Asztalitenisz: a szaúdiak már pingpongban is nyomulnak

Vágólapra másolva!
2024.02.17. 09:07
null
A Szaúdi Smasht Steve Dainton (balra) a WTT vezérigazgatója és Abdullah Hashim Al-Bar, a Szaúdi Asztalitenisz-szövetség elnöke jelentette be (Fotó:WTT)
Bizonyára nem véletlen, hogy a WTT a puszani csapat-világbajnokság rajtjához időzítette a bejelentést, miszerint a teniszezők Grand Slam-tornájához hasonlító Grand Smash-nek Szingapúr után a szaúdi Dzsidda lesz a második állandó házigazdája.

 

A Nemzetközi Asztalitenisz-szövetség két évvel ezelőtt teljesen új alapokra helyezte a versenynaptárát, amelyet nem titkoltan a nagyobb „testvér” tenisztől vett át. A WTT-sorozatra alapuló éves programba egyre több verseny került be, ám az igazi nagy dobásból, a teniszezők Grand Slam-tornájához hasonlító Grand Smash-ből idáig az évente tervezett négyből csak egy volt biztos, Szingapúr, ugyanis eddig nem sikerült több megfelelő helyszínt találni. Most viszont bejelentették, hogy Szaúd-Arábia, azon belül is Dzsidda lesz a második Grand Smash rendezője.


Az első ilyen versenyre már nem is kell sokat várni, május 4. és 11. között lesz a dzsiddai King Abdullah Sport Cityben, ahol a világ legjobbjainak férfi és női egyesben 64-es, a párosoknál 24-es főtáblát szerveznek, s az összpénzdíj az asztalitenisz történetének eddig legnagyobb összege, 2 millió dollár lesz.


Nagyon örülünk, hogy Dzsiddában rendezhetjük meg a Szadúi Smasht – mondta Steve Dainton, a WTT vezérigazgatója. – Izgatottan várjuk a rajtot, ez a verseny jelentős mérföldköve lesz a sportágnak és a szaúdi asztalitenisznek.”


Szaúd-Arábia egyébként az utóbbi időben a futball mellett, kezdve a Formula–1-től a golfon át a teniszig, számos sportágban hívta fel magára rendezőként a figyelmet – Szaúd-Arábia 2018 óta több mint 100 nemzetközi sporteseményt rendezett. Ebbe a sorba került be most az asztalitenisz, a WTT pedig elégedett lehet, hiszen a remélt négy Grand Smash-ből már kettőt sikerült „eladnia”. Hogy mi lesz a másik kettő sorsa, egyelőre kérdés, ám az tény, hogy a magyar szövetség korábbi elnöke, Nátrán Roland jelentős lépéseket tett, hogy az európai állomásnak Budapest adjon otthont. Neki ezt nem sikerült tető alá hoznia, de talán a szövetséget június óta irányító utódjának, Kovacsics Imrének is vonzó lesz egy budapesti Grand Smash gondolata.


Ami pedig a jövőt illeti, Cristiano Ronaldo óta „tudjuk”, a szaúdi futballbajnokság már most jobb, mint sok más, akár európai sorozat, s rövidesen a legjobbak közé emelkedhet, ám azt nehéz elképzelni, hogy ugyanez asztaliteniszben megtörténhet – bár ki tudja, ha leszerződtetik a legjobb kínaiakat, még ez sem zárható ki...

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik