Női jégkorong: Első helyen szeretnénk az elitbe jutni – Gengeliczky Dorottya

KAPOLCSI-SZABÓ BENCEKAPOLCSI-SZABÓ BENCE
Vágólapra másolva!
2024.04.18. 07:49
Gengeliczky Dorottya (Fotó: Dömötör Csaba)
Szerdán elutazott a magyar női jégkorong-válogatott a divízió 1/A-világbajnokság helyszínére, Klagenfurtba. Vasárnap már kezdődik is a vb, lapunknak az első felnőtt-világbajnokságára készülő, tengerentúlon légióskodó Gengeliczky Dorottya beszélt többek között az eddigi edzőmeccsekről és a csapat céljáról.

– Milyen hangulatban utaztak a világbajnokságra?
– Annak ellenére, hogy szerintem senki sem szereti a hosszú buszos utakat, jó volt a hangulat. Sűrűn megálltunk, megmozgattuk a tagjainkat, ezzel készülve a délutáni edzésre, amelyre már Klagenfurtban került sor – mondta a Nemzeti Sportnak Gengeliczky Dorottya, a magyar női jégkorong-válogatott védője.

– Vasárnap már kezdődik a világbajnokság, ön most szerepelhet először felnőttvébén. Izgatott?
– Természetesen, de arra törekszem, hogy az izgalom ne csapjon át görcsösségbe, hanem növelje az adrenalint, amit kamatoztathatok a jégen. Egyelőre nem tudom, mennyi lehetőségem lesz megmutatni magam a pályán, de a legjobbakat remélem.

– Négyen vébéújoncok, volt valamiféle beavatás a csapatnál?
– Nagyon kedvesen fogadtak minket, de már ismertük a többieket, hiszen a válogatottban szerepeltünk korábban, csak a felnőttek világbajnokságán nem. Beavatási szertartás nem volt, de a rutinosabbak gratuláltak nekünk, ami nagyon jólesett.

– Hogyan értékeli az eddigi felkészülést? A mérleg: egy szoros győzelem és egy vereség hosszabbításban Ausztria ellen.
– Szerintem mindkét felkészülési meccsünk hasznos volt. Fény derült arra, min kell javítanunk a világbajnokságig és arra is, mire mondhatjuk nyugodt szívvel, hogy úgy csináljuk, ahogy kell. Sok fiatal játékos kapott lehetőséget, az edzők így feltérképezhették őket. Segítőkész a közeg, jó benne lenni.

– Hétfőn és kedden szabadnapjuk volt, szerdán utaztak, vasárnap pedig már rajtol a világbajnokság. Lesz idejük mindenre, amit elterveztek?
– Reméljük, igen. Csütörtökön Hollandia ellen játsszuk a vébé előtti utolsó felkészülési meccsünket. Ez talán inkább lesz edzés, mint valódi mérkőzés, viszont a következő napok tréningjein csak a hiányzó vagy gyengébb játékelemeinkre összpontosítunk, kijavításukra és pótlásukra.

– Miben kell javulniuk, mire hívta fel Pat Cortina és stábja külön a figyelmüket?
– Az osztrákok elleni második edzőmeccsünk is megmutatta, hogy a három a három elleni játékban még fejlődnünk kell. Ha hosszabbításba torkollik egy meccs, akkor erre szükségünk lesz. Ezenkívül viszont többnyire pozitív visszajelzéseket kaptunk, jó az út, amelyen haladunk.

– Mindenki hadra fogható, nem hátráltatja sérülés a csapatot?
– Úgy tudom, aki velünk utazik, az játszhat a vébén. Dabasi Réka csípője nincs teljesen rendben, de ha minden igaz, csak idő kérdése hogy meggyógyuljon és velünk együtt küzdhessen a céljainkért.

– Ha már célok: egyértelműen a feljutást tűzték ki?
– Mindenki ezt akarja, sőt, első helyen szeretnénk az elitbe jutni. Ha másodikként sikerülne, az sem lenne gond, de egyértelmű cél az A-csoport.

A MAGYAR NŐI JÉGKORONG-VÁLOGATOTT VILÁGBAJNOKSÁGRA UTAZÓ KERETE
Kapusok: Németh Anikó (Björklöven, svéd), Révész Zsuzsa (MAC Budapest)
Hátvédek: Baker Taylor (New York, amerikai), Gengeliczky Dorottya (Trine University, amerikai), Kiss-Simon Franciska, Mayer Fruzsina (mindketten HKB), Márton Adél (OHA, kanadai), Németh Bernadett (mindketten MAC Budapest), Odnoga Lotti (SDE, svéd)
Csatárok: Báhiczki-Tóth Boglárka, Dabasi Réka, Fehér Nikolett, Williams Hayley (mind HKB), Gondos Tamara, Horváth Imola, Huszák Alexandra (mindhárman MAC Budapest), Jókai-Szilágyi Kinga (Skelleftea, svéd), Kreisz Emma (University of Minnesota, amerikai), Metzler Regina (OHA, kanadai), Mozolai Berta (Stanstead College, kanadai), Pázmándi Zsófia (Plattsburgh, amerikai), Seregély Míra (University of Maine, amerikai)

A VILÁGBAJNOKSÁG PROGRAMJA     
Április 21., 15.00: Dél-Korea–MAGYARORSZÁG
Április 22., 12.30: MAGYARORSZÁG–Hollandia
Április 24., 12.30: MAGYARORSZÁG–Norvégia
Április 26., 20.25: Ausztria–MAGYARORSZÁG
Április 27., 16.00: MAGYARORSZÁG–Franciaország

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik