56 verseny után vissza a dobogó tetejére – Hamilton történelmi sikert aratott hazai pályán

H. L.H. L.
Vágólapra másolva!
2024.07.07. 15:30
Hamilton kilencedik alkalommal nyert hazai közönség előtt, amivel rekordot döntött (Fotó: AFP)
Lewis Hamilton (Mercedes) aratott győzelmet a Formula–1-es Brit Nagydíj versenyén. A dobogó felső fokára 56 futam után visszatérő brit mögött Max Verstappen (Red Bull) és Lando Norris (McLaren) szelte át a célvonalat, míg az első ötöst Oscar Piastri (McLaren) és Carlos Sainz Jr. (Ferrari) tette teljessé. A pole pozícióból induló George Russell (Mercedes) kiesett a változékony időt hozó versenyen.

 

George Russell szerezte meg a pole pozíciót a szombati időmérőn, így ő várhatta az élről a piros lámpák kialvását a borús Silverstone-ban. Mellőle, valamint mögüle két honfitársa, Lewis Hamilton és Lando Norris rugaszkodhatott el, míg a negyedik rajtkockát a címvédő Max Verstappen foglalhatta el. A Ferrari kettőse, Carlos Sainz Jr. a hetedik, Charles Leclerc a tizenegyedik helyről indulhatott.

A motorelemcserék miatt többszörösen megbüntetett Pierre Gasly a mezőny végéről, a kvalifikáción hibázó Sergio Pérez a bokszutcából vághatott neki az 52 körös versenynek.

Ami a stratégiát illeti, Csou Kuan-jü, Esteban Ocon, valamint Pérez kivételével valamennyien a közepes keverék mellett tették le a voksukat, a Sauber és az Alpine-versenyző a lágy, míg a Red Bull-os a kemény abroncson kezdett. Egy pilóta, Gasly számára azonban már azelőtt véget ért a verseny, hogy elrajtolt volna, a felvezető körén ugyanis probléma adódott az Alpine-nal, így a francia a rajtrács helyett a boksz felé volt kénytelen venni az irányt.

Russell jól jött el a rajtnál, sikerült megtartania a vezetést, mögé Hamilton sorolt be, a Mercedes-kettős mögött Norris és Verstappen csatázott a harmadik pozícióért. A párharcból a címvédő került ki győztesen, így a brit visszaszorult a negyedik helyre, az ötödik helyen pedig Oscar Piastri érkezett. Az „ezüstnyilaknak” az első etap kezdetén folyamatosan sikerült ellépniük Verstappen előtt, ráadásul ahogyan közeledett a várt eső, úgy kezdték el lopni a távolságot a McLarenek a Red Bull versenyzője mögött. Amint megjelentek az első esőcseppek a kameraképeken, úgy kelt igazán életre Norris és Piastri alatt az autó, a brit a 15. körben utasította maga mögé a címvédőt, majd elkezdett felzárkózni az egymással csatázó két Mercedes-pilótára.

Hamilton a 18. körben vette át a vezetést Russelltől, ám sokáig nem örülhetett, mivel először Norris, majd Piastri is sikeres offenzívát indított az „ezüstnyilak” ellen. A huszadik körben így már a wokingi alakulat párosa vezette a mezőnyt, miközben hátrébb néhány versenyző köztes esőgumira váltott. Ez azonban eleinte nem igazán tűnt jó választásnak, mert az eső csak egy-két körön keresztül esett jobban, majd alábbhagyott, és teljesen el is állt.

A kisebb esőzés után némileg lehűltek a kedélyek, de a mezőny már akkor várta az újabb égi áldást, ami az előzőnél hevesebbnek ígérkezett. Az eső a 27. körben érkezett meg újra, és ezúttal az előbbinél nagyobb intenzitással, amit jól jelzett, hogy az élmezőnyből Verstappen és Sainz azonnal a bokszutca felé vette az irányt köztes esőgumikért. A holland és a spanyol kettősnek sikerült időt nyernie a koraibb kiállással, az egy körrel később cserélő Norris, Hamilton és Russell hármasból utóbbit sikerült megelőznie, sőt, a legkésőbb kiálló Piastrit is maga mögé tudta utasítani, így feljött a harmadik helyre.

Ahogyan csillapodott az eső, úgy csökkent Norris előnye Hamilton és Verstappen előtt, és a legnagyobb kérdést az jelentette, ki lesz az első, aki száraz pályára alkalmas gumikra vált. Russell már nem élhette meg ezeket a pillanatokat a versenypályán, a 34. körben ugyanis csapata rádión jelentette, hogy gond van az autójával. A kétszeres futamgyőztes útja így a bokszba vezetett, ahonnan már nem is tért vissza.

Nem úgy, mint Hamilton, aki az élmezőnyből elsőként, méghozzá a 39. körben váltott száraz pályára alkalmas gumikra. A hétszeres bajnokhoz Verstappen is csatlakozott, Norris viszont további egy kört töltött el a pályán, amivel sok időt vesztett, és csak a mercedeses mögött tudott visszatérni a pályára. Az élre álló Hamilton, valamint a második helyre visszaszoruló Norris a lágy, a harmadik Verstappen a kemény keveréken várta az izgalmasnak ígérkező végjátékot, mivel a Red Bull-os és a mclarenes valamivel gyorsabb tempót tudott diktálni, mint a vezető mercedeses.

Azonban míg Verstappen folyamatosan lopta a távolságot Norris mögött, a McLaren-pilóta egy ponton túl nem igazán tudott közeledni Hamiltonhoz. A címvédő a 48. körben megelőzte Norrist, majd megkezdhette a felzárkózást a Mercedes bajnokára is. Utolérni viszont őt már nem tudta, minek értelmében Hamilton 56 versenyt felölelő nyeretlenségi sorozata pont hazai közönség előtt szakadt meg. A hétszeres vb-első pályafutása 104. győzelmét aratta, Silverstone-ban pedig a kilencedik alkalommal állhatott fel a dobogó felső fokára, amivel abszolút rekordot döntött – az F1 történetében még egyetlen versenyzőnek sem sikerült kilencszer diadalmaskodnia egy adott pályán, valamint nagydíjon.

Verstappennek tehát meg kellett elégednie a második hellyel, míg harmadikként Norris látta meg a kockás zászlót, így két hazai versenyző is felállhatott a pódiumra. A negyedik Piastri lett, majd a leggyorsabb kört jegyző Sainz, Nico Hülkenberg, Lance Stroll vezérletével az Aston Martin kettőse, aztán Alexander Albon, illetőleg Cunoda Juki zárta a pontszerzők sorát.

Folytatás két hét múlva a Magyar Nagydíjjal!

 
 PILÓTAGYŐZELEMDOBOGÓPONTSZERZÉSLGYKPONT
  1.Max Verstappen    78112255
  2.Lando Norris    16101171
  3.Charles Leclerc    1510-150
  4.Carlos Sainz Jr.    15101146
  5.Oscar Piastri    -211-124
  6.Sergio Pérez    -392118
  7.George Russell    12101111
  8.Lewis Hamilton    11112110
  9.Fernando Alonso    --71  45
10.Lance Stroll    --4-  23
11.Nico Hülkenberg    --6-  22
11.Cunoda Juki    --6-  20
13.Daniel Ricciardo    --3-  11
14.Oliver Bearman    --1-    6
15.Pierre Gasly    - -4-    6
16.Kevin Magnussen    --2-    5
17.Alexander Albon    --2-    4
18.Esteban Ocon    --3-    3
a világbajnokság állása

 

1Red Bull-Honda RBPT373
2Ferrari302
3McLaren-Mercedes295
4Mercedes221
5Aston Martin-Mercedes68
6RB-Honda RBPT31
7Haas-Ferrari27
8Alpine-Renault9
9Williams-Mercedes4
10Sauber-Ferrari0  
konstruktőrök

 

75. BRIT NAGYDÍJ
Július 5., PÉNTEK
1. szabadedzés1. Norris 1:27.420
2. szabadedzés1. Norris 1:26.549
Július 6., SZOMBAT
3. szabadedzés1. Russell 1:37.529
Időmérő1. Russell 1:25.819
Július 7., VASÁRNAP
A verseny (52 kör, 306.198 km)1. Hamilton, 2. Verstappen, 3. Norris
KÖVETKEZŐ VERSENYEK
Magyar Nagydíj, MogyoródJúlius 21., 15.00
Belga Nagydíj, Spa-FrancorchampsJúlius 28., 15.00
Holland Nagydíj, ZandvoortAugusztus 25., 15.00

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik