A magyar válogatottba vágyó Nick Fazekas a Tulsa 66ers-ben folytatja

Vágólapra másolva!
2007.11.20. 19:15
A magyar válogatottba vágyó Nick Fazekas a Dallas Mavericksből az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság farmligájának számító D-League-ben érdekelt Tulsa 66ers-hez került. A 2,11 m magas tehetség már pénteken bemutatkozhat új csapatában a Fort Wayne Mad Ants ellen, lévén megkezdődik a pontvadászat.
Nick Fazekas szívesen játszana a magyar válogatottban
Nick Fazekas szívesen játszana a magyar válogatottban
Nick Fazekas szívesen játszana a magyar válogatottban
Nick Fazekas szívesen játszana a magyar válogatottban

Fazekas az idei NBA-draft második körének 34. kiválasztottjaként kelt el. Kétszer jutott szóhoz a Dallas Mavericksben, 2 pontot és 2 lepattanót szerzett. Korábban a a Nevada Egyetem sztárja volt, a tanintézmény történetének legeredményesebb kosarasa. Tavaly november 17-én adta át a múltnak az egyetem örök pontrekordját.

A termetes kosaras 2005-ben tagja volt a világbajnokságon ötödik helyen végzett Team USA-nek.

Nick Fazekas még nem rendelkezik a válogatottsághoz is szükséges magyar állampolgársággal, de a denveri tiszteletbeli magyar konzulon, Eugene Megyesin, azaz Megyesi Jenőn keresztül már felvette a kapcsolatot a Magyar Olimpiai Bizottsággal, amint arról először a Sport plusz hetilapban olvashattunk. A játékos nagyapja, Fazekas Albert Magyarországról vándorolt ki 1956-ban a Sziklás-hegységbe.

„Édesapám töri a magyart, de engem már nem tanított meg rá, a nagypapa pedig nem volt velem annyit, hogy tőle átragadhatott volna rám az anyanyelve. Ettől függetlenül legalább annyira magyarnak vallom magam, mint az Egyesült Államok polgárának, és senki se higgye, hogy csak azért vettem a fejembe a magyar válogatottságot, mert az amerikaira nincs esélyem” – mondta nemrég a Nemzeti Sportnak a Tulsa 66ers új játékosa.

Erről Berényi Jánosnak, az MKOSZ elnökének ugyanaz a véleménye, mint – vélhetően – minden magyar szurkolónak: „Tárt karokkal várjuk Miklóst, óriási erősítést jelentene. Természetesen a szakmai stábnak is meg kell beszélnie ezt a kérdést, de a magam részéről csak támogatni tudom az elképzelést.”
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik