A királyetapot is megnyerte a Tour de Hongrie-győztes ír a Vueltán

I. SZ., MTII. SZ., MTI
Vágólapra másolva!
2024.09.07. 18:47
A 2022-es Tour de Hongrie-t megnyerő ír Eddie Dunbar a 11. után a 20. szakaszon is az idei Vuelta legjobbja volt (Fotó: Getty Images)
A korábbi Tour de Hongrie-győztes Edward Dunbar diadalmaskodott a Vuelta a Espana országúti kerékpáros körverseny utolsó előtti, 20. szakaszán, amelyen az olimpiai negyedik Valter Attila a 28. lett, az összetettben pedig nem változott az élcsoport sorrendje.

A pénteki hegyi befutós szakasz után szombaton a Villarcayo és Picón Blanco közötti 172 kilométeres királyetappal folytatódott a viadal. A több mint ötezer méter szintemelkedést és hét kategorizált emelkedőt magában foglaló távon a pályafutása utolsó háromhetesén tekerő Thomas de Gendt 500. szakaszát teljesítette Grand Touron.

A Visma-Lease a Bike 26 éves magyar bajnoka is próbált szökni címvédő csapattársával, az amerikai Sepp Kuss-szal, ám nem tudtak bekerülni az eltekerő tízfős csoportba. Ez hiába tudott eltempózni több mint hat percre, az összetett esélyesek csapatai egymást fárasztották, így utolérték a szökevényeket. Az esélyesek csoportja egy ritmusváltás miatt szétesett, Valter Kuss visszazárkózásáért dolgozott és végül nyolc és fél perc lemaradással a 28. helyen ért célba.

A 2022-es Tour de Hongrie bajnoka, az ír Edward Dunbar öt kilométernél támadott jó ütemben és második szakaszsikerét ünnepelhette ezen a Vueltán a 11. etap után. Az összetett élmenői közül senki nem indított távoli támadást, az utolsó három kilométeren belül élénkült meg ez a csoport, de a fáradt bringások csupán másodpercekre tudtak eltávolodni egymástól, az összetett élcsoportjában a sorrend nem változott.

A hegyi pontversenyben bebiztosította elsőségét Jay Vine, így hazaviheti a pöttyös trikót, amennyiben vasárnap célba ér. Két évvel korábban a Vueltán a 18. szakaszról kellett bukás miatt kiszállnia úgy, hogy vezette ezt a kategóriát, mostani eredményének értékét növeli, hogy az ausztrál bringásnak az áprilisi baszk körversenyen történt bukásban három csigolyája is eltört.

Vasárnap a 24.6 kilométer hosszú madridi egyéni időfutammal ér véget a 79. spanyol körverseny. Az összetettben élen álló Primoz Roglic ebben a számban korábbi olimpiai bajnok és világbajnoki ezüstérmes, így jó esélye van arra, hogy pályafutása során negyedszer is első helyen zárjon a Vueltán és ezzel beérje a csúcstartó spanyol Roberto Herast.

VUELTA A ESPANA
20. szakasz, Villarcayo-Picón Blanco, 172 km, hegyi befutó
1. Edward Dunbar (ír, Jayco AlUla) 4:38:37 óra
2. Enric Mas (spanyol, Movistar) 7 másodperc hátrány
3. Primoz Roglic (szlovén, Red Bull-BORA-hansgrohe) 10 mp h.
4. Richard Carapaz (ecuadori, EF Education-EasyPost) 12 mp h.
5. Urco Berrade (spanyol, Kern Pharma) 14 mp h.
6. Ben O'Connor (ausztrál, Decathlon AG2R La Mondiale) 14 mp h.

28. Valter Attila (Visma-Lease a Bike) 8:30 perc hátrány

Az összetett élcsoportja
1. Roglic 81:22:19 óra
2. O'Connor 2:02 perc hátrány
3. Mas 2:11 p h.
4. Carapaz 3:00 p h.

25. Valter 1:20:16 óra hátrány

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik