Ezért megérte végig kibírni alvás nélkül: új világcsúcs 48 órás futásban

R. E. B.R. E. B.
Vágólapra másolva!
2023.02.20. 10:53
A skót Joasia Zakrzewski még sosem indult korábban kétnapos futóversenyen, ehhez képest az elsőn rögvest átírta a lengyel Patrycja Bereznowska világrekordját a tajpeji eseményen.

Csaknem egy héttel korábban egy skót futó különleges teljesítménye miatt volt emlékezetes a tajpeji ultramaraton. A 46 éves Joasia Zakrzewski ugyanis nem csupán megnyerte a 48 órás eseményt, 411.458 kilométerrel új világcsúcsot is felállított ebben a műfajban.

A korábbi rekordot 2022 májusa óta a viadalon egyébként második helyen záró lengyel Patrycja Bereznowska tartotta 403.32-vel, ám ezt az Ausztráliában élő skót ultrafutó most jó nyolc kilométerrel szárnyalta túl.

Ez már csak azért is elképesztő teljesítmény, mert Zakrzewski korábban nem is szerepelt 48 órás versenyen, sőt, 24 órás viadalon is csupán egyszer indult, igaz, akkor 247 km-rel rögvest brit rekordot állított fel. Persze az ultrafutás világában cseppet sem számít ismeretlennek, például a 2011-es 100 kilométeres világbajnokságon második, a 2014-es vébén harmadik lett.

A csúcsdöntés alkalmával csupán 628 méteres pályán körözött, egészen pontosan 655-ször, és összességében átlag hét perc alatt futotta az ezreket.

„Egyáltalán nem aludtam a verseny alatt, de a vége fele óránként leültem öt percre, hogy vizet öntsek a fejemre, és egyek-igyak egy keveset. A csúcsdöntést még különlegesebbé teszi, hogy a korábbi rekorder, Patrycja is a mezőnyben futott” – fogalmazott Joasia Zakrzewski.

A rekord egyelőre hitelesítésre vár. (Forrás:irunfar.com, scottishathletics.org.uk, fotó: Facebook)

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik