Öttusa: Szófiában dupla fordulóval folytatódik a világkupa-sorozat

Vágólapra másolva!
2021.03.30. 10:09
Húsvét után Szófiába utaznak a legjobb magyar öttusázók, hogy egymás után két világkupán gyarapítsák olimpiai ranglistás pontjaik számát – írta az MTI.

A múlt heti, budapesti nyitány bő egy év szünet után az első vk-verseny volt a nemzetközi mezőny számára, a folytatásban azonban nem sokat pihenhetnek az öttusázók, mivel jövő szerdától Szófiában folytatódik a pontgyűjtő sorozat, melyben a bolgár főváros egymás után két fordulónak lesz házigazdája.

Martinek János, a férfiak szövetségi kapitánya az MTI-nek elmondta, hogy gyakorlatilag kettéválik a csapata.

„Kasza Róbert kérte, hogy mindkét világkupán indulhasson, neki a budapesti gyengébb eredmény után minden alkalmat meg kell ragadnia a jó szereplésre. A már olimpiai kvótás Demeter Bence, valamint Marosi Ádám a második versenyt választotta, ők később utaznak Szófiába" – vázolta a kapitány.

Hozzátette, hogy mivel négyen indulhatnak egy versenyen, az elsőn Kasza mellett a Budapesten nyolcadik, ezzel a ranglistán nagyot előre lépő Bereczki Richárd, valamint Kardos Bence és Regős Gergely állhat rajthoz. A második versenyre az utóbbi három öttusázó közül az marad, aki a legjobban áll majd a ranglistán.

„A nőknél a budapesti versenyen elért tizenkettedik helyével Gulyás Michelle akkorát lépett előre a ranglistán, hogy karnyújtásnyira van tőle a kvótás hely" – kezdte Kállai Ákos, a női válogatott kapitánya. Kiemelte, hogy a listán sűrű a mezőny, és mivel eddig B-kategóriás versenyeken lehetett pontokat gyűjteni, a következő időszakban ki fognak hullani azok, akiknek egy világkupa mezőnye már erős, ezért nagy átrendeződések várhatók.

„Gulyás Michelle remek szereplése, előretörése ösztönözheti és el is bizonytalaníthatja a többieket. A következő versenyeken figyelni fogom, ki tudja elviselni ezt a nyomást, kire hogyan hat az új helyzet" – magyarázta Kállai Ákos.

A kapitány azt is elmondta az MTI-nek, hogy mivel Réti Kamilla és Simon Sarolta a budapesti versenyen kiesett, az Alekszejev Tamara, Gulyás Michelle, Guzi Blanka, Kovács Sarolta négyessel számol a folytatásban, ők indulhatnak majd a kairói világbajnokságon.

A két szófiai vk közül a már tokiói kvótás Kovács eredetileg a másodikon indult volna, de hétfőn kiderült, hogy műteni kell a térdét, így a helyére Simon Sarolta került.

A válogatott szófiai összeállítása:
1. verseny (április 7–11.)
Férfiak: Kasza Róbert, Bereczki Richárd, Regős Gergely, Kardos Bence
Nők: Alekszejev Tamara, Gulyás Michelle, Guzi Blanka, Réti Kamilla (a vegyes váltóban is indul, majd hazajön)
2. verseny (április 15–18.)
Férfiak: Demeter Bence, Marosi Ádám, Kasza Róbert, illetve a Bereczki, Regős, Kardos trióból a ranglistán legjobban álló versenyző
Nők: Alekszejev, Gulyás, Guzi, Simon Sarolta

A bulgáriai világkupák után a sorozat a székesfehérvári döntővel zárul május 13. és 16. között. A kairói vb-re, amelyen nemenként három közvetlen kvótát lehet szerezni, június második hetében kerül sor.

(MTI)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik