Ivkovics helyet foglalt a kezdőkörben a második technikaija után

Vágólapra másolva!
2008.11.24. 09:30
Érdekesnek ígérkezett a szombati Kecskemét–Pécs férfibajnoki, mert két korábbi szövetségi kapitány csapata csapott össze – érdekes is lett, de nem ezért: a sima hazai sikerrel (75–58) véget érő kosármérkőzést Sztojan Ivkovics magánszáma tette emlékezetessé. A tréner a Nemzeti Sportnak adott interjújában beszélt a történtekről.
Sztojan Ivkovics helyet foglalt
Fotó: Budai Mátyás
Sztojan Ivkovics helyet foglalt
Sztojan Ivkovics helyet foglalt
Fotó: Budai Mátyás
Sztojan Ivkovics helyet foglalt
A vendégek szakmai igazgatója a 13. percben megkapta a második technikai hibáját, amely után a szabályok értelmében el kellett volna hagynia a termet, ehelyett ő leült a kezdőkörbe, és kért egy cigit meg egy sört.

„Először is hadd pontosítsam a meccs tudósításában megjelent nyilatkozatomat: én néhány pécsi játékvezetőre gondoltam mint sztrájktörőre, mert a mi városunkból sok fiatal vállalt mérkőzéseket, amíg a nagy többség nem, és némelyikük a klubunkhoz is kötődik” – kezdte beszámolóját Sztojan Ivkovics, a Pécs edzője.

„Én úgy tartom továbbra is, hogy a bírótársadalom sokkal jobban tenné, ha párbeszédet folytatna, mert ugyanide jutott volna sztrájk nélkül is, és akkor most senki sem lenne frusztrált. Úgy éreztem, belekeverték a csapatomat is ebbe, mert más magyarázatot nem tudok adni az első tizenhárom perc ítéleteire” – utalt a történtek felelevenítése közben arra, hogy esetleg kicsinyes bosszú áldozata a Pécsi VSK-Panthers gárdája.

No de mit műveltek a játékvezetők, ami ennyire felhergelte?

„Hogy mit csináltak? – kérdezett vissza. – Mit nem? Túl vagyunk az elemzésen, s azt tudom mondani, hogy igencsak véleményes volt az első technikai, amelyet kaptam. Reklamáltam, reklamáltam, de nem azzal a szándékkal, hogy technikait adjanak, a másodikat viszont teljesen megérdemeltem” – ismerte be a szakember.

„Azután eldöntöttem, hogy én is elkezdek sztrájkolni, és leülök a pályára, csak elfelejtettem, hogy a sztrájkot huszonnégy órával korábban be kell jelenteni, és ezért kénytelen voltam távozni a csarnokból.”

Azért amikor még egyszer rákérdeztünk a konkrét okokra, vagyis a vélt vagy valós hibákra az ítéletek között, szóba kerültek faultok, három másodpercek és kétszer indulások, de az is, hogy Ivkovicsnak nem mindegyikkel volt baja a három játékvezető közül.

„Tizenhét éve egyszer sem fogtam vereséget bírókra, és most sem miattuk kaptunk ki, hanem mert Zsoldos András kollégám kiválóan felkészítette a csapatát. Csak attól félünk, hogy ez egy folyamat kezdete…” – zárta gondolatait Ivkovics.

Tehát lóg a levegőben egy összeesküvés-elmélet. Amire szerinte több pletyka is utal. Éppen ezért utólag sem szégyelli szombati tettét: ”Nyilvánvaló, ha vannak ilyen percek, mint amilyen Kecskeméten volt az első tizenhárom, akkor jogunk van úgy érezni, hogy valami nem stimmel. Nem bántam meg, egyetlen ok miatt: remélem, hogy ami történt, megállítja ezt a folyamatot, hogy ilyen bíráskodással büntessenek bizonyos klubokat. Ha meg nincs igazam, keményen sújtottam a saját játékosaimat, és engem kell büntetni.”
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik