Lavinák sorozatban

T. N.T. N.
Vágólapra másolva!
2018.07.03. 09:54
Suhajda Szilárd és Klein Dávid napok óta a Gasherbrum I és II közös alaptáborában vesztegel, mert a folyamatos havazás következtében életveszélyes a hegy. De a két magyar hegymászó egyelőre nem adta fel.

Ítéletidő tombol a Karakorumban, így mások mellett a Kalifa Himalája Expedíció 2018 – Gasherbrum I és II magyar mászói is napok óta az alaptáborban vesztegelnek. Sőt Suhajda Szilárd és Klein Dávid mellett szintén az alaptáborban várakozó svéd expedíció tagjai fel is adták, s levonulnak a hegyről. A térségben állandó a lavinaveszély, szinte folyamatosan morajlik a hegy a közelben lezúduló hótömegtől.

 

A sátor az alaptáborban is alig látszik, magasabban pedig vélhetően el is tűnt
Forrás: Kalifa

 

A két magyar sportember június 23-án felért ugyan az 5900 méteren lévő egyes táborba, majd visszatért az alaptáborba, de a kemény munkával kiépített útvonalat időközben feltehetően betemette a napokig halmozódó hóréteg, s mivel a felsőbb régiókban méteresre is duzzadhatott, legjobb esetben is keresni kell majd az elhelyezett sátrat.

 

Klein Dávid veszteg marad egyelőre
Forrás: Kalifa

 

Időközben megérkezett a Gasherbrumhoz az olasz expedíció két tagja, Mario Vielmo és Giampaolo Corona, akik rögvest indultak is az egyes tábor felé, s ha sikerül elérniük, illetve egy éjszakát eltölteniük ezen a magasságon, megnyílna a lehetőség, hogy négyen együtt másszanak tovább a 8080 méteres Gasherbrum I csúcsa felé.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik