Fotó: LP Racing

 

A gyári Toyotával autózó szaúdi Jazid al-Radzsi volt a leggyorsabb a marokkói világbajnoki futam első valódi versenynapján: a prológ után vasárnap már egy kőkemény köves szakaszt teljesített a mezőny. Érdekesség, hogy az Audi versenyzői az open kategóriában méretik meg magukat, s nagyon biztató lehet számukra a Dakar szempontjából, hogy Carlos Sainz 3:28:13 órás teljesítménye 51 másodperccel gyorsabb volt, mint az FIA-értékelésben győzedelmeskedő Al-Radzsié.

A Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős a 34. helyen ért célba úgy, hogy át kellett fűznie magát majdnem a teljes középmezőnyön.

„Tízmillió ütést kapott az autó ezen a nehéz, köves szakaszon, és simán kibírta – mondta Szalay, aki a tavaly januári Dakaron versenyzett legutóbb, úgyhogy hosszú kihagyás után tért vissza a sivatagba. – Rég jártunk Marokkóban, nem is emlékeztem, hogy ennyi kő van itt, és hogy mennyit kínlódtunk ezen a környéken. Most sem volt könnyű napunk, de nagyon élveztem, hogy újra versenyautóban ülünk. Laci próbált visszafogni, hogy ez még csak az első nap, és ahogy elugrott egy kicsit az autó, rögtön türelemre intett, de az nem az erősségem. Egyébként nagyon érdekes így versenyezni, hogy nincsenek elvárások, tulajdonképpen jókedvből, az élvezet kedvéért autózunk.”

Szalay Balázs

 

A másik magyar páros, a South Racing színeiben egy Can-Am típusú autóval induló Lónyai Pál és Somfai Mátyás is elképesztő napon van túl, ők is a mezőny végéről zárkóztak fel a 43. pozícióba.

MAROKKÓ RALI, VB-FUTAM
1. szakasz Agadir–Tan Tan (össztáv: 562 km, szelektív szakasz: 322 km).
Autósok: 1. Jazid al-Radzsi, Dirk von Zitzewitz (szaúd-arábiai, német, Toyota Hilux) 3:36:41, 2. Al-Attijah, Baumel (katari, francia, Toyota Hilux) 3:05 perc hátrány, 3. Chicherit, Winocq (francia, CLK Buggy) 9:57, ...34. Szalay Balázs, Bunkoczi László (magyar, Opel Grandland X) 1:14:58 óra h., ...43. Lónyai Pál, Somfai Mátyás (magyar, Can-Am) 1:31:07 ó h.