FFT: Éric Cantona, a forradalmár zseni, aki visszahelyezte az MU-t a futballtérképre – 2. rész

V. Sz., FFTV. Sz., FFT
Vágólapra másolva!
2022.04.05. 20:25
Akkoriban nem úgy intézték a dolgokat, ahogyan Éric Cantona, de ma sem úgy szokták. A francia csatár körül rendszeresek voltak a balhék, mégsem sok mindenkinek volt hozzá hasonló aurája a futballtörténelem során. Éppen harminc éve kezdte meg tündöklését Angliában. 2. rész.

A Manchester United 1992-ben csupán a nyolcadik helyen állt a bajnokságban, kilenc ponttal lemaradva a listavezető Norwich mögött, 17 mérkőzésen csupán 16 gólt zsebelt be a csapat, kevesebbet, mint hárman az utolsó négyből. Azon a nyáron Ferguson elszalasztotta Alan Shearert, majd leigazolta Dion Dublint, aki eltörte a lábát. Cantona szinte véletlenül lett a Manchester United játékosa, miután a Leeds mindössze 1.2 millió fontért elengedte.

„Amikor hozzánk került, a csapat olyan volt, mint egy Formula–1-es autó, már csak egy ember kellett, hogy elvezesse – mondja Gary Pallister. – Ez pedig Cantona volt. Ő volt a kirakós utolsó darabja, és tökéletesen beleillett a képbe. Az a nap, amikor megjelent, még mindig frissen él az emlékezetemben. Egy kicsit mindnyájan kétkedve vártuk, mert megelőzte a hírneve, kíváncsiak voltunk, miféle ember érkezik, de az első pillanattól kezdve sugárzott az aurája, és ez a pályára is kihatott. Nem emlékszem másra, aki úgy futott volna, mint ő. Nagyon értette a játékot, és olyan képzelőerőt adott a csapatnak, ami talán hiányzott korábban.”

Éric Cantona legendás történetének második részét elolvashatják a FourFourTwo.hu oldalán, ide kattintva!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik