Jégkorong: Cortina szerint védekezésben sokat javult a női válogatott – galéria

KAPOLCSI-SZABÓ BENCEKAPOLCSI-SZABÓ BENCE
Vágólapra másolva!
2022.08.12. 10:25
A magyar női jégkorong-válogatott augusztus 15-én, hétfőn útnak indul, hogy az A-csoportos világbajnokságra készülve megmérkőzzön Németországgal. A hosszú túra előtt sajtónyilvános edzést tartott a válogatott. Ebbe pillantottunk bele, s kikértük a szövetségi kapitány és a játékosok véleményét is.
AZ EDZÉSEN KÉSZÜLT KÉPEK MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE
AZ EDZÉSEN KÉSZÜLT KÉPEK MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE

 

Egymás utáni második évben szerepelhet a sportág csúcsának számító A-csoportos világbajnokságon a magyar női jégkorong-válogatott, igaz, nekünk az idei vb nagyobb tétre megy, hiszen tavaly a járvány miatt nem eshetett ki senki az elitmezőnyből, most viszont már nem védi semmi a rosszul teljesítőket.

A magyar csapat a házigazda Dániával, Németországgal, Csehországgal és Svédországgal szerepel egy csoportban az augusztus 25-én rajtoló vb-n. A csütörtöki, iskolai nyílt naphoz hasonlító edzés a válogatott csatára, Huszák Alexandra szerint semmiben sem különbözött egy szokásos tréningtől, elmondása szerint annyira koncentrált mindenki, hogy nem is tudatosult bennük, mi zajlik a palánkon túl. Németh Anikó, az első számú kapus csak annyit tett hozzá fáradtan: „Abban különbözött ez a nap a többitől, hogy tudták, levezetésként még interjút kell adniuk az edzés után.”

A lányoknak egyébként intenzív tréninget vezényelt a szövetségi kapitány, Pat Cortina. Több fázisban gyakorolták a védekezésből támadásba átmenetet, taktikai elemeket ültettek át a mágnestábláról a jégre, a gyakorlatok végén pedig csoportos büntetőpárbaj formájában érkezett a jutalom a kemény munka után. A csapat és Cortina is elégedetten hagyhatta el a jeget, nem volt azonban még jelen a válogatott újonnan kinevezett másodedzője, a korábbi háromszoros világbajnok kanadai hátvéd, Delaney Collins. A stábban történő változásról és az új másodedző erényeiről Cortina a következőket mondta lapunknak: „Sajnos a válogatott előző másodedzőjének, Mika Väärälänek távoznia kellett, pedig a nyár elején úgy tűnt, a vébére velünk tarthat, hazai és klubkötelezettségei miatt azonban elbúcsúzott tőlünk. Nagyon boldogok vagyunk ugyanakkor, hogy Delaney csatlakozott hozzánk, mert amellett, hogy játékosként is fontos tapasztalatokat szerzett, edzőként is bizonyított már. Örülök, hogy egy hölgy is csatlakozik az edzői csapathoz, rendkívül energikus személyiség, és ezt a lendületet hozza is magával.”

Mint Némethtől megtudtuk, Delaney a németországi Füssenben csatlakozik a csapathoz, ahol szerdán felkészülési meccset játszik a válogatott a leendő csoportrivális németekkel. A szövetségi kapitány zárásként elmondta, szerinte sokat fejlődött az elmúlt egy évben a válogatott, és Lisa Haley, a lányokat az előző vb-n irányító kanadai szakvezető keze nyoma is rajta van a csapaton. „Lisa kitűnő munkát végzett. Mostanra az együttes jobban érti, mekkora szerepe van a jó védekezésnek a hokiban, főleg az elit szintjén. Amikor egy osztállyal lejjebb játszott, rengeteget birtokolta a pakkot a magyar válogatott, de alkalmazkodnunk kellett az A-csoporthoz, itt pedig az ellenfelek játékereje miatt előtérbe került a védekezésünk, amin sokat tudtunk javítani.”

A válogatott bő kerete
Kapusok:
Németh Anikó (MAC Budapest), Révész Zsuzsa (Debreceni HK), Bogáti Bianka (Budapest JA)
Hátvédek:
Baker Taylor (MAC Budapest), Faggyas Lilla (Budapest JA), Kiss-Simon Franciska (KMH Budapest), Knee Sarah (KMH Budapest), Márton Adél (Budapest JA), Mayer Fruzsina (HTI – Kanada), Németh Bernadett (MAC Budapest), Odnoga Lotti (Dartmouth College – Egyesült Államok)
Csatárok:
Dabasi Réka (KMH Budapest), Garát-Gasparics Fanni (MAC Budapest), Gondos Tamara (MAC Budapest), Horváth Imola (Göteborg HC – Svédország), Huszák Alexandra (KMH Budapest), Jókai-Szilágyi Kinga (EHV Sabres – Ausztria), Kreisz Emma (Stanstead College – Kanada), Metzler Regina (Vasas SC), Pázmándi Zsófia (MAC Budapest), Rónai Alexandra (MAC Budapest), Seregély Mira (University of Maine – Egyesült Államok), Strobl Lara (Budapest JA), Szamosfalvi Petra (KMH Budapest), Williams Hayley (KMH Budapest)
Tartalékok:
Szabó Fruzsina, Gengeliczky Dorottya, Grkovic Jelena, Véghelyi Dóra, Márton Luca

Felkészülési mérkőzések (Füssen)
Augusztus 18., 16.00: Németország–Magyarország
Augusztus 19., 19.00: Németország–Magyarország

Világbajnoki mérkőzések (Frederikshavn)
Augusztus 25., 15.30: Magyarország–Németország
Augusztus 26., 19.00: Magyarország–Csehország
Augusztus 28., 17.00: Magyarország–Dánia
Augusztus 29., 19.30: Magyarország–Svédország

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik