Megbüntették az ultramaraton egy részét autóval teljesítő skót futót

D. S. B.D. S. B.
Vágólapra másolva!
2023.11.17. 08:02
Joasia Zakrzewski az áprilisi GB Ultras Manchester–Liverpool 50 mérföldes versenyen a távból négy kilométert autóval tett meg, tettéért 12 hónapig eltiltották.

A skót Joanna Zakrzewskit a GPX térképei alapján követték, s ez alapján mindössze 1 perc 40 másodperc alatt tett meg egy mérföldet (kb. 1.6 kilométer), ez pedig gyanús lett a szervezőknek, akik kivizsgálták a történteket.

Zakrzewski egyébként kiváló formában érkezett az áprilisi eseményre, hiszen előtte februárban egy 48 óráson Tajpejben 411.5 kilométeres világrekordot is felállított, 100 kilométeren világbajnoki ezüstérmes és kétszeres bronzérmes, s ő tartja a 24 órás futás skót csúcsát és a 100 mérföldes futás skót rekordját is.

A futó a verseny után elismerte a csalást, s arról beszélt, a táv felénél eltévedt, fájni kezdett a lába, ezért kereste fel a pálya szélén lévő barátját, akinek segítségével a következő ellenőrzőpontig tartó távot autóval tette meg.

„Amikor az ellenőrzőponthoz értem, azt mondtam, kiszállok. Ültem az autóban és azt mondták: utálni fogod magad, ha megállsz. Gondoskodtam róla, hogy ne előzzem meg az előttem lévő futót, mert nem akartam beleavatkozni a versenyébe” – idézte fel az április 7-i verseny történéseit Zakrzewski, aki elismerte, súlyos hibát követett el, amikor átvette a trófeát, amit vissza kellett volna adnia.

„Fáradt és levert voltam, rosszul éreztem magam. Vissza kellett volna adnom a trófeát és nem kellett volna képeket készítenem, de rosszul éreztem magam és nem gondolkodtam tisztán” – idézi a BBC Scotland Zakrzewskit, aki harmadik helyen ért célba, de trófeáját még egy héttel a történtek után sem akarta visszaadni.

A BBC most arról számolt be, a skót ultrafutó megkapta büntetését, melynek értelmében 12 hónapra szóló eltiltást kapott.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik