Kettőből kettő: ezúttal is Mark Cavendish volt a leggyorsabb

Vágólapra másolva!
2009.07.06. 18:38
A Francia körverseny második sprintbefutóját is a brit Mark Cavendish nyerte meg, aki ezzel tovább őrzi a zöld trikót. Összetettben Fabian Cancellara vezet, a harmadik helyre pedig Lance Armstrong jött fel, aki ügyesen használta ki, hogy a főmezőny két részre szakadt.
Úgy tűnik, a zöld trikó egy darabig nem kerül le Cavendishről
Fotó: Reuters
Úgy tűnik, a zöld trikó egy darabig nem kerül le Cavendishről
Úgy tűnik, a zöld trikó egy darabig nem kerül le Cavendishről
Fotó: Reuters
Úgy tűnik, a zöld trikó egy darabig nem kerül le Cavendishről
A Francia körverseny harmadik szakasza nem állította túl nagy erőpróba elé a kerekeseket, mivel a 196.5 kilométeres etapon szinte végig sík terepen tekertek, mindössze két, negyedik kategóriás hegyet kellett leküzdeniük. A marseille-i rajt után viszonylag hamar kialakult az a négyfős szökés, amelynek tagjai szinte végig az élen voltak az etap során.

A vasárnap hiába próbálkozó Samuel Doumoulin mellett Ruben Pérez Moreno, Maxime Bouet és Koen de Kroet lépett meg az igen kényelmes tempóban tekerő mezőnytől. A kvartett előnye rohamosan növekedett, a szakasz harmadánál már tizenkét perc fölé kúszott a különbség. Ekkor kapott észbe a mezőny, s váltott magasabb fokozatba, aminek következtében 40 kilométerrel a befutó előtt már csak három perc volt a különbség a mezőny és a szökevények között.

Ekkor azonban az oldalszél és a Columbia hathatós közreműködésével két részre szakadt a mezőny. Elöl haladt a majdnem teljes Columbia és a Skil-Shimano, a nagyok közül viszont csak Fabian Cancellara és Lance Armstrong tartotta a lépést az élmezőnnyel, miközben hátul tekert Alberto Contador és Carlos Sastre. Így ez a szakadás csak akkor befolyásolhatja az összetett végeredményét, ha Armstrong tényleg elég erős lesz a végső győzelemhez, hiszen a többi favorit együtt haladt a második csoportban.

A huszonnégy fős élcsoport pillanatok alatt bedarálta a szökevényeket, és stabilizálta nagyjából félperces előnyét. A Columbia pedig előrehozta a keddi csapatidőfutamot, s a Skil segítségével rendkívül erős tempót diktálva esélyt sem adott a többieknek.

A hajrában csak az volt a kérdés, hogy valaki le tudja-e győzni Mark Cavendisht. Nos, ez végül most sem sikerült senkinek, így a brit az idei Touron a második szakaszgyőzelmét szerezte meg. Az összetettben továbbra is Fabian Cancellara vezet, a második helyre a fehér trikót megszerző Tony Martin jött fel, míg Armstrong a harmadik helyre lépett előre a tizedikről.

TOUR DE FRANCE

3. SZAKASZ, MARSEILLE–LA GRANDE-MOTTE (196.5 km)
1. Mark Cavendish (brit, Team Columbia) 5:01:24 ó, 2. Thor Hushovd (norvég, Cervelo Test Team) azonos idővel, 3. Cyril Lemoine (francia, Skil-Shimano) a. i.
Az összetettben: 1. Fabian Cancellara (svájci, Saxo Bank) 9:50:58 ó 2. Tony Martin (német, Team Columbia) 33 mp hátrány 3. Lance Armstrong (amerikai, Astana) 40 mp h.
A gyorsasági pontversenyben: 1. (zöld trikóban) Cavendish 70 pont, 2. Hushovd 54, 3. Samuel Dumoulin (francia, Cofidis) 36
A hegyi pontversenyben: 1. (pöttyös trikóban) Jussi Veikkanen (finn, Francaise de Jeux) 9, 2. Tony Martin (német, Columbia-HTC) 6, 3. Koen de Kort (holland, Skil-Shimano) 6
A legjobb huszonöt éven aluli versenyző: 1. (fehér trikóban) Martin 9:51:31, 2. Roman Kreuziger (cseh, Liquigas) 1 mp h., 3. Vincenzo Nibali (olasz, Liquigas) 5 mp h.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik