Drámai végjáték után James 48 pontjával Cavs-diadal Detroitban

Vágólapra másolva!
2007.06.01. 08:31
A 48 pontig jutó LeBron James vezérletével a Cleveland Cavaliers drámai csatában, heroikus küzdelemben, kétszeri hosszabbítás után győzött a Detroit Pistons otthonában, az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) keleti főcsoport-döntőjének ötödik mérkőzésén. Ezzel a sikerrel lépéselőnybe került, összesítésben 3-2-re vezet a Cavs, a párharc következő felvonásán hazai környezetben kiharcolhatja a nagydöntőbe jutást.
LeBron James feltartóztathatatlan volt
Reuters
LeBron James feltartóztathatatlan volt
LeBron James feltartóztathatatlan volt
Reuters
LeBron James feltartóztathatatlan volt

Flip Saunders, a detroiti gárda vezetőedzője az első negyed után nyugodtan hátradőlt, majd megjegyezte, minden a terv szerint halad. A mester elégedett lehetett, hiszen a Chauncey Billups, Richard Hamilton, Rasheed Wallace, Tayshaun Prince, Chris Webber összetételű kezdőötös a nyitó tizenkét percben határozottan védekezett, támadásban pedig lendületesen, ötletesen játszott, végül pedig hatpontos előnnyel várta a folytatást (29-23).

A második felvonás kiegyenlített játékot hozott, a rendkívül agilis LeBron James vezérelte clevelandi alakulat pedig lefaragta hátrányát, sőt a vezetést is átvette. A félidő előtt azonban jobban koncentráltak a hazaiak, ennek eredményeképpen, minimális, egypontos előnnyel vonulhattak a nagyszünetre.

A térfélcsere után is fej fej mellett haladtak a csapatok, rendkívüli izgalmakat hozott a folytatás, hiszen egyik fél sem tudott komolyabb előnyt szerezni. A záró felvonás előtt 70-70 állt az eredményjelzőn, négyszer tizenkét percnyi játék után pedig 91-91.

Az öt perc hosszabbítás sem hozott döntést (100-100), végül kétszeri hosszabbításban, hihetetlen izgalmak közepette a Cavaliers nyert, amely ezzel a sikerrel összesítésben 3-2-re vezet, a párharc következő felvonásán pedig kiharcolhatja a nagydöntőt, ahol a San Antonio Spurs vár rá.

A clevelandi diadalból elévülhetetlen érdemeket szerzett LeBron James. Szinte hihetetlen, de ő szerezte csapata utolsó 25 pontját, azaz a negyedik negyed hajrájában, illetve a kétszer öt percnyi hosszabbításban más nem talált a detroiti gyűrűbe.

Szavazás

Melyik csapat lesz az NBA bajnoka 2007-ben?

Írja be az itt látható számot!
James pályafutása során még sohasem dobott 48 pontot a rájátszásban, 33 mezőnykísérletéből 18, köztük három távoli dobásából kettő célba ért. A mindent eldöntő duplát 2.2 másodperccel a dudaszó előtt érte el. A büntetővonalról 14-ből 10-szer talált be, továbbá kilenc lepattanó és hét gólpassz fűződik a nevéhez.

Zydrunas Ilgauskas is remekelt a litván center 16 pontig és nyolc lepattanóig jutott, ám a hajrában kipontozódott.

A hazai oldalon hiába érte el Billups (21), Hamilton (26) és Webber (20) is a húsz dobott pontot, a detroiti gárda nem tudott mit kezdeni LeBron Jamesszel, aki - a társak teljesítményét nem lebecsülve – gyakorlatilag egyedül döntötte el a találkozót. Folytatás közép-európai idő szerint vasárnapra virradóra, Clevelandben.

ÉSZAK-AMERIKAI PROFI KOSÁRLABDA-BAJNOKSÁG

KELETI FŐCSOPORT, DÖNTŐ, 5. MÉRKŐZÉS:
Detroit Pistons-Cleveland Cavaliers 107 109 (29-23, 23-28, 18-19, 21-21, 9-9, 7-9)
Palace of Auburn Hills, 22076 néző, V: Delaney, Garretson, Salvatore
A mérkőzés osztályzata: 5
DETROIT: BILLUPS 21/9, HAMILTON 26, Wallace 17, Prince 10, WEBBER 20 Cs: Maxiell 9, Hunter 2, Delfino, Davis, McDyess
CLEVELAND: HUGHES 9/6, Pavlovic 6/3, Gooedn 7, JAMES 48/6, ILGAUSKAS 16 Cs: Varejao 9, Gibson 11/3, Marshall, Jones 3/3, Snow, Pollard.
A párharc állása: 3-2 a Cavs javára
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik