Nyert és elhúzott a Spurs, így hazai pályán kapaszkodhat a Jazz

Vágólapra másolva!
2007.05.23. 09:18
Az NBA, az észak-amerikai kosárlabda-bajnokság rájátszásában, a San Antonio-Utah elődöntő, egyben Nyugati-főcsoport döntő második mérkőzésén, hazai pályán kilenc ponttal nyert a Spurs a Jazz ellen, így előbbi összesítésben már 2-0-ra vezet a négy győzelemig tartó párharcban. A harmadik mérkőzésre szombaton kerül sor, amelynek ugyanúgy a Jazz lesz a házigazdája, mint a hétfői, negyedik összecsapásnak. A másik elődöntőben a Cleveland 1-0-ra vezet a Detroit ellen.
Tony Parker (San Antonio, jobbra) húz el Carlos Boozer (Utah Jazz, balra) mellettfotó: Reuters
Reuters
Tony Parker (San Antonio, jobbra) húz el Carlos Boozer (Utah Jazz, balra) mellettfotó: Reuters
Tony Parker (San Antonio, jobbra) húz el Carlos Boozer (Utah Jazz, balra) mellettfotó: Reuters
Reuters
Tony Parker (San Antonio, jobbra) húz el Carlos Boozer (Utah Jazz, balra) mellettfotó: Reuters

A hazaiak megadták az alaphangját a találkozónak, Michael Finley hárompontosával indult a mérkőzés, amelynek első negyedében szinte végig vezettek, a végére kétpontos előnyre is szert tettek.

A legnagyobb különbség a két csapat között a harmadik percben volt, akkor öt ponttal megugrottak a házigazdák, a Jazz azonban tartotta velük a lépést, háromszor ki is egyenlített, de a vezetést egyszer sem sikerült átvennie. Jobbára csak ellenfele után ment.

Ment volna a második negyedben is, de a vendégek játéka igencsak akadozott. Ellenben a hazaiak remekeltek. Manu Ginobili lökte meg nem gyengén, öt ponttal a Spurs szerekét a felvonás elején, majd jöttek a társak is. Amíg a Muzsikusok elől és hátul is elbizonytalanodtak, több hibát vétettek, a házigazdák ettől vérszemet kaptak.

Szavazás

Melyik csapat lesz az NBA bajnoka 2007-ben?

Írja be az itt látható számot!
A felvonásból négy perc sem ment le, amikor még belátható, négypontos volt a Jazz hátránya. A játékrész hátralévő kétharmadában aztán tizennégy pontot(!) vert ellenfelére a Spurs, amely az egész találkozó végkimenetelére nézve döntőnek bizonyult.

A nagyszünetben tizenhét pontos hátrányban lévő vendégeknek, pocsék második negyed után sok reményük aligha lehetett a feltámadásban, ők azonban mindenesetre megpróbálkoztak vele.

Nyerték is egy ponttal a harmadik, majd héttel a negyedik játékrész, ledolgozva így nyolc pontot tetemes hátrányukból. A Spurs azonban biztosan tartotta vezetését és magától megnyugtató különbségre a vendégeket.

A Utahban Carlos Boozer és Deron Williams produkált átlagon felülit, de előbbi 33 pontja - ezzel az egész mezőny legeredményesebbje tudott lenni - és 15 lepattanója, míg utóbbi 26 pontja és 10 asszisztja sem tudta ellensúlyozni a hazai csapat lényegesen egységesebb játékát.

Boozer ötödször dobott 30 pont fölött a mostani rájátszásban, nincs éppen rossz formában.

A győztes hazai csapat legjobbja ezúttal is Tim Duncan volt, a klasszis 26 pontja mellett elkönyvelhetett még 14 lepattanót.

„Maradt még esélyünk a folytatásra - mondta a vesztes csapat egyik legjobbja, Deron Williams a mérkőzés után -, de a védekezésünk nem volt jó és a hárompontosaink is nagyon rosszul dobtuk. Ez döntött.”

„Még egy kicsivel több erőt kell fektetnünk az elkövetkezendő mérkőzésekbe - nyilatkozta Tim Duncan -, és akkor el tudjuk búcsúztatni ellenfelünket.”

A dobóstatisztikákat elemezve megállapíthatjuk, hogy a vendégek bátrabban dobtak kosárra, mint ellenfelük, de hárompontos kísérleteiknél inkább csak lőttek, mint töltöttek, a 3/11-s mutatót aligha teszik ki az ablakba.

A Spurs viszont kevesebbszer, de kidolgozottabb helyzetekből, nem mellékesen pontosabban dobott, mezőnyből 55,6 százalékkal. Ráadásul a hárompontos vonalon kívülről is bátran próbálkoztak, a 26 kísérlet fele végül eljutott rendeltetési helyére. Utóbbi mutatóban franchise-rekordot állítottak fel ezzel a teljesítménnyel.

NBA, ÉSZAK-AMERIKAI KOSÁRLABDA-BAJNOKSÁG:

RÁJÁTSZÁS, ELŐDÖNTŐ (EGYBEN NYUGATI-FŐCSOPORT DÖNTŐ), 2. MÉRKŐZÉS:
SAN ANTONIO SPURS - UTAH JAZZ 105-96 (26-24, 32-17, 23-24, 24-31)
AT& T Center, San Antonio, TX, nézőszám: 18.797
SAN ANTONIO: Parker 17, Finley 11, Duncan 26, Bowen 9, Oberto 14. CS.: Ginobili 17, Horry, Barry 9, Vaughn, Elson 2, Udrih, Bonner. Vezetőedző: Gregg Popovich
UTAH: D. Williams 26, Fisher 3, Boozer 33, Kirilenko 15, Okur 11. CS.: Harpring 2, Millsap 4, Giricek 2. Vezetőedző: Jerry Sloan
Az állás: 2-0 a San Antonio javára
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik