Évforduló: 30 éve alakult meg a Magyar Olimpiai Bajnokok Klubja

Vágólapra másolva!
2023.11.03. 19:53
null
Fotó: Török Attila
A Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében ünnepelték meg a Magyar Olimpiai Bajnokok Klubja alapításának 30., és a szöuli olimpia 35. évfordulóját.

 

Három évtizeddel ezelőtt kedvező fogadtatásra talált a vízilabdázó Lemhényi Dezső ötlete, aki azt indítványozta, hogy jöjjön létre egy szervezett közösség hazánk olimpiai bajnokainak. 1993 szeptemberében megalakult a Magyar Olimpiai Bajnokok Klubja, amely fennállása 30. évfordulóját ünnepelte a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében – péntek este bizonyára itt volt a legnagyobb az egy négyzetméterre jutó olimpiai aranyérmesek száma.

Az alapítást megörökítő képkockák vetítését követően a jelenlevőket a klub elnöke, Fábián László köszöntötte, aki a Nemzeti Sport 1993. szeptember 6-ai lapszámából is idézett – lapunk vezető cikkben számolt be a Magyar Olimpiai Bajnokok Klubjának megalakulásáról. A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) főtitkára szerint a társulat világnagyságok közössége, tagjai pedig az ötkarika nyelvét beszélik.

Az 1952-es helsinki olimpián úszásban aranyérmet szerző Gyenge Valéria, az idei Év Sportolója Gála díszvendége Kanadából küldött videóüzenetet, amelyben gratulált a klub 30 éves fennállásához. Mint elmondta, bízik benne, hogy a jövőben ismét találkozhat olimpiai bajnok társaival. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság tiszteletbeli tagja, a MOB tiszteletbeli elnöke, Schmitt Pál beszédében a gondoskodás és a támogatás szerepét emelte ki, és megemlékezett azokról, akik már nem lehetnek közöttünk.

A Magyar Olimpiai Bajnokok Klubja életében immár hagyomány, hogy a „kerek” születésnapos tagokat is köszöntik. A Magyar Sportújságírók Szövetségének alelnöke, Csisztu Zsuzsa színpadra szólította a 60 éves Wladár Sándort, a 70 éves Foltán Lászlót, valamint a 85 éves Gelei Józsefet, és azon születésnaposok is nagy tapsot kaptak, akik ezúttal nem tudtak jelen lenni. A legemlékezetesebb pillanatokat felelevenítve megünnepelték a szöuli olimpia 35. évfordulóját, majd kötetlen beszélgetéssel és díszvacsorával zárult az összejövetel.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik