Birkózó-vb: Barka elődöntős; Sastin nehezen értelmezhető veresége

KOHÁN GERGELYKOHÁN GERGELY
Vágólapra másolva!
2018.10.24. 12:58
Mindkét, a legutóbbi hazai világbajnokságon dobogós női klasszisunk 5:2-es sikerrel rajtolt a szerdai versenynapon. Az 57 kilogrammos kategóriában Barka Emese az elődöntőbe jutott, a 60 kilogrammosoknál viszont Sastin Mariann nem jutott túl a nyolcaddöntőn, miután japán ellenfelével szemben nehezen értelmezhető vereséget szenvedett. 
Barka Emese remek győzelemmel kezdett – A GALÉRIÁT A KÉPRE KATTINTVA TEKINTHETIK MEG!
Barka Emese remek győzelemmel kezdett – A GALÉRIÁT A KÉPRE KATTINTVA TEKINTHETIK MEG!

 

BARKA EMESE ELŐDÖNTŐS A BUDAPESTI VB-N

Végre magyar győzelmekkel kezdődött a versenynap a Papp László Budapest Sportarénában: a szerdán szőnyegre lépő mindkét női klasszisunk sikerrel vette selejtezős mérkőzését délelőtt.

A legutóbbi, 2013-as hazai vb-n bronzérmes Barka Emese a francia Mathilde Riviere-t győzte le 5:2-re az 57 kg-os kategória nyitó mérkőzésén. Nyolcaddöntőjét még magabiztosabb birkózással hozta, mint az első meccsét: két perc alatt két kiváló mögé kerüléssel már 4:0-ra elhúzott, majd gyönyörűen húzta át lentről ellenfelét újabb két pontért, a 6:0-s első menetet követően pedig a másodikban nagyszerű, négypontos dobást csinált lengyel ellenfelén, így kimondottan látványos, erődemonstráló sikert aratott, s a negyeddöntőben jutott.

A két magabiztos sikert már maga mögött tudó vb-bronzérmes magyar klasszis a negyeddöntős meccsén is aktívabban kezdett ellenfelénél, ám miután dél-koreai ellenfelét megintették, az túl könnyen dobott a magyaron egy négypontos akciót. Barka Emese rögtön ezután egy mögé kerüléssel szépített (2:4), majd az ellenfelet fejelésért megintették, így 4:3-as koreai vezetéssel vonultak pihenni a felek.

A második menetben Barka újabb remek mögé kerüléssel megfordította az állást (ezek nagyon jól mennek neki!), majd a nap egyik legszebb jelenetét is bemutatta: gyönyörű csípődobással hajította ki a szőnyegről a koreait négy pontért, így már 9:4-re vezetett! És még mindig nem volt vége, fél perccel az idő letelte előtt egy pazar levitellel 11:4-re megnyerte a találkozót – magabiztos teljesítménnyel az elődöntőbe jutott a magyar lány!

„A meccs elején volt egy pillanat, amikor nem koncentráltam eléggé, és túl hosszan nyúltam ki, de ezt leszámítva végig érvényesíteni tudtam az akaratomat. Egyre jobban megy a birkózás, most jön egy kis pihenő, nagyon remélem, délután ugyaninnen tudom folytatni!” – mondta a valóban önbizalomtól duzzadó Barka.

SASTIN MARIANNA ÉRTHETETLEN VERESÉGET SZENVEDETT

Az öt évvel ezelőtt a magyar női birkózás első világbajnoki címét ugyanezen a helyszínen ünneplő, idén szülés után visszatérő Sastin Marianna 5:2-re múlta felül a venezuelai Nathaly Herrerát 60 kilóban első mérkőzésén, így jöhetett a nyolcaddöntő.

Itt viszont nehezen értelmezhető vereséget szenvedett Sastin. Világbajnokunk ellen egy intésponttal szerzett vezetést a japán Kavai Jukako, aki a második menetben aztán az ég egy adta világon semmit sem csinált, egyetlenegyszer tudta egy „kamuakcióval” leültetni Sastint, ami természetesen nem ért pontot.

Végig a magyar versenyző ment előre, ám amikor már mindenki azt várta, hogy visszaintik a japánt (1:1-nél, később szerzett ponttal már a Vasas birkózója állt volna nyerésre), általános döbbenetre megint Sastint intették (2:0) – s a bíráknak a végén volt arcuk mindössze egyetlen másodperccel a vége előtt beadni az intést a japánnak, amikor már mindegy volt…

Roppant bosszantó, hogy még mindig itt tart a sportág, és hogy egy ilyet hazai szőnyegen meg lehet csinálni egy világbajnokkal – nagyon reméljük, most, hogy a honi szövetség alelnöke, Bacsa Péter bekerült a nemzetközi szövetség (UWW) bürójába, jóval kevesebbszer kell elszenvedniük a magyar versenyzőknek ilyen és ehhez hasonló arcpirító bírói ámokfutásokat.

Fogalmam sincs, melyik meccset nézte a bíró, a japán lány a második menetben két percen keresztül folyamatosan csak menekült előlem, erre engem intettek másodszorra is – nyilatkozta Sastin érthetően feldúltan a felháborító vereség után. – Hazai szőnyegen birkóztam, nem vártam volna el, hogy felém lejtsen a pálya, de egy korrekt bíráskodást minimum elvárna az ember az itthoni világbajnokságon…”

Innentől a japán döntőbe jutásában lehet bízni, de sem Sastin, sem edző-férje, Wöller Ákos nem sok reményt fűz ehhez.

KÖTELES, DÉNES ÉS SZMOLKA IS KIESETT

Kellemes meglepetés volt a fiatal vb-újonc, Köteles Alexandra teljesítménye: az 50 kilogrammos Vasas-versenyző kirobbanóan energikus birkózással kezdett jóval rutinosabb, kétszeres Eb-bronzérmes svéd ellenfele ellen, akit alaposan meg is lepett, az első menetben egy kitolással és egy intéssel vezetett is 2:0-ra! Fredrika Pettersson azonban a szünetben magához tért az első sokkból, és összeszedte magát: előbb egy szép mögé kerüléssel a maga javára fordította az eredményt (2:2-re vezetett magasabb értékű akcióval), majd levitte Kötelest, és 4:2-nél sikerült is betusolnia – ettől függetlenül a fiatal magyar lány birkózása összességében biztató volt.

Nem tudta ugyanakkor szorossá tenni nyitó meccsét Dénes Mercédesz: 53 kg-os versenyzőnket simán, technikai tussal verte meg az olimpiai ötödik venezuelai Betzabeth Villegas.

Volt egy vigaszágas érdekeltségünk is szerda délelőtt: az előző napon a vb-bronzérmes Naszanburmától vereséget szenvedő Szmolka Nikoletta a mongol döntőbe jutásának köszönhetően folytathatta a vigaszágon, de a felnőttek között versenyszerűen még csak két éve birkózó (előtte brazil dzsiudzsicuban és grapplingben eredményes) 72 kilós versenyzőnk alig egy perc alatt technikai tussal kapott ki a jóval esélyesebb, Eb-bronzérmes török Buse Tosuntól, így számára már biztosan véget ért a világbajnokság.

A kedden egész nap szenzációsan birkózó, ám esti elődöntős meccsén térdsérülést, s így szó szerint fájó vereséget szenvedő Németh Zsanett információink szerint részleges szalagszakadást szenvedett, egyelőre a járás is nehezére esik, az orvosok megpróbálnak valami csodát tenni vele az esti bronzmeccséig, amelyre továbbra is bizonytalan, hogy ki tud-e állni. Reméljük, igen!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik