Ötletes futball, rendíthetetlen játékosok − nagyon egyben van az osztrák válogatott

KAMLER JÁNOSKAMLER JÁNOS
Vágólapra másolva!
2024.06.23. 08:11
Ralf Rangnick (Fotó: AFP)
Ralf Rangnick szövetségi kapitány acélos csapattá gyúrta a topligákban edződő osztrák labdarúgókat, a játékfelfogásnak köszönhetően jószerével bárhonnan és bárhogyan érkezhet a gól.

 

KÉT MECCS, HÁROM PONT − jól állnak az osztrákok. Mert jók. A mérkőzés menetét befolyásoló játékosaik topligákban edződnek, Marcel Sabitzer a Borussia Dortmund, Konrad Laimer a Bayern München, Christoph Baumgartner az RB Leipzig, Marko Arnautovic az Internazionale labdarúgója, az összképet tekintve pedig acélos, nehezen megtörhető válogatott benyomását keltik. A csoportkör első fordulójában a világbajnoki ezüstérmes Franciaország csak Maximilian Wöber öngóljával tudta kicsikarni a győzelmet (1–0) ellenük, pénteken pedig valójában esélyt sem adtak Lengyelországnak a pontszerzésre, a 3–1-es végeredmény még hízelgő is Robert Lewandowskiékra nézve.

Az osztrák válogatott szemlátomást egyben van (érdemes megfigyelni a játékosok gólörömét!), a labda megszerzését követően világos a koncepció: minél hamarabb eljutni az ellenfél tizenhatosának környékére. Ez a felfogás eleve jellemző Ralf Rangnickra, a csapat irányítását két éve átvevő, 65 esztendős német kapitány úgy állítja össze az együttest, hogy bárhonnan és bárhogyan érkezhet a gól. Noha a franciák még nem égtek ezer fokon, ellenük is igyekezett ötletesen futballozni az osztrák válogatott, a sebezhető Lengyelországgal szemben pedig érvényre is juttatta akaratát, a legkevésbé sem volt sematikus a játéka, a széleken és a pálya közepéről megindulva egyaránt veszélyes támadásokat vezetett − 1–1-es állásnál parádés volt Arnautovic átlépős csele, amely után Baumgartner okosan a lengyel kapuba lőtt.

S ha már Baumgartner: a sokoldalú támadó középpályás hat gólt szerzett az utóbbi hét válogatott fellépésén, ragyogó formában futballozik.

„Remélem, folytatom a nagyszerű sorozatot, de nem én vagyok a fontos, hanem a csapat. Tényleg mindegy, melyikünk talál a kapuba, csak jöjjenek a gólok, mert még szeretnénk játszani néhány meccset ezen az Európa-bajnokságon” − idézte az uefa.com a 24 éves, 40-szeres válogatott játékos meccs utáni nyilatkozatát.

Egy mérkőzésük még biztosan lesz, kedden Hollandia ellen, ha pontot szereznek, majdhogynem biztos a továbbjutásuk, jóllehet a jelenleg meglévő három is nyolcaddöntős szereplést érhet. Érdekesség, hogy az osztrákok még csak negyedszer szerepelnek Eb-n, az egyiken (2008, ez volt nekik az első) alanyi jogon, társrendezőként játszhattak, a kiesés szakaszig ez ideig egyszer, 2021-ben jutottak el, három éve szoros meccsen, hosszabbításban kaptak ki a 16 között a későbbi győztes Olaszországtól.

És a jelenlegi csapatuk erősebbnek tűnik a három évvel ezelőttinél.

VÉLEMÉNYEK  

„Az első félidőben volt egy egy húszperces periódus, amikor leeresztettünk, talán azt hittük a korai gólunk után, hogy simán jön a következő. Ekkor néhány játékosunk az elvárható szint alatt teljesített, ami nem megengedhető. A végeredménynek természetesen örülünk, a csoportkör utolsó fordulójában viszont legalább egy pont kell, hogy biztonságban legyünk” – Ralf Rangnick

„Olyan meccset veszítettünk el, amelyet meg kellett volna nyernünk... Nagyszerűen játszottak az osztrákok, a találkozó elején megleptek minket, túl sok időbe telt, mire magunkra találtunk” – Krzysztof Piatek

„Nekünk estek az osztrákok, nem tudtuk kezelni az agresszív játékukat, jó néhányszor elszórtuk a labdát. A franciák következnek a harmadik fordulóban, itt a lehetőség, hogy megmutassuk, milyen fából faragtak minket. Erőszakosabban kell futballoznunk, az biztos” – Michal Probierz

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik