Csúcstámadásra készül a „Magyarok a világ nyolcezresein” csapata!

Vágólapra másolva!
2009.05.17. 13:10
Bár a nagy havazás után a felső táborokban minden sátrát elvesztette, a „Magyarok a világ nyolcezresein” négytagú csapata ki szeretné használni a viszonylag jó időt, és Erőss Zsolt vezetésével csúcstámadási kísérletre készül a Manaslunál.

Kollár Lajos, az expedíció vezetője továbbra is a csapat kommunikációját irányítja, míg a többiek (Erőssön kívül dr. Szabó Levente és Barna Dániel) az utat tapossák a IV-es tábor felé a 8156 méter magas Manaslu alatt.

A magashegyi táborok sátrait sajnos nem sikerült helyreállítani, ami nagy veszteség, hiszen nem csak a sátrak, hanem a benne lévő felszerelések is elvesztek. Jelenleg egyetlen sátor tologatásával próbálják megoldani a helyzetet.

A cél a 7400 méteres magasság elérése és a IV-es tábor kiépítése. Onnan indítható az első csúcstámadás, ami a napokban várható. Az expedíció tagjai oxigénpalack és magashegyi serpák nélkül érnének fel a csúcsra.

Bár a svájci expedíció éppen ma mondott le a tábor eléréséről a szél és a mély hó miatt, a magyar csapat bizakodó.

„Csapatunk valamennyi fönti sátrát elveszítette – némelyik összetört, némelyiket nem lehet megtalálni – a benne lévő tartalékokkal és felszerelésekkel együtt. Egy kis bivaksátor továbbtologatásával és az egyes technikai segédeszközök újragyártásával – többek között a beülők is elvesztek – készülünk a 18–19-i csúcstámadásra. Nagyon erőltetve kellene a 7200–7400-as szintet elérni, ahonnan az utolsó menetet lehetne indítani” – jelentette Kollár Lajos a Himalájából.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik