A magyar futball DNS-e – Hátsó füves-fotókiállítás a Hadik Kávéházban

CSILLAG PÉTERCSILLAG PÉTER
Vágólapra másolva!
2023.11.04. 16:28
null
A 70-szeres válogatott labdarúgó, Nyilasi Tibor az ünnep beszéd után autogramot adott tisztelőinek (Fotók: Koncz Márton)
Nyilasi Tibor a budapesti Hátsó füves-fotókiállítás megnyitóján Gamma-pálya egykori varázsáról, a tovatűnt otthon-érzésről és az amatőr labdarúgás láthatatlan erejéről beszélt.

 

 

HÁTSÓ FÜVES – BARANGOLÁS A MAGYAR FUTBALL REJTETT TÁJAIN
Helyszín: Hadik Kávéház (1111 Budapest, Bartók Béla út 36.)
A fotókiállítás megtekinthető: január közepéig

Karinthy Frigyes, Kosztolányi Dezső és Móricz Zsigmond egykori kedvelt helyén, a patinás budai Hadik Kávéházban nyílt fotókiállítás Hátsó füves – barangolás a magyar futball rejtett tájain címmel. A Nemzeti Sport felületein publikált, mára mintegy kétszázötven települést érintő országjáró sorozat többszörösen díjazott fotógyűjteménye a magyar labdarúgás vidéki hátországát mutatja be erős társadalmi megközelítéssel. A Bartók Béla úti kávéház emeleti galériáján január közepéig látható a különleges képanyag, amely a sátoraljaújhelyi Hátsó füves – egy eltűnő világ képei című anyakiállítás szatellittárlataként, a Kazinczy Ferenc Múzeum és a Petőfi Irodalmi Múzeum kivitelezésében már jó néhány magyarországi és határon túli kiállítótérben bemutatkozott. A fotókiállítás kurátora Szabó Miklós, a Nemzeti Sport fotórovat-vezetője, a képek alkotói Balogh László, Földi Imre, Korponai Tamás, Mirkó István, Móricz-Sabján Simon, Reviczky Zsolt, Szabó Miklós, Török Attila, Tumbász Hédi és Veres Viktor fotóriporter.

Bosznai Tibor, a Hadik Kávéház üzletvezetője köszönti a megnyitó vendégeit
Bosznai Tibor, a Hadik Kávéház üzletvezetője köszönti a megnyitó vendégeit
Köszöntőt mond Csillag Péter, a háttérben balra Szabó Miklós, a tárlat kurátora
Köszöntőt mond Csillag Péter, a háttérben balra Szabó Miklós, a tárlat kurátora


„Kelenföldön a Gamma-pálya volt a mi otthonunk – idézte fel kiállításmegnyitó beszédében a budai amatőr labdarúgáshoz fűződő személyes emlékeit Nyilasi Tibor, 70-szeres válogatott korábbi futballista, Bosznai Tibor, a házigazda Hadik-üzletvezető köszöntője után. – Többes számot használok, nem véletlenül. A Gamma-pálya olyan értelemben is otthonunk volt, hogy fiatalkoromban ott gyűltünk össze játékostársaimmal, ott találkoztunk az ellenfelekkel, a riválisokkal, például Törőcsik Andrissal is. Együtt voltunk, kártyázgattunk, fociztunk, jól éreztük magunkat, tartoztunk valahová. Aztán elteltek az évek, és ha ma körülnézek, a kerületben működő hajdani pályák – például a Kábel-pálya vagy a Hőerőmű-pálya – vagy eltűntek, vagy átalakultak, és az ember nem találja már a helyét. Csodálatos időszak volt, jó visszagondolni rá. Elgondolkodtató, hogy a világfutball legnagyobb csillagai számos esetben a szegénységből, a csóróságból indultak, és nálunk is sokan a legegyszerűbb környezetből jutottak valamire. Kellenek ezek a kis műhelyek, mert akárhogy is nézzük, a magyar labdarúgásnak mindig is az amatőr futball adta a DNS-ét.”

A megnyitón ott volt Sipos Jenő, a Magyar Labdarúgó-szövetség szóvivője is (jobbra)
A megnyitón ott volt Sipos Jenő, a Magyar Labdarúgó-szövetség szóvivője is (jobbra)

 

A Hadik Kávéház a budai kulturális élet patinás helyszíne
A Hadik Kávéház a budai kulturális élet patinás helyszíne


(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2023. november 4-i lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik