MotoGP: 2025-től lesz motoros Magyar GP a Balaton Park Circuiten

Vágólapra másolva!
2024.09.19. 11:36
A Balaton Park Circuit célegyenese (Fotó: Árvai Károly)
Miközben a mezőny a hétvégi Emilia-romagnai Nagydíjra készül, a jogtulajdonos Dorna vezérigazgatója, Carmel Ezpeleta és a HUMDA – a Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség – igazgatósági elnöke, Weingartner Balázs társaságában Petur András házigazda a balatonfőkajári Balaton Park Circuit VIP termében elárulta: 1992 után újra lesz a gyorsasági motorozás királykategóiájában Magyar Nagydíj.

További részletek hamarosan, cikkünk frissül!

A Balatonfőkajár mellett található pálya VIP-termében tartott sajtótájékoztatón kezdésként Petur András, a Sport TV műsorvezetője, a rendezvény házigazdája nem sokat várt, még a résztvevők bemutatása előtt bejelentette: 2025-től visszatér a MotoGP Magyarországra. A következő esztendő, 2025 augusztusától a Balaton Park Circuit több évre szóló szerződéssel lesz a Magyar Nagydíj otthona. 

Miután a sajátótájékoztatón Talmácsi Gábor bemutatta a Balaton Park Circuit nyomvonalát, újságírói kérdésre Weingartner Balázs elárulta: a Dornával 10 évre szóló szerződést kötöttek, ám a BPC-vel hároméveset, s vizsgálják majd a lehetőségét, hogy a versenyt a későbbiekben a Hungaroringre költöztessék.

A szervezők elképzelése szerint egyébként a pályára nagyjából napi 40 000 nézőt várnak, azaz a háromnapos versenyhétvége alatt 120 000 nézőre számítanak. A pálya főpróbája július 27-én egy Superbike-verseny lesz, s a tervek szerint az augusztus 22–24-i hétvégén rendezik a MotoGP-versenyt.

ÍGY NÉZ KI EGY KÖR A BPC-N

A 3. MAGYAR NAGYDÍJ KÖVETKEZIK

A gyorsaságimotoros-vb 1992 után tér vissza a Magyarországra, igaz, akkor a Hungaroring adott otthont a viadalnak. Hazánkban 1990-ben és 1992-ben rendeztek eddig futamokat. Nem a mostani az első próbálkozás a gyorsaságimotoros-vb hazai visszatérésére, 2008-ban – az akkor a 125-ösöknél vb-címvédő Talmácsi Gáborral a mezőnyben – is szóba került, hogy legyen újra Magyar Nagydíj a kétkerekűek között is, ám a sávolyi Balatonring építése nem fejeződött be, s a projekt szép csendben abbamaradt. Nem egész tíz nappal ezelőtt fejeződött be a Balatonring-projekt-beruházásra létrehozott cég felszámolása, s egy spanyol befektetői csoport szerezte meg a területet. 

1990Capirossi (125 kcm, Honda)Kocinski (250 kcm, Yamaha)Doohan (500 kcm, Honda)
1992Gramigni (125 kcm, Aprilia)Cadalora (250 kcm, Honda)Lawson (500 kcm, Cagiva)

 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik