Mark Selby győzelmével zárult a Mesterek Tornája Londonban

Vágólapra másolva!
2008.01.21. 11:33
Vasárnap este véget ért a londoni Wembley-arénában zajló snooker Mesterek Tornája (SAGA Insurance Masters). A döntőben az előzetesen esélyesebbnek tartott, 24 éves Mark Selby könnyed, 10-3-s győzelmet aratott a gyenge napot kifogó Stephen Lee ellen. A mérkőzés eleinte kiegyenlített csatát hozott, ám az esti felvonásban Selby szinte hiba nélkül játszva hódította el karrierje első jelentős trófeáját. Sikerének értékét tovább növeli, hogy 19 év óta nem volt arra példa, hogy valaki élete első Mesterek Tornáját meg is nyerte.

MESTEREK TORNÁJA, DÖNTŐ (10 NYERT JÁTÉKIG)
Mark Selby - Stephen Lee 10-3
A londoni Masters a snooker világának legfontosabb meghívásos versenye, így mindenki nagy várakozásokkal tekintett a vasárnapi döntő elé.

A mérkőzés a karrierje során már négy ranglistaversenyt nyerő Stephen Lee számára kezdődött jobban, hiszen ő szerzett vezetést egy küzdelmes első frame-et követően. Selby azonban hamar fordított két fantasztikus –124-es és 88-as – brékkel.

Ezt követően Lee-n volt a sor, sikerült megnyernie két hibákkal tarkított frame-et. Így ismét nála volt az előny, mint utólag kiderült, utoljára a mérkőzés folyamán. Selby ugyanis nem esett pánikba és nyerte a délutáni felvonásból hátralévő három frame-et.

Már ekkor is érződött azonban a két játékos közötti formabeli különbség, még ha ezt az eredmény nem is mutatta. Selby, ha lehetőséghez jutott, kitűnő brékeket produkált, ezzel szemben Lee elsősorban rutinját kamatoztatta a küzdelmes frame-ek során.

Az esti felvonásban világos volt a feladat Lee számára: minél hamarabb felzárkózni. Azonban Selbynek más tervei voltak. Ott folytatta, ahol délután abbahagyta, és remek snookert játszott, sorra lökve a nagyobbnál nagyobb brékeket, miközben Lee számos hibát vétett.

Az esti nyitójátékban az előzetes ranglistán ötödik Selby mindjárt egy 132-es brékkel kezdett, majd az ezt követő két szoros frame-et is hozni tudta, így már 8-3-ra vezetett. A következő két frame-ben pedig bizonyította, a májusi vb-döntős szereplése nem volt véletlen. Először egy 125-ös bréket lökött, majd egész heti teljesítményét megkoronázta egy fantasztikus, 141-es brékkel az utolsó frame-ben.

A „Jester from Leicester becenévre hallgató játékos a trófea mellé 150 000 angol fontot tehetett zsebre. A legnagyobb brék 10 000 fontos díján ketten (a győztes Mark Selby és Ken Doherty) osztoztak, egyaránt 141 ponttal kiérdemelve ezt.

„Gyerekkorom óta arról álmodok, hogy nagy tornákat nyerjek, remélem idén még lesz részem hasonló sikerélményben” – nyilatkozta boldogan Selby.

Következik február 4-10. között a meghívásos Málta Kupa, amelyről szintén beszámolunk.

---- S ---- &
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik