Újra megtelhet hajókkal a Maty-ér (Fotó: Tumbász Hédi, archív)

 


A magyar szövetség (MKKSZ) csütörtöki hírlevelében emlékeztet: március 24-én volt egy éve annak, hogy kiderült, a 2020-as, tokiói olimpiát elhalasztják. Erre reagálva a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) tavaly tavasszal úgy döntött, hogy a 2021-es szezon első világkupaversenye mellett az európai olimpiai és paralimpiai pótkvalifikációs viadalt is Magyarország rendezheti meg idén májusban – írja az MTI.

„Tulajdonképpen a magyar szervezőbizottság az előkészületeket már tavaly megkezdte azzal, hogy megrendezte 2020 egyetlen felnőtt gyorsasági versenyét, a szeptemberi világkupát" – mondta Schmidt Gábor, az MKKSZ elnöke, a szervezőbizottság vezetője. „Szegeden már akkor olyan járványügyi protokollt állítottunk fel, amely garantálta a versenyre érkező csapatok és vendégek biztonságát."

Az MTI-ben közölt beszámoló kiemeli, a jelenlegi helyzetben a magyar szervezők „szintet lépnek", és az ICF-fel közösen idén még szigorúbb szabályokat vezetnek be, amelyeknek betartását ellenőrizni fogják a résztvevők egészségének védelme érdekében.

„A májusi versenyünkre eddig 57 ország jelezte részvételi szándékát, de vannak további érdeklődők, így valószínűleg napokon belül átlépjük a 60-at, ebből 35 nemzet lesz ott a pótkvalifikációs viadalon is. Az utazási nehézségek ellenére ez a magas szám nem meglepő, hiszen azoknak az élversenyzőknek is fontos, hogy néhány hónappal az olimpia és a paralimpia előtt a felkészültségüket ellenőrizzék, akik már szereztek kvótát Tokióra. Bízunk benne, hogy méltó házigazdái lehetünk ennek a kiemelt jelentőségű eseménynek"
– tette hozzá az MTI által idézett Schmidt Gábor.