Juhász István célja, hogy a török kézilabda kilépjen a foci árnyékából

M. K. G.M. K. G.
Vágólapra másolva!
2009.07.09. 20:55
Negyedik helyen végzett a Juhász István irányította török férfi kézilabda-válogatott a XVI. Mediterrán Játékokon. A csapat mérkőzéseit hatalmas érdeklődés kísérte Törökországban, és a magyar szakember úgy érzi, kifizetődött az eddigi kemény munka, hiszen játékosai megérezték a győzelem ízét.
A török szurkolók értékelik a sikereket
Fotó: Imago
A török szurkolók értékelik a sikereket
A török szurkolók értékelik a sikereket
Fotó: Imago
A török szurkolók értékelik a sikereket

Nem mondhatni, hogy a férfi kézilabda török szerelmesei hozzá lennének szokva a sikerekhez. A hatalmas, 70 millió lakosú országban az emberek nagy többsége a futball megszállottja, de ennek ellenére hatalmas érdeklődés kísérte a XVI. Mediterrán Játékok kézilabdatornáját, ahol a félholdasok férficsapata története legnagyobb sikerét elérve a negyedik helyen végzett.

A siker magyar szempontból is örömteli, hiszen a válogatott szövetségi kapitánya Juhász István, aki tavaly szeptember óta irányítja a csapat szakmai munkáját. Nem mondhatni, hogy a magyar szakember könnyű feladatot vállalt el annak idején, hiszen a török válogatott a Juhász munkába állását megelőző három évben nem nyert tétmérkőzést.

Az olaszországi tornán azonban nem csak egy győzelem, hanem mindjárt három is összejött – a törökök a házigazda mellett Görögországot és Tunéziát is legyőzték, így élen végeztek csoportjukban, és bejutottak az elődöntőbe.

A négy között azonban kemény dió, a (többek között) magyarországi légiósaival is felálló Szerbia várt a törökökre. A rendes játékidő végén döntetlen volt az állás, csakúgy, mint a kétszer ötperces hosszabbítás után – következett hát az újabb kétszer öt perc, és ebből végül az esélyesebbek szerbek jöttek ki győztesen, 43–41-re nyertek.

„Nagyon kemény mérkőzés volt. Kevéssel a második hosszabbítás vége előtt, egygólos szerb vezetésnél büntetőt hibáztunk, a kontrából gólt kaptunk, így nyertek két góllal a szerbek. Lehet, hogy másképp alakul a meccs, ha bemegy a hetes, de a sportban nincsen ha…” – elevenítette fel az elődöntő hajráját a Nemzeti Sport Online megkeresésére Juhász István.

A bronzmeccsen a korábban már legyőzött Tunézia várt az elődöntőben három kezdőjátékosukat is elveszítő törökökre, és az afrikaiaknak sikerült a visszavágás – Törökországnak pedig maradt a negyedik hely.

A török sajtó azonban nem a bronzmeccs elveszítésén lovagolt, hanem éltette a „hősöket” – már említettük, arrafelé nem számítanak mindennaposnak a kézilabdasikerek.

„Az állami televízió az összes meccsünket adta élőben, és a fogadtatás is szenzációs volt. Hihetetlen, hogy a többmilliós Ankarában élő emberek felismernek az utcán egy magyar kézilabdaedzőt” – mesélt a visszhangról a szakember, aki a felnőtt együttes mellett az ifi- és juniorválogatott munkáját is irányítja.

„2010 augusztusáig szól a szerződésem, egyelőre még nem gondolkodtam el azon, hogyan tovább. Egy biztos, megpróbálom a legjobbamat nyújtani, az a célom, hogy itt is népszerűbbé váljon a sportág. A kemény munka kifizetődött, a játékosaim végre megízlelhették a siker ízét, bízom benne, hogy megmarad a lendület” – összegezte a torna tapasztalatait Juhász.

A NŐK IS MAGYAR IRÁNYÍTÁS ALATT

A férfiak mellett a női válogatottak munkáját is magyar szakember koordinálja Törökországban: Kovács Péter több mint másfél éve irányítja a hölgyeket, és nemrég meg is hosszabbította szerződését 2011 júniusáig. A női válogatott ezüstérmet nyert a Mediterrán Játékokon.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik