A nagy pilótakeringőt Kimi Räikkönen lelépése nyithatja

Vágólapra másolva!
2009.05.12. 15:27
Közeledik az átigazolási szezon a labdarúgás világában, így szinte naponta látnak napvilágot az egyes sztárjátékosokkal kapcsolatos, valóságalapot nyomokban tartalmazó pletykák. A Formula–1-ben ugyan nincs átigazolási időszak, így aztán a pilóták akár idény közben is csapatot válthatnak, foglalhatnak el egy versenyülést, vagy szállhatnak ki egy autóból. Az ezekről szóló találgatások aztán jó ideig témát adnak a szak- és kevésbé szaklapoknak. Most éppen Kimi Räikkönen jövője van soron.
Räikkönen 2010-ben kiszállhat a Formula–1-ből
Fotó: Action Images
Räikkönen 2010-ben kiszállhat a Formula–1-ből
Räikkönen 2010-ben kiszállhat a Formula–1-ből
Fotó: Action Images
Räikkönen 2010-ben kiszállhat a Formula–1-ből

A Daily Star című angol bulvárlap szerint elképzelhető, hogy a Ferrari Formula–1-es csapata hamarosan útilaput köt az istállóval 2007-ben világbajnoki címet szerző Kimi Räikkönen talpára az elmúlt időszakban nyújtott pocsék teljesítménye miatt.

A finn pilótát ugyanakkor a BBC még az elmúlt hét végi Spanyol Nagydíj időmérő edzése előtt meg is szólaltatta a témában, és Räikkönen akkor azt mondta, kész kiszállni szerződése 2010-es lejártakor a Formula–1-ből, ha az új szabályokat – főleg a költségvetési sapkát – valóban bevezetik jövőre.

Nos, a számára pocsékul sikerült legutóbbi futamot követően a német RTL televíziós társaság teletext szolgálata viszont azt írta, hogy ha a maranellói istálló megválik tőle, akkor Räikkönen visszavonul, és a németek szerint ebben az esetben a tesztpilóta, Marc Gené ülne be a helyére az idény végéig, aztán 2010-től érkezne a Renault-tól Fernando Alonso.

A kétszeres világbajnok átigazolása úgy valósítható meg, hogy a spanyollal együtt érkezik egy új szponzor is, mégpedig a Santander Bank. A finn távozása egyébként legkésőbb a szeptemberi monzai versenyig megtörténik, aztán jöhet Gené, majd utána Alonso és a bank a 2010-es évadtól – legalábbis a német tévé képújsága szerint.

Mindez azonban ellentmond a BBC-féle Räikkönen-nyilatkozatnak, és a híresztelés hitelét jelentősen gyengíti az is, hogy egyetlen érintett sem szólalt meg az üggyel kapcsolatban.

Ami miatt mégis bővebben foglalkozunk vele, az az, hogy 2007 világbajnoka számára valóban pocsékul indult az idei kiírás. Nyolc korábbi idénykezdetéből – az első öt futamig számolva – mindössze egy sikerült számára rosszabbul: a 2004-es évad.

Öt éve a finn a hetedik GP-ig egyetlen ponttal árválkodott a világbajnoki pontversenyben, aztán az esztendő második felében nyert Belgiumban, és további háromszor dobogóra állhatott, így valamelyest kozmetikázta a McLaren szezonját – amely akkor évek óta nem látott mélységekbe szállt alá a konstruktőri vb ötödik helyével.

Megjegyezzük, az idő tájt is rengeteg pletyka szólt Räikkönen távozásáról, és akkori csapattársa, David Coulthard szintén hozzá hasonlóan pocsékul teljesített, ahogy mostani társa, Felipe Massa is. Úgy fest tehát, hogy a lazaságáról is ismert finn kiválóságnak ötévente kell egy kis áramszünet...
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik