Sznúker: Ronnie igazán kedves ember, amikor alszik... – Vafaei

Vágólapra másolva!
2023.04.17. 18:59
null
Vafaei megmondta a véleményét (Fotó: AFP)
A Sheffieldben zajló sznúker-világbajnokságon pályafutása első vb-meccsét nyerte meg az iráni Hosszein Vafaei, miután az első fordulóban legyőzte kínai ellenfelét, a 16. kiemelt kínai Ting Csün-hujt. A második körben a sportági legendával, Ronnie O'Sullivannel találkozik, és mi mással is kavarhatta volna fel az állóvizet a 28 éves iráni, ha nem azzal, hogy beszól a hétszeres világbajnoknak...

Az iráni Hosszein Vafaei az idei sznúker-világbajnokság egyik nagy feltámadását hozta össze a korábbi vb-döntős Ting Csün-huj ellen, amikor kétszer is kétfrémes hátrányból felállva fordított, majd 10–6-ra megnyerte a mérkőzést – ráadásul az első két frémben mindössze három pontot hozott össze.

A folytatásban sem lesz könnyebb dolga, hiszen a hétszeres és címvédő világbajnokkal, a jelenlegi világelsővel, Ronnie O'Sullivannel találkozik majd a legjobb 16 között. Eddig háromszor mérkőztek meg, az első és az utolsó meccsüket az angol legenda nyerte meg egyaránt 4–1-re, ám a kettő között az iráni 5–0-ra lemosta O'Sullivant másfél éve, 2021 októberében a German Mastersen.

„Ronnie volt a hősöm, és sose gondoltam volna, hogy legyőzöm majd. Az 5–0-s győzelmem után kicsit szomorú is voltam, ugyanakkor örültem is, mert megmutattam, hogy tudok játszani, s erre ő is emlékezni fog és tisztelni is fog” – utalt Vafaei arra, hogy azon az októberi meccsen O'Sullivan a végén egy kezdésnél csak úgy belebombázta a fehéret a bolyba, mert már annyira elege volt a játékból.

„Azt hiszem, most nem fogja belebikázni a golyót csak úgy a többi közé, és nem kell különböző mentális játékokat játszani, főleg mert Iránban 70 vagy 80 millió ember fogja nézni a meccsemet, és ennyi embert nem lehet lenézni. Egyszerűen csak tisztelni kell az ellenfelet, és férfi módon játszani, én állok elébe. Egyebekben véve amúgy Ronnie tényleg valódi legenda, nagyszerű játékos az asztalnál, és igazán kedves ember – amikor alszik...” – fogalmazott a legjobb és nagyjából egyetlen iráni profi sznúkerjátékos.

O'Sullivan egyébiránt még Vafaei nyilatkozata előtt, az első fordulós győzelme után elárulta, őt kimondottan feltüzeli, ha ilyen jellegű kritikákat kap, így aztán igazán érdekes mellékíze lesz kettejük találkozójának.

Az O'Sullivan–Vafaei vb-nyolcaddöntőt pénteken kezdik, és a tervek szerint vasárnapig tart majd az egyik fél 13 nyert frémjéig tartó mérkőzés.

Ting Csün-hujhoz hasonlóan az első fordulóban kiemeltként búcsúzott Ali Carter, míg a korábbi világbajnokok közül Stuart Bingham, Neil Robertson és Mark Williams is magabiztos sikerrel vette az első kanyart. A belga Luca Brecel megszenvedett Ricky Waldennel, de döntő frémben a legjobb 16 közé jutott.

Mark Allen némi közjátékost követően ejtette ki a kínai Fan Cseng-jit.

SZNÚKER
VILÁGBAJNOKSÁG, SHEFFIELD

1. FORDULÓ, VÉGEREDMÉNYEK
Stuart Bingham (angol, 14.)–David Gilbert (angol) 10–4
Luca Brecel (belga, 9.)–Ricky Walden (angol) 10–9
Neil Robertson (ausztrál, 6.)–Vu Ji-cö (kínai) 10–3
Ali Carter (angol, 11.)–Jak Jones (walesi) 6–10
Ting Csün-huj (kínai, 16.)–Hosszein Vafaei (iráni) 6–10
Mark Williams (walesi, 8.)–Jimmy Robertson (angol) 10–5
Mark Allen (északír, 3.)–Fan Cseng-ji (kínai) 10–5

AZ 1. FORDULÓ SORSOLÁSA (ágrajz szerint)
Ronnie O'Sullivan (angol, 1.)–Pang Csün-hszü (kínai) 10–7
Ting Csün-huj (kínai, 16.)–Hosszein Vafaei (iráni) 6–10

Luca Brecel (belga, 9.)–Ricky Walden (angol) 10–9
Mark Williams (walesi, 8.)–Jimmy Robertson (angol) 10–5

Judd Trump (angol, 5.)–Anthony McGill (skót)
Jack Lisowski (angol, 12.)–Noppon Saengkham (thaiföldi)

Robert Milkins (angol, 13.)–Joe Perry (angol)
Shaun Murphy (angol, 4.)–Sze Csia-huj (kínai)

Mark Allen (északír, 3.)–Fan Cseng-ji (kínai) 10–5
Stuart Bingham (angol, 14.)–
David Gilbert (angol) 10–4

Ali Carter (angol, 11.)–Jak Jones (walesi) 6–10
Neil Robertson (ausztrál, 6.)–Vu Ji-cö (kínai) 10–3

Kyren Wilson (angol, 7.)–Ryan Day (walesi)
John Higgins (skót, 10.)–David Grace (angol)

Gary Wilson (angol, 15.)–Elliot Slessor (angol)
Mark Selby (angol, 2.)–Matthew Selt (angol)
Az első fordulóban a mérkőzések az egyik fél 10. nyert frémjéig tartanak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik