim Duncan szorításában tör kosárra
Reuters
Carlos Boozer (balra) Tim Duncan szorításában tör kosárra

A nyugati főcsoport fináléjának első két felvonása a San Antonio Spurs szája íze szerint alakult, a texasiak azonban jól tudták, hogy a harmadik találkozón vért kell izzadniuk, ha Salt Lake Cityben is győztesen akarják elhagyni a parkettet.

Az EnergySolutions Arenában pokoli hangulat várta a csapatokat, a Utah-tábor pedig belehajszolta a győzelembe a hazaiakat. Fölényes sikerével jelezte a Jazz, hogy a párharc koránt sem lefutott, egy percig sem mondott le a nagydöntőről.

Ezen az estén Deron Williams és Carlos Boozer voltak a siker kovácsai, elévülhetetlen érdemeket szerezve a diadalból. A 22 esztendős irányító közel 38 percet játszott, ezalatt berámolt 31 pontot, öt triplakísérletéből négy célba is talált. Emellett nyolc gólpasszal és öt labdaszerzéssel tűnt ki.

A 25 éves bedobó valamivel kevesebbet, 33 és fél percet szerepelt, 19 mezőnykísérletéből 12 hibátlan volt, ezenkívül pedig a lepattanózásban is remekelt, szám szerint tizenkettőt kaparintott meg.

Pedig a Jazz kiábrándítóan kezdett, Jerry Sloan tanítványai görcsösnek, idegesnek tűntek, gyakran előkészítetlenül, pontatlan dobtak, csikorgott a gépezet, ami labdaeladásokban is megmutatkozott. Az első etap után 15-23 állt a táblán.

A második negyedben ha lábra nem is kapott, de valamelyest szervezettebben játszott a Utah, amely a Deron Williams, Derek Fischer, Carlos Boozer trió hathatós közreműködésének köszönhetően megközelítette riválisát. Azonban még így is Tim Duncanék álltak jobban, kétszer tizenkét percnyi játék után 47-43-ra vezettek.
Azt nem tudni mit mondott Sloan-mester játékosainak a szünetben, mindenesetre a tréner szavai nem voltak hiábavalóak.

A térfélcsere után varázsütésre feljavult a Salt Lake City-i alakulat, amely nemcsak átvette a vezetést, hanem fokozatosan ellenfele fölé nőtt. A harmadik negyed elképesztő rohanásából (32-20) a hazaiak jöttek ki jól, ez pedig nyolcpontos Utah-előnyt (75-67) eredményezett a záró felvonás előtt.

A végjátékban a texasiak már nem tudtak újítani, a korábban szoros és kiélezett ütközet pedig öt-hat perccel a vége előtt eldőlt. Teljesen megérdemelten győzött és szépített a Utah Jazz.

”Nehéz dolgunk volt, mert lét vereséggel a hátunk mögött nyomás nehezedett ránk, hiszen nem kaphattunk ki újra. Úgy gondoltam, hogy a lelki teher ellenére a játékosaim képesek kivívni a győzelmet, és ezt be is bizonyították. Remélhetőleg ez a siker növeli az önbizalmukat” – értékelt Jerry Sloan a lefújás után.
A túloldalon Gregg Popovich nem azért volt bosszús, hogy a 109-83-ra kikapott a csapata, hanem a mutatott játékkal volt elégedetlen.

”Azt hittem a jó kezdésünk megtöri a Utah lendületét, ezzel szemben fokozatosan feljavultak, mi pedig fizikálisan és mentálisan is elfáradtunk. A végeredmény lényegtelen, csak az számít, hogy játszol, ma pedig nem ment túl jól. A Utah a játék több elemében felülmúlt minket, jobban játszottak, megérdemelték a sikert” – mondta Popovic.

ÉSZAK-AMERIKAI PROFI KOSÁRLABDA-BAJNOKSÁG (NBA)

NYUGATI FŐCSOPORT, DÖNTŐ, 3. MÉRKŐZÉS:
Utah Jazz-San Antonio Spurs 109-83(15-23, 28-24, 32-20, 34-16)
Salt Lake City, 19911 néző. V: Delaney, McCutchen, Rush
UTAH: D. WILLIAMS 31/12, FISCHER 11/3, BOOZER 27, Kirilenko 2, Okur, Csere: GIRICEK 11/3, Harpring 8, Milsap 8, Collins 7, Araujo 2, Brewer 2, Brown, Edző: Jerry Sloan
SAN ANTONIO: PARKER 25/3, Finley 3/3, DUNCAN 16, Bowen 5, Oberto 5, Csere: Ginobili 14/6, Horry 5, Vaughn 3, Barry 5, Elson 2, Udrih, Bonner, Edző: Gregg Popovich
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 2-1 a San Antonio javára
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik