Odafentről is vár segítséget a Basel az MU ellen

Vágólapra másolva!
2011.12.07. 17:36
null
Wayne Rooney nagy tiszteletnek örvend bázeli körökben, ő lehet a meccs kulcsembere (Fotó: Action Images)
Váratlanul izgalmas lett a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörének utolsó fordulója a Manchester United számára: a „vörös ördögöknek" pontot kell szerezniük Bázelben a továbbjutáshoz, ami normális körülmények között nem lehet gond a számukra – csakhogy a házigazda svájciak garantálják a „nem normális" körülményeket.

„Szerintem nemcsak mi, a város, hanem Svájc minden futballszerető lakója óriási érdeklődéssel várja a mérkőzést. Csodálatos év csúcspontja ez a számunkra, remélem, kikapjuk a főnyereményt is" – mondta Heiko Vogel, az FC Basel vezetőedzője a csapata számára továbbjutási eséllyel kecsegtető szerda esti mérkőzésről.

Az alkalmazást bemutató galéria 
megtekintéséhez   kattintson a képre!
Az alkalmazást bemutató galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

Mint arra a futballbarátok nyilván emlékeznek, néhány hete a svájci bajnokcsapat képes volt pontot szerezni az Old Traffordon (3–3), sőt kétgólos hátrányból feltápászkodva majdnem nyert is (Ashley Young az utolsó pillanatokban egyenlített).

„A srácok nagyon büszkék arra az eredményre, az élmény valószínűleg egész pályafutásukon végigkíséri őket – mondta az Old Traffordon két gólt szerző, a meccset rutinos játékos létére maga is vissza nem térő csodaként felidéző Alex Frei. – Továbbmegyek: nemcsak az ő jövőjükre lesz befolyással, hanem a klubéra is. Lehet, hogy Bázelben nem lesz részünk hasonlóban, de azt a negyvenöt percnyi élményt, amivel bebizonyítottuk, hogy lehet szavunk a Bajnokok Ligájában, amivel talán egy életre megváltoztattuk a Basel-szurkolók felfogását, már senki sem veheti el tőlünk!"

Manchesterben természetesen remélik, hogy a hatgólos „odavágó" emléke hamarosan eltűnik az élet kevéssé jelentős eseményeinek süllyesztőjében.

„Az első félidőben szereztünk két gólt, kihagytunk egy rakás helyzetet, igaz, helyzet a svájciak előtt is adódott bőven. Furcsa egy meccs volt! Szerencsére a végén felébredtünk, és kiegyenlítettünk, ami a menekvést jelentheti számunkra" – idézte fel az első mérkőzésen történteket Sir Alex Ferguson, az MU hadvezére.

S hogy mi lesz szerda este? A „vörös ördögök" nem számíthatnak a sérült Dimitar Berbatovra és Chicharitóra, Rafaelre és Fábióra, az eltiltott Michael Carrickre, továbbá természetesen a hosszú időre kidőlt sebesültekre sem, mint például Michael Owen – ezzel együtt Ferguson bizakodó, szerinte a rendelkezésre álló keret alkalmas a cél elérésére.

„Ezek a játékosok döntőket, elődöntőket, negyeddöntőket játszottak, nagy meccseket a Premier League-ben, szóval vannak tapasztalataik a mostanihoz hasonló szituációkról. Sújtanak bennünket kisebb-nagyobb sérülések ebben az idényben, ami nem viszi előrébb a dolgokat, de erős a csapatunk, és ez a csapat kisegít bennünket, ez nem lehet kérdés" – mondta Ferguson.

Az angol csapat skót menedzsere szerint szerda este fontos lesz a hideg fej, régi bázeli emlékei ugyanis a hazai csapatot segítő fantasztikus atmoszféráról tanúskodnak. Erről a bizonyos atmoszféráról a liverpooliaknak is van élményük: kilenc esztendeje a „vörösök" nem tudták megnyeri az utolsó csoportmeccsüket Bázelben, így nem jutottak tovább a csoportkörből – ez a dicsőség akkor a svájciaknak jutott.

Most nem lesz nekik elég a döntetlen. Vogel mester érzi a feladat súlyát: Fergusont, Wayne Rooneyt, az MU-t a sportág kivételes egyéniségeiként, jelenségeiként jellemzi, akik ellen nem elegendő kivételesen jól játszani.

„A nagy várakozás ellenére, úgy érzem, sikerült megfelelően rákészülnünk a feladatra, ezzel együtt pontosan tudom: a győzelemhez nem elég kihoznunk magunkból a maximumot, szükségünk lesz némi égi segítségre is" – tárta szét a karját a svájciak edzője.

A csoport másik mérkőzésén a már továbbjutott Benfica az Európa-ligát jelentő harmadik helyről is lemaradó román bajnok Otelult fogadja.

BOGNÁR: MINDKÉT MANCHESTERI CSAPAT TOVÁBBJUT

BAJNOKOK LIGÁJA
CSOPORTMÉRKŐZÉSEK, C-CSOPORT, 6. FORDULÓ
BASEL (svájci)–MANCHESTER UNITED (angol)
Bázel, St. Jakob-Park, 20.45. V: Kuipers (holland)
A várható kezdőcsapatok
BASEL: Sommer – Steinhöfer, Abraham, Dragovic, Pak Kvang Rjong – Shaqiri, Cabral, G. Xhaka, F. Frei – A. Frei, Streller. Vezetőedző: Heiko Vogel
MAN. UNITED: De Gea – Smalling, R. Ferdinand, Vidics, Evra – Nani, P. Jones, Fletcher, Young – Rooney, Welbeck. Menedzser: Sir Alex Ferguson
BENFICA (portugál)–OTELUL GALATI (román)
Lisszabon, Luz Stadion, 20.45. V: Gräfe (német)
A várható kezdőcsapatok
BENFICA: Artur – R. Amorim, Jardel, Garay, Emerson – Gaitán, Javi García, Witsel, Bruno César – Aimar, Cardozo (Rodrigo). Vezetőedző: Jorge Jesús
OTELUL GALATI: Branet – Ripa, Perendija, Costin, Ilie – Neagu, Filip, Giurgiu – Antal, Pena, Iorga. Vezetőedző: Dorinel Munteanu
AZ ÁLLÁS
1. Benfica 5 2 3
7–4 +3 9
2. Manchester United 5 2 3 10–6 +4 9
3. Basel 5 2 2 1 9–9 0 8
4. Otelul Galati 5 5 3–10 –7 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik