F1: „Nagy szükségünk van rá” – a Red Bull elbeszélget Pérezzel

H. L.H. L.
Vágólapra másolva!
2023.10.09. 17:49
null
Pérez ülése az érvényben lévő szerződése ellenére is veszélybe kerülhet (Fotó: AFP)
A Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner jelezte, le fognak ülni beszélgetni az újabb csalódáskeltő hétvégét teljesítő Sergio Pérezzel, mert a csapat nem engedheti meg magának, hogy ilyen nagy különbség legyen a két versenyzője között.

 

2. KATARI NAGYDÍJ
OKTÓBER 6., PÉNTEK
Szabadedzés: 1. Verstappen 1:27.428
Időmérő: 1. Verstappen 1:23.778
OKTÓBER 7., SZOMBAT
Sprintidőmérő: 1. Piastri 1:24.454
Sprint: 1. Piastri, 2. Verstappen, 3. Norris
OKTÓBER 8., VASÁRNAP
A verseny: 1. Verstappen, 2. Piastri, 3. Norris
A KÖVETKEZŐ FUTAMOK
Október 22., 21.00Amerikai Nagydíj, Austin
Október 29., 21.00Mexikói Nagydíj, Mexikóváros
November 5., 18.00Sao Pauló-i Nagydíj, Sao Paulo

Sergio Pérez vesszőfutása a hétvégi Katari Nagydíjon is folytatódott: a pénteki időmérőn már a második szakaszban búcsúzott a mexikói, a szombati sprinten baleset miatt kiesett, majd vasárnap a bokszutcából indulva az egy pontot érő tizedik helyen szelte át a célvonalat, miután nemegyszer időbüntetéssel sújtották a pályahatárok átlépése miatt.

A Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner a leintést követően jelezte, le kell ülniük beszélgetni a formán kívül versenyző Pérezzel. „Úgy gondolom, le kell ülnünk beszélgetni, mert tudjuk, mire képes, és jelenleg nem üti meg azt a szintet. Nagy szükségünk van rá, hogy visszataláljon a formájához, és meg tudja tartani a második helyet a bajnokságban. Frusztráló, hogy csak egy ponttal távozik erről a versenyhétvégéről, mivel szerintem még a bokszutcából rajtolva is remek lehetősége volt rá, hogy sok pontot szerezzen. Támogatni fogjuk, amennyire csak tudjuk, hiszen tripla hétvége következik, amelyeken rengeteg pont szerezhető a sprintfutamokat is beleértve."

Horner szerint Péreznek vissza kell térnie az alapokhoz. „Mindannyian tudjuk, mire képes Checo, és szeretnénk hozzásegíteni ahhoz, hogy visszatérjen abba a helyzetbe, amiben nem is olyan régen, még Monzában volt, ahol másodikként ért célba Max (Verstappen) mögött. Az, hogy ilyen autónk van, talán plusznyomást jelent a számára. A legfontosabb számunkra az, hogy megnyerjük a konstruktőri és az egyéni címet is. Ez megtörtént. A következő legjobb dolog az, ha a versenyzőinknek sikerül az első és a második helyen zárniuk a bajnokságot."

„Mint láthatjuk, a Mercedesnek, a McLarennek és a Ferrarinak is megvan a versenyzőpárosa, és egészen szoros a házon belüli küzdelem. Az idény elején ez nálunk is megvolt, de az év előrehaladtával egyre nagyobb lett a pilóták közötti különbség. Egyszerűen a lehető legjobb formájában van szükségünk Checóra. Az a bosszantó, hogy tudjuk, mire képes, az előző és a mostani idényben is jelentős mértékben hozzájárult ahhoz, hogy megnyertük a csapatbajnokságot."

Horner rámutatott, Pérez mostani teljesítménye aggályokat vet fel 2024-et illetően, hiszen a Red Bull úgy számol, közeledni fognak hozzá a riválisok. „Csapatként is szükségünk van arra, hogy visszataláljon a formájához. Nem engedhetjük meg, hogy ilyen nagy legyen a differencia, hiszen arra számítunk, hogy jövőre össze fog rázódni a mezőny, és muszáj, hogy mindkét versenyzőnk csúcsformában legyen."

A csapatfőnökhöz hasonlóan a „vörös bikák" tanácsadója, Helmut Marko sem elégedett a mexikóival, és megszellőztette, akár az ülését is elveszítheti a pilóta. „Ki kell törnie a negatív spirálból. Voltak gyors körei, de mit sem értek a büntetések miatt. Túl nagy a különbség, és már az egyéni második hely is veszélyben van. Általánosságban szeretnénk végigvinni a 2024 végig tartó szerződéses helyzetet, és csak rajta múlik, hogy ez megvalósul-e. Van három elég jó versenyzőnk az AlphaTaurinál. Meglátjuk, hogyan alakul a helyzet a folytatásban, de feltételezzük, hogy Checo vissza fogja nyerni az erejét."

Kétezer-tizenhat világbajnoka, Nico Rosberg úgy véli, Pérez a 2024 végéig érvényes szerződése ellenére is elvesztené az ülését, ha lenne megfelelő jelölt a helyére. „Ha a pilótapiacon lenne megfelelő jelölt, akkor elvesztené a helyét. De jelenleg ettől messze állunk, és extrém helyzet lenne. Nem teheted csak úgy be Liam Lawsont a Red Bullba, hiszen nem lehet tudni, mi történne. Túl nagy kockázatot jelentene. Még Daniel Ricciardót is rizikós lenne beültetni, mivel egyelőre nem láttunk túl sokat belőle."

A mentáltréner segítségét is kérő Pérez 209 pontos lemaradással követi az immár háromszoros világbajnok csapattársát, Verstappent, és mindössze 30 ponttal előzi meg a harmadik Lewis Hamiltont öt versennyel és két sprinttel a vége előtt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik