Africa Race: dűne, tevefű, sziklák, elakadó portugál hölgy

Vágólapra másolva!
2016.01.05. 20:35
null
Szalay Balázséknak kedden kijutott a lapátolásból (Fotó: dakar.hu)
Dűnék minden mennyiségben, tevefű, defektveszélyes sziklák, a végén pedig gyors, de párhuzamos utak – ezt mind-mind besűrítették egy napba az Africa Race szervezői a Sami és Amodjar között kijelölt szakaszon. Amely sok minden volt, de könnyű semmiképpen sem. Elég csak azt említeni, hogy az első száz kilométert két óra alatt teljesítették még a legjobbak is, annyira forró és puha volt a homok. Utána pedig a gyors részen annyira igyekeztek, hogy többen eltévedtek. De hát ez már csak egy ilyen szakma.

A Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős számára is lehetett volna élvezetes a pálya (hiszen amikor éppen mentek és jó irányba mentek, akkor nagyon élvezték a száguldást az Opel Mokkával), helyette azonban meglehetősen küzdelmesre sikeredett.

Pedig nagyon várták már a vérbeli, dűnés mauritániai szakaszokat. Csakhogy az előttük induló portugál Leal dos Santos nem sokkal a rajt után elakadt a nyomon, és mivel közvetlenül mögötte érkeztek, ők is beszálltak az ásószakkörbe, mint ahogy mögöttük szinte mindenki. Ment az össznépi homokozás.



„Nem volt mit tenni, el kellett rántani a kormányt, ami miatt nyilván lendületet veszített az autó, és amikor gázt adtam, rögtön elássa magát. Úgyhogy körülbelül húsz percet lapátoltunk, majd még tízet a dűne túloldalán, ugyanis nem volt meg a kellő lendület, hogy átmenjünk rajta. A homokban ezek után már semmi gond sem volt, csak utána meg kétszer eltévedtünk. Mindkét alkalommal ment előttünk egy autó, és nyilván porolt, ahogy az már ilyenkor lenni szokott. A porban tévesztettük el az utat, ám sovány vigasz, hogy külső tényezők is közrejátszottak, mivel tíz-húsz kilométert tettünk meg pluszban.

Ráadásul hiába következett ezután egy nagyon élvezetes, jó ritmusú rész, ami kimondottan jól esett a lelkemnek, tíz kilométerrel a cél előtt kaptunk egy defektet, és ketten hárman visszaelőztek – amit viszont elég nehezen viseltem” – mondta Szalay, aki a szakaszon a 13. helyen végzett az autós értékelésben, az összetettben pedig tartja nyolcadik helyét.

A kamionos mezőnyben versenyző Kovács Miklós, Czeglédi Péter, Ács László trió ezúttal nyertes csatát vívott meg legnagyobb riválisával, a portugál Elisabete Jacintóval. Az MAN-t irányító hölgy elakadt egy dűne mögött, a magyar Scania-csapat pedig megelőzte és maga mögött is tartotta – körülbelül felére faragva le ezzel a hátrányát az összetettben.

Kovács Miklósék jó napot zártak
Kovács Miklósék jó napot zártak


„Idei nagy ellenfelünk, Elisabete Jacinto leesett előttünk egy dűne tetejéről és elakadt. Nem kellett sok hozzá, hogy mi is kövessük, mert nagyon puha volt a homok, de két tolatással megoldottuk a helyzetet. Ezután már a saját tempónkat autózhattuk, de nagyon észnél kellett lenni, mert helyenként defektveszélyes kövek voltak a homokban. Összességében rettenetesen élveztük ezt a napot” – mondta Kovács, aki a szakaszt is a negyedik helyen zárta, és az összetettben is innen várja a folytatást.

AFRICA RACE
7. szakasz, Sami–Amodjar (össztáv: 444 km, ebből szelektív szakasz: 414 km). Autósok:
1. Kanat Sagirov, Vitalij Jevtyekov (kazah, ukrán, Toyota Hilux) 4:30:22, 2. Choiseau, Brucy (francia, Optimus) 17:36 p h., 3. Grigorov, Elagin (orosz, Oscar) 19:32 p h., ...13. Szalay, Bunkoczi (magyar, Opel Mokka) 42:41 p h. Kamionosok: 1. Anton Sibalov, Robert Amatics, Almaz Kisamijev (orosz, Kamaz) 5:04:11, 2. Sz. Kuprijanov, A. Kuprijanov, Tanyin (orosz, Kamaz) 34 mp h., 3. Tomecek, Lala (cseh, Tatra) 9:58 p h., 4. Kovács, Czeglédi, Ács (magyar, Scania) 13:11 p h. Motorosok: 1. Andrew Newland (brit, KTM) 5:30:36, 2. Dubois (francia, KTM) 2:45 p h., 3. Ullevalseter (norvég, KTM) 3:15 p h.
Az összetettben. Autósok: 1. Kanat Sagirov, Vitalij Jevtyekov 24:20:43, 2. Thomasse, Larroque 55:12 p h., 3. Serradori, Haquette 1:25:16 ó h., ...8. Szalay, Bunkoczi 2:30:32 ó h. Kamionosok: 1. Anton Shibalov, Robert Amatics, Almaz Kisamijev 25:14:50, 2. Sz. Kuprijanov, A. Kuprijanov, Tanyin 1:02:20 ó h., 3. Jacinto, Teixeira Marques, Cochinho (portugál, MAN) 3:11:14 ó h., ...4. Kovács, Czeglédi, Ács 3:56:51 ó h.. Motorosok: 1. Pal Anders Ullevalseter 28:31:18, 2. Nifontova (orosz, Husqvarna) 2:38:03 ó h., 3. Agoskov (orosz, KTM) 2:51:16 ó h.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik