„Ez lesz edzőként az első olimpiám, és ha a terveim úgy valósulnak meg, ahogy a válogatókon, akkor London után is olyan kiváló lesz a hangulatom, mint ma, amikor lezárult a versenyfutás a csapatba kerülésért – mondta Csipes Ferenc a T-Mobile Sporthír Szolgálatnak. – Nem volt túl nehéz kikövetkeztetni azt, hogy a négy élversenyzőm közül ki az a három, aki – ha semmi rossz nem jön közbe – szinte biztosra mehet, ahogy azt is jó előre be kellett látnom, hogy hiába papolok, Tamara lányom el fog bukni, mert nem veszi kellőképpen komolyan az olimpiai kihívást.”

„Kozák Danuta olyan remek formába került, hogy kis túlzással »törvényszerűen« igazolta az esélyét az 500-as csatákban, amely a négyesben is helyhez juttatta. Arra is számítani lehetett, hogy a sérüléséből szinte már teljesen felépülő Kovács Katalin tervei is valóra válhatnak. Ma sem titkolom, hogy én egy honvédos kettősről álmodoztam, de a kétszeres címvédő Kovács, Janics-Douchev páros egyik tagja sem ment bele az én forgatókönyvem megvalósításába. Most már én is úgy érzem, hogy ennek így kellett lennie, mert Tamara lányom az önfegyelem alapvető követelményeinek sem tudott megfelelni. Ahelyett, hogy öt kilót leadott volna, körülbelül hármat felszedett, és ilyen túlsúllyal nem lehet csatát nyerni. Neki is tudnia kell, hogy csak magát hibáztathatja, és ezek után csupán remélni tudom, hogy ebből a keserves történetből most már tényleg levonja a kellő tanulságot.”

A szakember hozzátette, hogy lánya az Európa-bajnokságon a nem olimpiai számokban még rajthoz állhatott volna, de ebből most nem kért, így nem indul a kontinensviadalon.

„Mi tagadás, még jobb lenne a hangulatom, ha Danuta, Kati és a négyesben indulási jogot kiérdemlő Szabó Gabriella mellett Tamarával kiegészülve mind a négy versenyzőm a nemzeti színeket képviselhette volna, én két hónappal ezelőtt ezt a forgatókönyvet gondolkodás nélkül aláírtam volna. Nem akarok túl messzire menni és felelőtlenül tippelni, de szerintem mind a négy magyar női kajakos egység aranyra esélyes. Furcsa, de a rizikófaktor az ötszáz egyesben a legmagasabb. Elég, ha csak a tavalyi szegedi világbajnoki döntőre emlékeztetek, amikor egy furcsa vagy inkább extrém hátszél olyan hátrányos helyzetbe hozta Danutát, hogy az első háromszáz méter után üldözőversenyt kellett vívnia. Az idén egy nagyon látványosan feljövő ausztrálra kell figyelnie, ugyanakkor tavalyi legyőzője nem indul Londonban.”

„Natasa kétszázon, az új olimpiai számban szuperfavorit, tehát az új-zélandi világbajnoki címvédőnél is jobbnak látszik. Nem is tudom, hogy a négyesünknek, amely végül is Szabó, Kozák, Kovács és Fazekas összeállításban veszi fel a küzdelmet, lehet-e igazán nagy riválisa, és hasonló a meglátásom a kettesek versenyével kapcsolatban is, ahol Katinak és Natasának a papírforma szerint csak a német duóra kell nagyon figyelnie” – hangsúlyozta Csipes Ferenc a T-Mobile Sporthír Szolgálatnak nyilatkozva.

A kajakos olimpikonok az Európa-bajnokság után előbb Budapesten, majd Ráckevén és Szolnokon készülnek a londoni játékokra.