Magyar lenne az Albacomp NBA-t megjárt kiszemeltje

Vágólapra másolva!
2011.09.20. 09:40
null
A korábban a Clippersben is megforduló <br />Nick Fazekas magyar állampolgár lenne (Fotó: AFP)
Olyan játékost szerződtetne a legutóbbi férfi kosárlabda NB I ezüstérmese, az Albacomp csapata, aki hosszú távon nemcsak a fehérváriakon, hanem akár a magyar válogatotton is sokat segíthet. A kék-fehérek hosszú ideje tárgyalásban állnak a 26 éves, 211 centiméter magas amerikai centerrel, Nick Fazekassal, aki a 2007–2008-as szezonban az észak-amerikai profi kosárlabdaligában (NBA) a Dallas Mavericks színeiben négy, a Los Angeles Clippersben huszonkét alkalommal lépett pályára. Fazekas magyar állampolgár szeretne lenni.

Itt a lehetőség, kiváló centert szerezhet meg az Albacomp, ezzel együtt a magyar válogatott is. Nick Fazekas, a Dallas Mavericks és a Los Angeles Clippers korábbi játékosa szeretne Magyarországon játszani, és megszerezné az állampolgárságot is.

A center nagyszülei 1956-ban menekültek az Egyesült Államokba fiukkal, Nick leendő apjával – utóbbi szintén profi kosárlabdázó volt, legnagyobb sikereit az argentin bajnokságban érte el. Fia azonban rajta is túltett, hiszen a Nevada Egyetem történetének legeredményesebb játékosa lett, akinek a játékjogát 2007-ben harmincnegyedik kiválasztottként végül a Dallas foglalta le.

Nick Fazekasnak huszonhat mérkőzés jutott az NBA színpadán, majd áttette székhelyét Európába, játszott a francia Asvelben és Dijonban, valamint a belga Oostende együttesében. Legutóbbi idényében visszatért a tengerentúlra, az NBA alatti D-ligában szerepelt a Reno Bighorns színeiben, azonban egy makacs sérülés miatt csak tizenkét meccsen lépett pályára a szezonban.

„Valóban több tárgyaláson vagyunk túl Fazekassal – mondta Halm Rolland, az Albacomp szakosztály-igazgatója. – A center örömmel lenne magyar állampolgár, ebben nagy segítség volna egy hazánkban eltöltött szezon. Ha Fazekas nem lett volna sérült a mögöttünk álló idényben, talán szóba sem kerül, hogy magyar együttesbe igazoljon, talált volna nívósabb bajnokságban szereplő együttest. Már többször azt hittem, hogy megegyezünk vele, azonban még mindig akadnak nyitott kérdések a szerződésével kapcsolatban. Örülnék, ha a héten lezárulna a tárgyalássorozat, hiszen egyre jobban szorít bennünket az idő."

Ha a megbeszélések sikerrel zárulnak, kiváló magas emberrel számolhatna a majdani szövetségi kapitány, hiszen Fazekas célja a magyar állampolgárság megszerzése is.

„Erről a lehetőségről már korábban is beszélgettünk a szövetségben, személy szerint én támogatnám, hogy a magyar gyökerekkel rendelkező játékos szerepeljen a nemzeti csapatban – válaszolt Sterbenz Tamás, az MKOSZ főtitkára arra a kérdésre, hogy el tudná-e képzelni Fazekast piros-fehér-zöld dresszben. – Elnökségi tagunk, Kiss Norbert hamarosan az Egyesült Államokba repül, és egyeztet a centerrel, valamint a Cleveland Cavaliers játékosával, Luke Harangodyval a magyar válogatottbeli szereplésről. Ha jobban belegondolok, az elmúlt napok hírei alapján lehet, hogy Fazekas miatt nem is kell messzire utazni..."

A TELJES CIKKET ELOLVASHATJA A NEMZETI SPORT KEDDI SZÁMÁBAN.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik