Olvasóink Hegedüs Csabát javasolják a Nemzet Sportolói közé

DOMONKOS BÁLINTDOMONKOS BÁLINT
Vágólapra másolva!
2024.06.12. 15:52
Olvasóink közel harmada Hegedüs Csabát javasolja a Nemzet Sportolói közé (Fotó: Dömötör Csaba)
Mint ismert, a május 3-án, 82 éves korában elhunyt olimpiai bajnok sportlövő, Hammerl László helyére új tagot jelölnek maguk közé a Nemzet Sportolói. A tizenegy tag csütörtökön dönt arról, ki legyen a grémium legújabb tagja. A Nemzeti Sport Online-on megkérdeztük olvasóinkat, hogy ők kit választanának új tagnak.

A jelölés kapcsán Schmitt Pál, olimpiai bajnok vívó, a Nemzet Sportolója, volt köztársasági elnök, a Magyar Olimpiai Bizottság korábbi elnöke, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tiszteletbeli tagja lapunknak korábban elmondta, hogy „A kritériumok szerint hatvan év feletti, kiemelkedő sporteredményt elérő, és életművében a magyar sportot szolgáló személyt kell választanunk tizenkettedik tagnak. Sem írott, sem íratlan szabály, de még csak szokásjog sincs arra vonatkozóan, hogy az elhunyt tag után ugyanabból a sportágból javasoljunk valakit a címre. A nemzet sportolójának lenni egy életmű elismerését jelenti, s mindez nemcsak erkölcsi, hanem anyagi vonzattal is jár. Kevés embernek adatik meg, hogy ennek a társaságnak a tagja legyen, tényleg megtiszteltetés közéjük tartozni.”

A Nemzet Sportolói: Balczó András (öttusa), Faragó Tamás (vízilabda), Ivánkay Mária (para-asztalitenisz), Jónyer István (asztalitenisz), Kamuti Jenő (vívás), Keleti Ágnes (torna), Magyar Zoltán (torna), Portisch Lajos (sakk), Rejtő Ildikó (vívás), Schmitt Pál (vívás), Vaskuti István (kajak-kenu)

A javaslattétel és választás menete a következő: a tagok egyesével tehetnek javaslatot arra, kit tartanak érdemesnek és méltónak arra, hogy a Nemzet Sportolója legyen. Egy ember több javaslattal is élhet. Az összesítés után jön a következő kör, ekkor már csak a listán szereplőkre lehet szavazni, mégpedig minden egykori kiválóság csak egy személyt jelölhet. A szavazás addig tart, amíg valaki meg nem szerzi a szavazatok több mint ötven százalékát, vagyis addig, amíg valaki nem kap hat igent – a legkevesebb szavazatot kapó jelölt mindig lekerül a listáról.

Amikor egy korábbi sportoló megszerzi a szavazatok több mint ötven százalékát, a sportért felelős államtitkár ellenőrzi, hogy az illető megfelel-e a jogszabályi kritériumoknak, majd a Kormány elé terjeszti a Nemzet Sportolói által meghozott döntést – amikor a Kormány elfogadja a javaslatot, hivatalossá válik, ki lesz a Nemzet Sportolója.

A Nemzeti Sport szavazására összesen 2434 válasz érkezett, s a válaszadók valamivel több, mint 30 százaléka (30.5 százalék) gondolta úgy, hogy a magyar olimpiai csapat történetének 100. aranyérmét szerző birkózót, a „Tuskirályt”, Hegedüs Csabát választanák meg, aki sportolói pályafutásának befejezése után edzőként és sportvezetőként is maradandót alkotott.

A második legtöbb voksot a kétszeres olimpiai bajnok öttusázó, Török Ferenc kapta (11.4 százalék, 277 szavazat), mindössze négy szavazattal előzte meg legendás műkorcsolyázónkat, Regőczy Krisztinát, rajtuk kívül még Wladár Sándor ért el legalább 10 százalékot (10.1 százalék, 246 szavazat).

A SZAVAZÁS EREDMÉNYE:
 1. Hegedüs Csaba – 30.5 százalék, 742 szavazat
 2. Török Ferenc – 11.4, 277
 3. Regőczy Krisztina – 11.2, 273
 4. Wladár Sándor – 10.1, 246
 5. Németh Miklós – 8.6, 210
 6. Dunai Antal – 6, 145
 7. Más – 5.1, 124
 8. Gyenge Valéria – 4.4, 108
 9. Pézsa Tibor, Szabó Bence – 3.5, 85
11. Mizsér Attila – 2.3, 56
12. Kocsis Ferenc – 1.8, 45
13. Fábián László – 1.6, 38

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik