Felipe Massa szerint a Ferrari világbajnoki reményeinek vége

Vágólapra másolva!
2009.05.10. 18:55
Vasárnap délután rendezték meg a Formula–1-es szezon idei ötödik versenyét, a Spanyol Nagydíjat, amely a Brawn GP kettős győzelmét hozta: a brit Jenson Button diadalmaskodott, a második helyen csapattársa, a brazil Rubens Barrichello végzett, míg a harmadik az ausztrál Mark Webber lett. A Ferrari felemásan zárt, hiszen az olaszok mindent megtettek Kimi Räikkönen ellen, és kis híján Felipe Massa versenyét is sikerült elrontaniuk, a McLarennél pedig Hamilton igyekezett menteni a mundér becsületét.
Csalóka a kép: Massa az idény során többnyire Vettel mögött autózik
Fotó: Reuters
Csalóka a kép: Massa az idény során többnyire Vettel mögött autózik
Csalóka a kép: Massa az idény során többnyire Vettel mögött autózik
Fotó: Reuters
Csalóka a kép: Massa az idény során többnyire Vettel mögött autózik

A futamgyőztes Jenson Button az idei öt versenyből négyet megnyert, és mindössze négy pontot veszítve áll a világbajnoki pontverseny élén. Az élről rajtoló angolnak nem volt könnyű dolga, mert csapattársa, Rubens Barrichello nagyszerűen startolva megelőzte, ám egy stratégiai váltással sikerült visszakerülnie az élre, és végül megnyerte a futamot.

„Sok üzemanyagom volt, nem hittem volna, hogy a nehéz autót Massa és Vettel előtt tudom tartani. Sokat jelent, hogy a Spanyol Nagydíjon tudtam nyerni, mert nagyon nehéz pályának tartom. A mai győzelemből talán annyi önbizalmat merítek, ami az egész szezonon át elkísér” – fogalmazott a brit a futamot követően.

Persze nem mindenki nyilatkozott ennyire elégedetten: a két Toro Rossónak alig két kanyarig tartott a 39. Spanyol Nagydíj, a faenzai istálló pilótái ráadásul egymást ütötték ki a rajt utáni balesetben.

Történt, hogy Alonso leterelte Rosberget a második kanyarba érve, emiatt azonban Trullinak is ki kellett térnie, az olasz Toyotája viszont megcsúszott, és irányíthatatlanul sodródott vissza a pálya felé, ahol éppen Sutil elé került, aki már nem tudta kikerülni az olaszt. S hogy hol itt a két Toro Rosso?

„Muszáj volt fékeznem, mert különben Trulli talál el, de Sébastien mögöttem már nem tudott fékezni, így megmászott, és vége is lett mindkettőnk versenyének” – jelentette ki Sébastien Buemi, aki éppen csapattársával, Bourdais-val ütközött az első körben.

INFOGRAFIKA

Szintén nem nyilatkozott boldogságtól kivirultan Felipe Massa, akinek majdnem kifogyott az üzemanyaga, ezért fel kellett adnia a negyedik helyet, hogy pontot szerezzen, mint hogy kiessen fél körrel a vége előtt.

„Nem a számításainkkal volt gond, hanem az üzemanyagtöltő berendezésünkkel. Még ki kell vizsgálnunk a hiba okát. Amit viszont nem kell vizsgálnunk, az a bajnoki címért folytatott verseny. Abból ugyanis a Ferrari kiszállt. A Brawn mögött 38 pont a hátrányunk, az első öt versenyből négyet megnyertek. Legyünk realisták, le vagyunk maradva” – jelentette ki Massa.

Csalódott versenyzőkből persze mostanában nincs hiány a Formula–1 környékén, ott van például Heikki Kovalainen, a McLaren finnje, aki minden korábbi szereplését alulmúlóan teljesít az idei szezonban. Az öt futam során háromszor kiesett, és csak egyszer szerzett pontot – ennyire pocsékul még a sokat szapult újoncévében sem teljesített a Renault-nál.

„Mostanában hadilábon állok a szerencsével. Az autó közelében sem járt annak, amit gondoltunk róla, holott a tél tesztek alapján azt hittük, versenyben leszünk a Brawnokkal. Monacóban igyekszem majd javítani, minden korábbinál keményebben fogok küzdeni” – mondta a finn, aki sebességváltójának problémája miatt adta fel a versenyt.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik