Mikko Koivu hosszabbításban szerzett góljával döntőben a finnek

Vágólapra másolva!
2007.05.12. 16:17
A finnek a hosszabbításban búcsúztatták a házigazda oroszokat a 71. jégkorong világbajnokság első elődöntőjében. A rendes játékidőben a csapatok 1-1-es döntetlent értek el, de a ráadásban Mikko Koivu, a Minnesota Wild NHL-együttes csatára találata eldöntötte a mérkőzést. A finnek 2001 után játszhatnak ismét az aranyéremért, míg az oroszok – akik a „Most vagy soha!” jelszavával léptek pályára a hazai jégen – 2005 után ismét elbuktak az elődöntőben. Az orosz válogatott utoljára 2005-ben játszhatott vb-döntőt, és most is – ahogyan a Szovjetunió felbomlása óta egy kivétellel (1993) mindig – aranyérem nélkül marad.
Mikko Koivu (fehérben) a döntőbe lőtte a finneket
Mikko Koivu (fehérben) a döntőbe lőtte a finneket
Mikko Koivu (fehérben) a döntőbe lőtte a finneket
Mikko Koivu (fehérben) a döntőbe lőtte a finneket

Egészen a kilencedik percig kellett várni az elődöntő első góljára, amelyet a házigazdák szereztek emberelőnyből. Ekkor Jevgenyij Malkin húzott a jobb oldalról középre, a hosszú oldalon a teljesen üresen maradt Ovecskin kérte a pakkot lövésre, azonban a Pittsburgh klasszisa passz helyett a finn kapu jobb felső sarkába lőtt.

Nem kellett sokat várni a finnek válaszára. A tizenkettedik percben ugyanis egyenlítettek a „vendégek”, méghozzá emberhátrányból. Kovalcsuk eladott korongja után Jukka Hentunen mehetett egyedül az orosz kapu felé, és nem is hibázta el a ziccert.

A második felvonásban gól nem született, ekkor csupán mindkét oldalon három kiállítás került a jegyzőkönyvbe.

A harmadik harmadban több lehetősége volt az oroszoknak, azonban csakúgy, mint a másodikban, ezúttal sem bírtak egymással a csapatok.

A hosszabbításban aztán meglepetésre a finnek szerezték meg a győztes gólt. Ruutu lőtte középre a pakkot a jobb oldalról Mikko Koivuhoz, aki felszedte a kapujából kimozduló Alexander Jeremenko ütőjét, majd a hálóba ütötte a korongot.

A finnek így hosszabbításban harcolták ki a fináléba jutást, amelyben a Svédország-Kanada párharc győztesével játszanak.

JÉGKORONG-VILÁGBAJNOKSÁG, MOSZKVA

ELŐDÖNTŐ
OROSZORSZÁG – FINNORSZÁG 1-2 (1-1, 0-0, 0-0, 0-1) hosszabbítás után
Gólok: Malkin 8:36 – emberelőnyből ill. Hentunen 12:06 – emberhátrányból, Koivu 65:40
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik