Vb 2022: Les Murrayre emlékezik az SBS a sporthősökről szóló sorozatában

B. D. K.B. D. K.
Vágólapra másolva!
2022.11.20. 12:46
null
Les Murray az SBS munkatársaként (Fotó: SBS)
A 2017-ben, 71 éves korában elhunyt, Ausztráliában csak Mr. Soccerként ismert Les Murray, magyar származású televíziós személyiség, az SBS csatorna népszerű futballkommentátora emléke előtt tiszteleg az SBS a sorozatában, mely során példaképeket, hősöket mutat be az ausztrál embereknek a sportvilágból. A „Who’s Your Don Bradman” nevet kapó sorozat utolsó részében olvashatunk Les Murrayről, akinek neve Ausztráliában összeforrt a labdarúgással.

 

Tizenegy éves koráig két bátyjával az Aranycsapat bűvöletében élt Budakeszin, hogy aztán a forradalom után a távozás mellett határozó család kalandos körülmények között 1957-ben Ausztráliába érkezzen.

1977-től (akkor lett Ürge Lászlóból Les Murray) évtizedeken át ő közvetítette a labdarúgó-világbajnokságokat, a Bajnokok Ligája-mérkőzéseket és a Socceroos, azaz az ausztrál labdarúgó-válogatott meccseit, beleértve a 2006-os világbajnoki selejtezőket és a tornán mutatott bravúros szereplést. A 2014-ben a Magyar Érdemrend tisztikeresztjével 2014-ben kitüntetett televíziós személyiség a futball arca és hangja volt Ausztráliában, s Mr. Soccerként emlegetik.

A „Who's Your Don Bradman” sorozat utolsó, a katari vb apropójaként készült különleges részében Murray családjával és közeli barátaival beszélgetett az SBS két munkatársa. A címben úgy fogalmaznak, hogy Murray úgy vált legendává, úgy szerettette meg a futballt az ausztrálokkal, hogy semmije sem volt, amikor kisfiúként az országba érkezett.

„Amikor Les Ausztráliába ment, nem volt semmije, csak a futball. A családjával mindent hátrahagytak, otthagyták az ételt, a barátokat is” – idézi az SBS Tania Murrayt, Les lányát. Hozzátette, édesapja abban volt különleges, hogy a labdarúgáson keresztül képes volt összehozni az embereket.

„A legfontosabb, amit kiemelnék vele kapcsolatban, hogy imádta a játékot. Már azelőtt is, hogy ilyen népszerű lett volna nálunk” – mondta Craig Foster.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik