Millerért aggódnak a hazaiak

S. TÓTH JÁNOS jelenti IndianapolisbólS. TÓTH JÁNOS jelenti Indianapolisból
Vágólapra másolva!
2002.09.02. 21:49
Címkék
Megvan az első áldozata a férfi kosárlabda-világbajnokságnak. A libanoni szövetség elnöke, Jean Hammam hivatalos közleményben jelentette be, hogy felmentették a szövetségi kapitányi tiszt alól John Neumant. A szakember számára tehát, aki játékosként két idényt is eltöltött a helyi Pacers együttesénél, váratlanul és fájdalmasan rövidre sikeredett a visszatérés Indianapolisba. Tény, az arab együttes valamennyi meccsét elbukta az első fordulóban, s eként a folytatásban csak a semmire sem jó 12–16. helyért csatázhat. Nem tudni persze, mit reméltek előzetesen a derék libanoniak a brazilok, a Puerto Rico-i válogatott, no meg Törökország ellenében, de tény, hogy a legszolidabb vereség alkalmával is 22 ponttal maradt alul Neuman alakulata (ez volt a Puerto Rico elleni bukás). A lényeg mindenesetre az, hogy a trénernek mennie kellett, utódja eddigi segítője, Szaszkisz Koriyan lett. Túlzás lenne persze azt állítani, hogy a vb közönségét sokkolta volna e fordulat. Ez már csak azért sem történhetett meg, mert a libanoniak – itteni idő szerint hétfő délelőtt – lényegében üres nézőtér előtt léptek pályára az első körben szintúgy gyalázatosan szerepelt Kanada ellen az RCA Dome-ban. Az amúgy kosárőrült indianapolisiakat e találkozó annak ellenére sem hozta lázba, hogy a hétfő munkaszüneti nap volt az Egyesült Államokban, így elvben nem lett volna akadálya a meccslátogatásnak. A fülledt nyárvégi melegben azonban aki csak tehette, kimenekült a városból, így aztán Indianapolis központja egy elnéptelenedett település képét mutatta. A déli órákban a sajtóközpontként is működő Indiana Convention Center sarkán ácsorgó üzér is csak amúgy becsületből próbálta az utcán lézengőkre rásózni a jegyeit, igazi üzletet valójában nem igen remélhetett.A reflektorfényben természetesen ezen a vébén is az amerikai válogatott áll; a házigazdák Algéria elleni bemutatkozására 8576 néző volt kíváncsi, a németekkel vívott csatát már 10 665-en látták, míg Kína legyőzésének 22 619 szemtanúja volt. A Team USA átlagban 28.6 ponttal nyert, George Karl szövetségi kapitány mégis roppant visszafogottan nyilatkozott, a folytatást, illetve a végső esélyeket illetően. A The Indianapolis Star című napilap például azt emelte ki: a szakember szerint a riválisok igen is megmutatták már az erejüket, ő azonban személy szerint korántsem biztos abban, hogy "az öltözőn kívül” is mindenkiben tudatosult volna, miszerint ez a vébé korántsem csak egy könynyed ujjgyakorlat lesz a hazaiak számára.
14. férfi világbajnokság, Indianapolis

A 12–16. helyért: Kanada–Libanon 91–67. Ld: Barrett (18/6), Karangwa (18), Ross (17/9), ill. Vogel (19/3), McHantaf (12/3). Venezuela–Algéria 98–83. Ld: Diaz (29/12), Torres (20/6), Lugo (17), ill. Benramdane (29/21), Boughedir (21/6)
14. férfi világbajnokság, Indianapolis

A 12–16. helyért: Kanada–Libanon 91–67. Ld: Barrett (18/6), Karangwa (18), Ross (17/9), ill. Vogel (19/3), McHantaf (12/3). Venezuela–Algéria 98–83. Ld: Diaz (29/12), Torres (20/6), Lugo (17), ill. Benramdane (29/21), Boughedir (21/6)
Érdekesség egyébként, hogy az első szakasz lezárását követően elkészült statisztikai összesítőben egyetlen adatsor élén sem szerepel amerikai játékos neve. A legjobb passzadó a Puerto Rico-i Raymond Dalmau (6.3-as átlag), a mezőnyből legpontosabban kísérletező (72 százalék) és a legveszedelmesebb blokkoló (mérkőzésenként négy "sapka”) a kínai Jao Ming, a legtöbb dupla szerzője a libanoni Joseph Vogel (7.3 kétpontos meccsenként), a leghatékonyabb triplaszóró (átlagban 6.3 hárompontos-találat) és a pontkirály (90 kosárral) a Puerto Rico-i Elias Ayuso, a legkíméletlenebb büntetődobó a német Dirk Nowitzki (12.3 pont és 93 százalékos hatékonyság), a legjobb lepattanógyűjtő az orosz Alekszej Szavraszenko (11), míg a legügyesebb labdaszerző az ugyancsak orosz Vaszilij Karaszev (3) volt.
Az amerikaiaik számára a második kör első meccsének, a lapzártánk után véget ért Oroszország elleni összecsapásnak a két pont begyűjtésén túl elsősorban az volt a fő kérdése, hogy végre pályára léphet-e a helyi közönség kedvence, Reggie Miller. A Pacers bedobója a vb nyitánya előtti hét végén, a németekkel vívott gyakorlómeccsen sérült meg, és az első három fellépést kénytelen volt kihagyni. George Karl mindenesetre borúlátó volt, a meccs előtti este még azt nyilatkozta, hogy "amennyiben Reggie bokája nem javul, aligha hiszem, hogy bevethető lesz az oroszok ellen”.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik