Asztalitenisz: Szőcs a nyolcaddöntőig jutott Kínában

SZ. M.SZ. M.
Vágólapra másolva!
2023.04.12. 17:14
null
A marosvásárhelyi Szőcs Bernadette egy győztes meccs után a nyolcaddöntőben búcsúzott (Fotó: WTT)
A WTT-sorozat Kínában zajló champions-versenyén a marosvásárhelyi Szőcs Bernadette a nyolcaddöntőben papírforma-vereséget szenvedett, a férfiaknál a sportág koronázatlan királya, a kínai Ma Lung is ugyanebben a körben búcsúzott.

 

Ezekben a napokban Hszinhsziangra figyel a pingpongvilág, a kínai város a WTT-sorozat idei első champions-versenyének ad otthont. A Grand Smash utáni legrangosabb esemény nagyjából a férfi teniszezők ATP 1000-es versenyének felel meg, ennek megfelelően világbajnoki erősségű mezőny jött össze, amit bizonyít, hogy a világranglista top 20 játékosából a férfiaknál 17-en, a nőknél pedig 16-an asztalhoz is álltak.

Miután itt korlátozott az indulók száma, a magyar válogatott játékosai közül senki nem fért be a mezőnybe, viszont a román színeket képviselő marosvásárhelyi Szőcs Bernadette (világranglista-29.) meghívást kapott, s ugyan a második fordulóban már kiesett, így is felülteljesített: a 16 közé jutásért a nála előrébb rangsorolt francia Jianan Yuant (17.) legyőzte a nyolcaddöntőben viszont simán kikapott a japán Ito Mimától (6.).

A nőknél „természetesen” már kialakult a jól megszokott távol-keleti fölény, miután a legjobb nyolc közé kizárólag ázsiai játékosok jutottak be, az öt kínai mellett két japán és egy dél-koreai bízhat a végső győzelemben, bár a sorsolás alapján simán megtörténhet, hogy az elődöntőben már csak kínaiak lesznek.

A férfiaknál valamivel színesebb a kép igaz Ázsia itt is kiemelkedik a négy kínai, s egy-egy dél-koreai és tajvani versenyzőjével, mellettük egy francia és egy német játékos jutott be a negyeddöntőbe. Az összkép tehát itt is a kínaiak fölényét mutatja, más kérdés, hogy a legnagyobb veszteség is az övék: a sportág történetének talán legnagyobb alakja, az 5-szörös olimpiai és 13-szoros világbajnok Ma Lung (4.) ugyanis óriási meglepetésre a nyolcaddöntőben 3:1-re kikapott a tajvani Lin Jü-csütől (10.). Ráadásul ebben a számban pechesek voltak a kínaiak, ugyanis a következő körben a még versenyben lévő négy játékosuk két párban egymás ellen játszik – persze ettől még a házi döntő összejöhet, ám ehhez az elődöntőben egészen biztosan más nemzetbéli kihívóval kell megküzdeniük.

WTT-SOROZAT, CHAMPIONS, HSZINHSZIANG
Férfiak. Egyes. Nyolcaddöntő:

Lin Jün-csü (tajvani)–Ma Lung 3:1 (5, 9, –6, 10)
Nők. Egyes. A 16 közé jutásért:
Szőcs Bernadette–Yuan (francia) 3:2 (–8, 6,8, –5, 4)
Nyolcaddöntő:
Ito (japán)–Szőcs 3:0 (1, 6, 8)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik