Golf: győzelem és díjrekord, Tiger Woods csúcsformában

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.05.13. 09:42
null
Tiger Woods úton az idei negyedik győzelme felé <br />(Fotó: Reuters)
A világelső Tiger Woods nyerte meg a profi golfozók egyik legnagyobb presztízsű versenyét, a csütörtöktől vasárnapig tartó The Players Championshipet a floridai Ponte Vedra Beachen. Woods tizenkét év után győzött ismét a tengerentúli PGA Tour legnagyobb győzelmi prémiumát (1.71 millió dollárt) kínáló viadalon.

Noha az 1974 óta minden évben megrendezett The Players Championship nem tartozik a négy kiemelt (major) verseny közé, rangját jól mutatja „az ötödik major" elnevezés, valamint a 9.5 millió dolláros összdíjazás, amely a plafont jelenti a sportágban. Tiger Woods – 2001-es győzelmét megismételve – ezt a versenyt nyerte meg a hétvégén, és lett a torna történetének ötödik többszörös győztese (a rangelső a legendás Jack Nicklaus három elsőséggel).

Woods a jelek szerint csúcsformában van. A floridai pénzdíjjal idei keresményét 5.8 millió dollár fölé tornászta, ami, ha azt vesszük, hogy csupán hét versenyen fogott ütőt, nem kis teljesítmény. Profi pályafutása során ez már a 12. olyan év, amelyikben legalább négy versenyt nyer, ám ilyen gyorsan még sohasem sikerült elérnie ezt a határt.

Mivel a vasárnap kora reggel befejezett harmadik forduló után az élen állt – holtversenyben régi ellenlábasával, a spanyol Sergio Garcíával, valamint a meglepően jól játszó svéd fiatallal, David Lingmerthtel –, és az ilyen esetekben általában nyerni szokott (56/52 volt a vonatkozó mérlege a verseny előtt), sejthető volt, hogy ezúttal is trófeaközelben lesz. Így is történt, bár nem volt bonyodalommentes az utolsó napja: a 14. lyukon ütött dupla-bogeyval magára húzta üldözőit, a 15-ösön pedig nagyot kellett mentenie a parért (utóbb azt mondta, ez volt a győzelem kulcsa). A 16-oson ütött birdie, majd a befejező két par végül elég volt a diadalhoz.

Az amerikai világelső Garcíával csatázott az első helyért, méghozzá nem csak a pályán. A spanyol egy szombati tv-interjúban sérelmezte, hogy Woods hívei felhördülésükkel egyszer nagyon megzavarták ütés közben, és azt sugallta, hogy ötven méterrel odébb készülődő vetélytársa nem véletlenül húzta elő táskájából a reakciót kiváltó fairway metal ütőt akkor, amikor. A folytatásban a felek eleresztettek még néhány csipkelődő üzenetet, és a lélektani hadviselést García idegei bírták kevésbé jól. A spanyol játékos az utolsó előtti szakaszon – éppen ott, ahol öt éve megnyerte a versenyt – kétszer a vízbe ütötte a labdáját, és a négyes bogey, majd a záró dupla bogey következtében az élről egészen a nyolcadik helyig csúszott vissza.

Miközben García azon füstölgött, mennyire nem szeret Woodsszal játszani, a statisztikusok rámutattak: már csak négy győzelem hiányzik ahhoz, hogy a világelső amerikai játékos utolérje a PGA Tour örökranglistáját 82 elsőséggel vezető néhai Sam Sneadet. A kommentárok megjegyzik: ez volt Woods első olyan győzelme, amelynek új kedvese, az amerikai olimpiai bajnok síző, Lindsey Vonn a helyszínen volt a szemtanúja. Minden jel arra mutat, hogy a kapcsolat igencsak inspirálja a golfozót.

A világranglista második helyén álló Rory McIlroy 281 ütéssel holtversenyben a 8. lett – ebben a bolyban végzett a világranglista-5. Brandt Snedeker is –, a világon harmadikként rangsorolt idei Masters-győztes Adam Scott 283 ütéssel a 19. helyen végzett. A top 10-be tartozók közül Luke Donald és Louis Oosthuizen szintén 283 ütéssel zárt – akárcsak a nyitó napon a 63 ütéses pályacsúcsot beállító amerikai Roberto Castro –, Steve Stricker 286-tal 37. lett, míg Justin Rose, Graeme McDowell és Phil Mickelson nem ütötte meg a pénteki mezőnyfelező szintet (cut), így a hétvégén már nem versenyezhetett.

A HÉTVÉGE MÁSIK NYERTESE. A 2010-es európai kereseti listán az élen végző Lee-Anne Pace nyerte a LET törökországi viadalát. A 35 éves dél-afrikai játékos a hatodik európai trófeáját gyűjtötte be – 2010 óta az elsőt. A mögötte kialakult hármas holtversenyben a 17 éves Charley Hull és a tavalyi év LET újonca, Carlota Ciganda mellett egy ismerős névre bukkanhatunk: Minea Blomqvistéra, aki az első profi győzelmét 2004-ben Tatán aratta.


AMERIKAI PGA-KÖRVERSENY
THE PLAYERS CHAMPIONSHIP, PONTE VEDRA BEACH
(TPC Sawgrass)
A pénzdíj: 9.5 millió dollár. A pálya hossza: 6597 méter; a pályán elvárt ütésszám (par): 72
AZ ÉLCSOPORT
1. Tiger Woods (amerikai) 275 ütés (67, 67, 71, 70)
2. Kevin Streelman (amerikai) 277 (69, 70, 71, 67)
Jeff Maggert (amerikai) 277 (70, 71, 66, 70)
David Lingmerth (svéd) 277 (68, 68, 69, 72)

EURÓPAI NŐI KÖRVERSENY (LET)
TURKISH AIRLINES LADIES OPEN, BELEK
(National Golf Club)
A pénzdíj: 250 000 euró. A pályán elvárt ütésszám (par): 73
AZ ÉLCSOPORT
1. Lee-Anne Pace (dél-afrikai) 289 ütés (70, 77, 70, 72)
2. Minea Blomqvist (finn) 290 (75, 75, 70, 70)
Carlota Ciganda (spanyol) 290 (69, 74, 72, 75)
Charley Hull (angol) 290 (75, 71, 69, 75)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik