A vaduzi rettenet nyomában

SZŰCS ANDRÁS (szöveg), Veres Viktor (fotó), Kibédi Péter (videó)SZŰCS ANDRÁS (szöveg), Veres Viktor (fotó), Kibédi Péter (videó)
Vágólapra másolva!
2013.11.24. 13:58
null
A Rheinpark Stadion háttérképe a Nemzeti Sport stábját is lenyűgözte
Túl vagyunk a királyetapon, Ingolstadtból átköltöztünk Brianconba: Németországból indulva jártunk Ausztriában, Svájcban, Liechtensteinben és Olaszországban is, mígnem eljutottunk Európa egyik legmagasabban fekvő városába. A helyi magyaros rangadó nem jött össze, Hajnal Tamásék viszont ottjártunk után nyertek a listavezető Kölnnél. Hozzuk-visszük a szerencsét.
TÍZ PERC FEGYELEM
Nem akármilyen meccset játszott a Briancon és a Morzine-Avoriaz a francia jégkorong-bajnokságban. A házigazda kétszer is kettővel vezetett, de a vendégek mázlis gólokkal mindig felzárkóztak, és a rendes játékidő vége előtt ki is egyenlítettek, pedig Gőz Balázs még egy 10 perces fegyelmit is kapott az egymást nem különösebben szívelő brigádok között rendre kialakuló bunyókezdemény egyikéért.

Mindenesetre 4–4 után kezdődhetett a Ligue Magnusben nem öt-, hanem tízperces hosszabbítás, amit végül a Briancon nyert meg – így legalább mindkét légiósunk klubjának jutott pont. Széligéknek kettő is.

Hosszú nap volt.

Kilenckor már bőven úton voltunk, elfele Ingolstadtból, mert várt minket Briancon az útvonaltervező szerint 784 kilométerrel, a mi itinerünk szerint még többel délnyugatabbra. Tudniillik az útvonal azt jelezte, hogy Németországból a svájci–liechtentsteni határon lefelé autózzunk, így ha már arra jártunk, nekünk Mohács kell alapon benéztünk Vaduzba.

Ebben a 17 négyzetkilométeres városban alig laknak ötezernél többen, mégis kiemelt a helye a magyar labdarúgás történelmében, de azért nem aranybetűkkel szedve. 2006-ban UEFA-kupa-visszavágón az Újpest 1–0-ra nyert ugyan Vaduzban, de előtte otthon kapott egy négyest, és kizúgott az első fordulóban.

MI LETT VELÜK?
Érdemes sorra venni, mire jutottak a hét közben meglátogatott légiós sportolóink a víkenden.

A legnagyobbat Hajnal Tamás klubja, az Ingolstadt dobta, amely a német másodosztályú labdarúgó-bajnokságban osztályozóhelyen tanyázó csapatként is győzött 1–0-ra a listavezető Kölnnél! Az más kérdés, hogy Hajnal a cserepadon ülve nézte végig a meccset.

Nem jutott sokkal több a fül- és kézműtétje után visszatérő Szalai Ádámnak sem. A Schalke ugyan háromszor is betalált Frankfurtban, de egyik találatot sem a magyar center szerezte, aki a 79. percben jött be Dennis Aogo helyére.

Szilvási Péter ugyanakkor végigjátszotta a Greuther Fürth II bajor regionális bajnokiját a Schweinfurt ellen, nyertek is a zöldek 4–1-re. A nagycsapat magyarjai, Korcsmár Zsolt és Stieber Zoltán hétfőn Király Gábor és az 1860 München ellen lépnek pályára – itt jegyezzük meg, hogy túránk finisében a szürke mackóalsós kapussal is találkozunk.

A Lőw Zsolt „másodedzette” Red Bull Salzburg Liefering fedőnevű farmcsapata 1–0-ra nyert a KSV 1919 ellen.

Jégkorongosaink közül Sofron István munkaadója, a Krefeld vasárnap fogadja a Straubinget, a Löwen Frankfurt, amelynek válogatott hátvédünk, Vas Márton a játékosa, szövetségi kapitányunk, Rich Chernomaz pedig a klubigazgatója, ezúttal „csak” 5–0-ra nyert, most éppen a Herner ellen – vasárnap pedig Duisburgba utazik.

Pedig a rivális ahogy akkor, ma is a svájci másodosztályban játszik a Rheinpark Stadionban, amely teljes befogadóképessége 7838, tehát még a szomszéd falukból is jöhetnek a népek meccset nézni, elférnek. A gyep nem valami fényes, inkább a szomszédos domboldalak legelőire emlékeztet, de hát ez nem a Real Madrid pályája, és ugyanezek a körülmények voltak igazak hét éve is, és mit értünk el, szóval ez nem (sem…) a nagyképűség ideje és helye. Az aréna háttérképe amúgy is lenyűgöző: Svájc hegyei egyszerűen káprázatosak, akár zöldellnek, akár hósapkát vesznek fel, mint például most.

Miközben gurultunk Como felé és tovább – azok sem csúnya vidékek persze –, milliószor hüledeztünk a természet nagyságán, amikor a felhők továbbra is príma Skoda Superbünk tetejére ültek, a fehér lepedőket ráterítették a hegyoldalakra, az átlátszó tisztaságú csermelyekből, folyókból és tavakból visszakacsintott a nap – a hidak, a felüljárók és az alagutak pedig már a tervezőmérnökök remekei.


Mesés utunk volt Svájcban – ahová visszatérünk a napokban –, Olasz- és Franciaországban szintúgy.

Végcélunk felé közeledve belefutottunk az első rendesebb hóesésbe, de ez nem csoda, hiszen Briancon az Európai Unió legmagasabban fekvő városa 1326 méteren. (Statisztikai megjegyzés, hogy e versenyben a 2000-nél nagyobb lélekszámú települések vesznek részt.) A zsibbasztó hosszúságú autózás miatt sötétben érkeztünk, de az máris látszott, hogy cuki városkában lakik Szélig Viktor és családja. A magyar felnőtt férfi jégkorong-válogatott tavasszal leköszönt csapatkapitánya 2006 óta légióskodik itt, és mára nem csak játékosa, hanem vezetőtanonca is a hokicsapatnak.

Szombat este magyaros rangadóra készültünk, mert a Briancon a Morzine-Avoriaz-ra fente a fogát, amely a nyártól Gőz Balázs klubja. Csakhogy a hét elején Szélignek kiment a bokája, így nem játszhatott, mellőlünk nézte végig, amint védőkollégája, Gőz végignyomja a meccset, de kap egy 10 perces fegyelmit, és a Briancon hosszabbításban nyer.

A nagy győzelem után a Briancon csapatvacsorára ment, ahol az étteremben Szélig még a regionális rádiónak nyilatkozott, vasárnap pedig nekünk fog bővebben – ezért is érdemes lesz figyelni a Nemzeti Sport Csoport különböző platformjait a közeljövőben.

A magyar légiós kicsit begőzölt: a bunyókezdeményezés  egyikéért tízperces fegyelmi járt (Fotó: Veres Viktor)
A magyar légiós kicsit begőzölt: a bunyókezdeményezés egyikéért tízperces fegyelmi járt (Fotó: Veres Viktor)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik