Ranieri csak bölcs marad, vagy Roma-edző is?

Vágólapra másolva!
2011.02.16. 14:18
null
Vajon lesz-e ilyen meghittség, ekkora öröm a Roma kispadjánál ma este? (Fotó: Action Images)
A három tétmérkőzés óta nyeretlen Roma az ukrán listavezető Sahtar Donecket fogadja ma este a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének keretében. Olasz sajtópletykák szerint Claudio Ranieri vezetőedző állása is kockán forog az Olimpiai Stadionban.

 

A Sahtar Doneck vezetői semmit sem bíztak a véletlenre: a jelentős időjárásbeli különbségek miatt – az évnek ebben az időszakában Kelet-Ukrajna nagyjából húsz fok mínuszban van Közép-Olaszországhoz képest – a delegáció már szombaton megérkezett az edzőtáborból a tavaszias Rómába. Éppen ez a szervezettség az egyik legfontosabb jellemzője a Bajnokok Ligájában először ilyen messzire jutó, az ukrán bajnokságot utcahosszal vezető donecki klubnak. Ami ebben a pillanatban a legnagyobb gondot jelenti, az a hosszú téli szünet.

„A legutóbbi tétmeccsünk a Braga elleni BL-csata volt még december elején, és bármilyen jók is voltunk akkor, egy ilyen hosszú szünet után nehéz újra felpörgetni a csapatot, elérni a mérkőzéseken elvárt erőnlétet – mondta Mircea Lucescu, a Sahtar rutinos román vezetőedzője. – Igyekeztünk minél több nemzetközi edzőmérkőzést játszani az elmúlt egy hónapban, és biztató, hogy a spanyolországi táborozás során már a régi csapatomat véltem látni a pályán."

TÉNYEK, ADATOK
A 2006–2007-es csoportkörben már találkozott a két csapat: Rómában a „farkasok” 4–0-ra nyertek az utolsó 25 percben szerzett négy góllal, az ukrajnai mérkőzést a Sahtar húzta be 1–0-val. A Roma akkor továbbjutott a kvartettből, a Sahtar harmadik helyezettként átsorolt az UEFA-kupába.
A Sahtar tízszer találkozott olasz ellenféllel a BL-ben, és mindössze az előbb említett egyetlen győzelem jutott neki egy döntetlen és nyolc vereség mellett. A Stadio Olimpicóban tíz éve volt egy 5–1-es vereségük is az ukránoknak, azt a Lazio mérte rájuk.
Claudio Ranieri és Mircea Lucescu tízszer nézett farkasszemet egymással edzőként az olasz első és másodosztályban: ötször a Roma jelenlegi trénere, háromszor a román szakember győzött.

Hogy mennyiben lesz ez a csapat egyben az ideális is, az természetesen a játék láttán dönthető el. Az őszi lábtörése után már edzésbe álló brazil Fernandinho mindenesetre még nem játszhat, és Lucescu a múlt heti válogatott mérkőzésen megsérült Olekszandr Kucserre sem számíthat.

„A Roma nem szokott egymás után háromszor veszíteni – én a Brescia elleni döntetlent is a kudarcok közé sorolom –, ez biztosan sérti szerdai ellenfelünk büszkeségét – fogott bele az esélyek latolgatásába a román tréner. – Taktikai szempontból mi leszünk a szervezettebbek, ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy a Romának sok kiváló játékosa van. Egy szó mint száz, úgy készülünk, hogy a továbbjutás nem a párharc első meccsén dől el."

Eldőlhet viszont a másik szakvezető, Claudio Ranieri sorsa: a La Repubblica szerdai számában az a pletyka látott napvilágot, hogy újabb vereség esetén a trénernek mennie kell, és a klub utánpótlásában dolgozó Vincenzo Montella veszi át a csapatot.

„Az edző olyan, mint a férj: mindent ő tud meg utoljára – ütötte el egy konyhai bölcsességgel a témát Ranieri. – Néhány hónappal ezelőtt megkérdeztem a játékosaimat, akarják-e, hogy az edzőjük maradjak az idény végéig. Azt mondták, igen, úgyhogy bármilyen különös is a klub pillanatnyi helyzete (tulajdonlási kérdések, lejáró szerződések), nem tehetünk mást, megyünk tovább a megkezdett úton. Profik vagyunk, tudjuk, a vereség éppúgy benne van a pakliban, mint a győzelem, de ezúttal optimista vagyok, nagyon optimista."

Tény, Ranieri optimizmusát nem sok minden fűtheti ezekben a napokban – Júlio Sergio kapus, David Pizarro és Adriano sérült, de Marco Borriello és Mirko Vucsinics is kihagyott edzést. Biztató legfeljebb az lehet, hogy az eltiltását letöltő Philippe Mexes visszatér a védelem közepébe, és a sérüléséből felépült Francesco Totti is ott van a keretben – az ikon a hét végén csere volt, és jelen pillanatban úgy fest, a kezdőbe még most sem jelölik.

„Sok olasz újságíró boldogan tudósított a sorsolásról, hogy a Sahtart kaptuk ellenfélül, én azonban pontosan tudom, hogy kiváló csapattal lesz dolgunk, és gyenge teljesítménnyel nem jutunk semmire" – bocsátotta előre Ranieri, aki alighanem egyetért Mexes következő szavaival.

„Túl sok gólt kapunk mostanában, ezen mindenképpen változtatni kell – adta ki a jelszót a szerződéshosszabbítási lázban égő, ám most kizárólag a meccsre összpontosítani szándékozó francia védő. – Volt részünk balszerencsében az elmúlt időszakban, de el kell ismernünk, sokszor figyelmetlenül játszunk. Ezt semmikor sem engedhetnénk meg magunknak, a BL nyolcaddöntőjében meg végképp nem."

Már csak azért sem, mert a két csapat közül a Sahtar volt a csoportelső, így a sorsolás kedvezményezettje, és ezt többek között két idegenbeli győzelemmel (Braga, Partizan) alapozta meg az őszi mérkőzéseken.

BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCADDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉS
AS ROMA (olasz)–SAHTAR DONECK (ukrán)
Róma, Olimpiai Stadion, 20.45 (tv: Digi Sport 23.20 – felvételről). Vezeti: Olegário Benquerenca (portugál)
Élő, szöveges tudósítás a Nemzeti Sport Online-on
A VÁRHATÓ KEZDŐCSAPATOK
ROMA: Doni – Cassetti, Mexes, Juan, J. A. Riise – Taddei, Fabio Simplicio, De Rossi – Menez, Vucsinics, Borriello. Vezetőedző: Claudio Ranieri. Kispad (keret): Lobont, Castellini, Totti, Perrotta, Greco, N. Burdisso, Brighi, Pettinari
SAHTAR: Pjatov – Srna, Csihrinszkij, Rakickij, Rat – Haj, Sztepanenko – Eduardo, Jádson, Willian – Luiz Adriano. Vezetőedző: Mircea Lucescu. Kispad (keret): Hudzsamov, Iscsenko, Csizsov, Vicenec, Kobin, Douglas Costa, Alex Teixeira, Hübschman, Marcelo Moreno, Mhitarjan
A visszavágót március 8-án rendezik meg Doneckben.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik