Felpöröghet a téli átigazolási piac a katari vb hatására

Vágólapra másolva!
2022.12.23. 06:44
null
A horvát Josko Gvardiol (balra) és az argentin Julián Álvarez piaci értéke is jelentősen nőtt katari teljesítménye révén – előbbi aligha lesz sokáig az RB Leipzig játékosa, míg utóbbi még több lehetőséget kaphat a Manchester Cityben (Fotó: AFP)
A klubok általában toldozásra-foldozásra használják idényközi átigazolási időszakot, ám Köteles László szerint ez világbajnokság hatására átmenetileg megváltozhat.

 

Százmillió euró A világbajnokság hatására két futballistával összefüggésben is felvetődött ez az összeg, Josko Gvardiol és Julián Álvarez piaci értékét egyaránt ennyire becsülték szakértők a világbajnokságon nyújtott teljesítményük hatására. Az RB Leipzig húszéves horvát belső védőjének piaci értékét a transfermarkt.com oldala a torna előtt hatvanmillió euróra tette, a Manchester City 22 éves argentin csatáráét 32 millióra, a növekedés egyik esetben több mint másfélszeres, a másikban háromszoros. Reális, hogy a világbajnokság megdobja a futballisták árát, és az érdeklődő kluboknak kötelező elfogadniuk, hogy ennyivel többe kerül a kiszemelt megszerzése pusztán azért, mert lejátszott három, öt vagy hét jó mérkőzést válogatott színekben?

Köteles László
Köteles László

 

A VB-SZEREPLÉSNEK NINCS ÁLTALÁNOS HATÁSA

A kérdésre nehéz választ adni. Ha kiugróan tehetséges futballistákról van szó, akik később növelhetik is az értéküket, a klubok hajlamosak „lenyelni” a pluszt. Már csak azért is, mert ha az egyik nem, a versenytársa vállalja az anyagi áldozatot. A legnagyobb sztárokat leszámítva viszont általában racionális döntés születik.

„A tornán nyújtott teljesítménnyel ki lehet tűnni, de sokkal fontosabb, hogy előtte az ősszel vagy akár az előző idényben hogyan teljesített az adott futballista – válaszolta érdeklődésünkre Köteles László, a Genk korábbi kapusa, aki jelenleg az Invicti Group iroda társtulajdonosaként dolgozik, és többek között a ZTE FC-ben futballozó Szalay Szabolcsot, valamint a Mol Fehérvárból Lyes Hourit is képviseli.  – Szintén sok függ attól, hogy milyen szintről beszélünk. A topbajnokságokban hatalmas összegek mozognak, és egyetlen nagy igazolás is el tudja vinni rossz irányba a piacot. Ha például Josko Gvardiolt eladja az RB Leipzig százhúszmillió euróért, azzal közvetve a többi játékos értékét is felsrófolja. A csapatok összehasonlítják a horvát védővel a saját futballistájukat, és azt mondják, ha ő annyiért kelt el, a mi játékosunk sem sokkal gyengébb nála, és ahhoz viszonyítva szabják meg a vétel­árat. Alsóbb szinten ez nem annyira érezhető. A mi irodánk leginkább a román élvonalban aktív, és mivel az ország nem volt vébérésztvevő, gyakorlatilag nem érződik semmilyen mértékben a torna hatása. De említhetném Horvátországot is. A válogatott bronzérmes lett, néhányan kiemelkedtek a csapatból, de ez nem növeli meg automatikusan a hazai bajnokságban futballozó horvát játékos értékét. Dominik Livakovic és Mislav Orsic a Dinamo Zagrebből valószínűleg jó pénzért vált klubot, akár már most télen is, de a bajnokság alsóházában lévő együttesek kerettagjainak értéke önmagában a vébészerepléstől nem duplázódik meg.”

A tunéziai válogatott Aissa Laidouni ragyogóan futballozott Katarban – vajon meddig lesz még a Ferencváros légiósa?
A tunéziai válogatott Aissa Laidouni ragyogóan futballozott Katarban – vajon meddig lesz még a Ferencváros légiósa?

 

NAGY DILEMMA ELŐTT A FERENCVÁROS

A korábbi válogatott kerettag kapus szerint a Ferencváros ugyanakkor jó üzletet köthet Aissa Laidouni eladásával. A Tunéziával mindhárom világbajnoki csoportmérkőzésen kezdőként pályára lépő 25 éves középpályás másfél éve a román élvonalbeli Voluntari-tól csatlakozott a zöld-fehérekhez, és azóta a csapat egyik kulcsembere lett. A katari torna Dánia–Tunézia (0–0) találkozóján a meccs emberének választották, és annak ellenére, hogy csapata nem jutott tovább a nyolcaddöntőbe, teljesítményére sokan felfigyeltek. A The Athletic szakportál a csoportkör után a kiesők egyik legjobbjaként emlegette, hallani lehetett többek között a francia élvonalbeli Olympique Marseille érdeklődéséről és akár négymillió eurós vételárról, amit tovább növelhet, hogy a tunéziai hírügynökség (TAP) 2022 legjobb labdarúgójának választotta (erről cikkünk a 8. oldalon).

„Ebbe kívülről nehéz belelátni, de biztos vagyok benne, hogy Hajnal Tamás sportigazgató az illetékesekkel együtt felelősséggel dönt – véli Köteles László. – A mondás szerint addig kell ütni a vasat, amíg meleg, és ha a Ferencváros most januárban tudja magas áron értékesíteni Aissa Laidounit, nem zárható ki, hogy eladja. Előfordulhat az is, hogy úgy ítéli meg, a tavasszal a sikeres Európa-liga-szereplés csak feljebb vinné az értékét, ezért fél évet még magánál tartja, ennek viszont megvan a kockázata. Dolgoztam már olyan futballistával, akiért nagyon jó ajánlat érkezett, szeretett is volna menni, csakhogy a klubja nem engedte el. Ez mentálisan akkora csapás volt neki, hogy a következő két hónapban gyakorlatilag egyeneset sem tudott rúgni a labdába, értékelhetetlen lett a teljesítménye. Ezt azért minden klubnak érdemes elkerülnie.”

NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!
NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!

 

AZ IDŐSEBB JÁTÉKOSOKBAN IS VAN ÉRTÉK

A labdarúgásban az átigazolások többségét a nyáron ütik nyélbe, aminek egyszerű oka van: a legtöbb szerződés ekkor jár le. A téli világbajnokság valamennyire boríthatja a papírformát, több fiatal futballista is van, akiért nagy verseny indulhat az elkövetkező hetekben. Josko Gvardiolon kívül ide lehet sorolni Enzo Fernándezt, aki a világbajnok argentin válogatott fontos láncszeme volt a középpályán, és megválasztották a torna legjobb fiatal játékosának. Eladásával a Benfica járna jól, július közepén mindössze 14 millió eurót fizetett érte az argentin River Plate-nek, és ennek várhatóan a többszöröséért adhat túl rajta – már ha szeretne. A vb-trófea varázsa rajta kívül Lautaro Martínezt is érintheti. Az Internazionale csatára a tornán nem villogott, a La Gazzetta dello Sport mégis arról ír, hogy az értéke olyan magasra emelkedhet, mint a koronavírus-járvány előtt, amikor a Barcelona fontolgatta, hogy a szerződésében szereplő 111 millió eurós kivásárlási árat kihasználva megszerzi a milánóiaktól.

„A koronavírus-járvány hatása erősen érezhető volt az átigazolási piacon – tette hozzá Köteles László. – A klubok jelentős mértékben visszafogták költéseiket, és – legalábbis a kevésbé tehetősek – azóta is sokkal racionálisabban döntenek, kire adnak ki pénzt. Amíg korábban főként a huszonhárom év alattiaknak volt piacuk, most már a tapasztaltabb futballistákat is jobban keresik. Különösen Belgiumban, Hollandiában és azokban az országokban, ahol a klubok a játékosértékesítés mellett főként jegybevételből élnek, így fontos, hogy jól teljesítsen a csapat. Ahol van egy tehetséges belső védő, mellé általában hoznak egy idősebbet, hogy legyen kitől tanulnia. A világbajnokság hatására a téli átigazolási piac jó eséllyel élénkebb lesz a korábbiaknál. A klubok ezt az időszakot eddig főként arra használták, hogy toldozgassák-foldozgassák a keretet, hiányposztokra szerezzenek játékosokat, míg most nagy jövést-menést várok.”

Bár nem játszott jól a vb-n, aranyérmes lett Lautaro Martínez – ebből klubja, az olasz Inter még sokat profitálhat
Bár nem játszott jól a vb-n, aranyérmes lett Lautaro Martínez – ebből klubja, az olasz Inter még sokat profitálhat

 

Topigazolások a 2018-as oroszországi világbajnokság után
Cristiano Ronaldo (Portugália), 117 millió euró – Miután a Real Madriddal megnyerte negyedik Bajnokok Ligája-trófeáját, már tudni lehetett, hogy a portugál klasszis nem marad Spanyolországban. Florentino Pérez elnökkel nem tudott megállapodni a folytatásról, így a fél világ azt találgatta, hogy 33 évesen hova igazolhat. A befutó végül a Juventus lett, de előtte még a világbajnokságon bizonyította a kétkedőknek, érdemes vele számolni. Oroszországban a csoportmérkőzéseken ellenállhatatlanul futballozott, mesterhármast szerzett a Spanyolország elleni 3–3-as találkozón, és Marokkót az ő góljával győzte le Portugália 1–0-ra, elévülhetetlen érdemeket szerezve a továbbjutásban. A végállomást az Uruguay elleni nyolcaddöntő (1–2) jelentette, ezt követően alig tíz nap telt el, és Cristiano Ronaldo aláírta szerződését a torinói együtteshez, amelynél három idényt töltött.
Thibaut Courtois (Belgium), 35 millió euró – A belga válogatott kapusa az oroszországi világbajnokság előtt a Chelsea-ben futballozott, és nagyon szeretett volna Spanyolországba igazolni, hogy közelebb lehessen gyermekeihez. A vágy teljesülésében a világbajnokság is segített, Thibaut Courtois a bronzérmet szerző Belgium húzóembere volt, a torna végén ő kapta a legjobb kapusnak járó Aranykesztyűt. Kiváló teljesítményét látva a Real Madrid még nagyobb erőfeszítéseket tett a megszerzéséért, végül megállapodott a londoni klubbal, amely pótlására a Bilbaótól Kepa Arrizabalagát szerződtette, aki a nyolcaddöntőben kiesett spanyol válogatott kispadján ült a világbajnokság idején. A két kapus az eltelt években merőben más életutat járt be: amíg Courtois tündököl, Kepa keresi önmagát, közös pont azonban, hogy mindketten Bajnokok Ligája-győztesek.
Alisson (Brazília), 62.5 millió euró – Amíg Cristiano Ronaldo sztárstátuszát az oroszországi világbajnokság előtt sem lehetett kétségbe vonni, a brazil kapust a torna, illetve az azt követő átigazolása tette igazán ismertté. A válogatottban még az Internacional játékosaként mutatkozott be 2015-ben, az AS Roma egy évre rá szerződtette nyolcmillió euróért, és az oroszországi világbajnokság után ennek több mint hétszereséért, 62.5 millió euróért értékesítette a Liverpoolnak. Alisson a 2018-as világbajnokságon megmutatta, kiváló kapus, a csoportmérkőzéseken és a nyolcaddöntőben egyetlen gólt kapott, és a Belgium elleni negyeddöntős vereségért (1–2) sem lehetett hibáztatni. A Liverpool történetének egyik legjobb vására a megszerzése, egy évvel később Bajnokok Ligáját, később Premier League-et nyert a csapattal, jelenleg is biztos pont a gólvonalon.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik