Bogdán Ádám egyre jobbnak érzi magát, és éhes a sikerre

Vágólapra másolva!
2008.10.27. 14:18
Nem feltétlenül igaz, hogy azt kapta, amire számított 15 hónappal ezelőtt Bogdán Ádám, amikor szinte az ismeretlenség homályából, a Vasas utánpótlásától az angol élvonalbeli Bolton Wanderers csapatához igazolt. Az akkor mindössze 19 éves kapusnak utóbb erős kétségei voltak, hogy jól döntött-e, amikor aláírta a szerződését, mivel az általa korábban megszokotthoz képest az angoloknál egészen gyilkos edzéseket kellett elvégeznie.
Bogdán (jobbra) a még csak a kispadnál jár a válogatottban
Fotó: Németh Ferenc (archív)
Bogdán (jobbra) a még csak a kispadnál jár a válogatottban
Bogdán (jobbra) a még csak a kispadnál jár a válogatottban
Fotó: Németh Ferenc (archív)
Bogdán (jobbra) a még csak a kispadnál jár a válogatottban

Az elmúlt hónapban azonban Bogdán már a 21. életévét töltötte be, és még mindig a boltoniaknál szerepel, ami azt jelenti, hogy azért sikerült beleszoknia az angol módiba, sőt a magyar válogatott legutóbbi két – Albánia és Málta elleni – világbajnoki selejtezője előtt már Erwin Koeman keretének is tagja lett.

Ahogy Bogdán fogalmazott: ez volt számára a jutalom az elmúlt egy év és három hónap kőkemény, ám rendkívül tanulságos és hasznos edzéseiért cserébe. Ezeket a tréningeket az a Fred Barber vezeti számára, aki annak idején kiszúrta a magyar kapust egy edzőtáborban, és akinek a szavára a Bolton nem habozott negyedmillió fontot – úgy 80 millió forintot – kifizetni a magyarért.

Légiósunk nem került éppen könnyű társaságba, hiszen a finn Jussi Jääskeläinen, az ománi Ali al-Habszi és az angol Ian Walker mind szerepelt már hazája válogatottjában – míg Bogdán még csak kopogtat a magyar nemzeti csapat ajtaján. Ám hamar beilleszkedett, és a hatalmas mennyiségű munka gyümölcsét akkor érezte igazán, amikor legközelebb visszatért az U21-es válogatotthoz.

„Amikor Angliába kerültem, nagyon nehéz dolgom volt, hiszen odahaza egészen másképp mentek a dolgok. Itt sokkal keményebb, agresszívebb edzéseket végzünk, úgyhogy az első két hónap felért egy kiadós rémálommal számomra. Komolyan mondom, minden gyakorlás végén úgy éreztem, meghalok” – fogalmazott Bogdán.

„Akkor még nem is tudtam, hogy mennyit fejlődtem, mert az edzéseken nem tudtam egyetlen védést sem bemutatni. Aztán az U21-es válogatotthoz visszatérve jöttem rá, mennyit javultam: alig kaptam gólokat, ettől pedig nagy lett az önbizalmam.”

„Életem nagy álma vált valóra az angliai szerződés létrejöttével, és fantasztikus, hogy ezekkel a kiváló kapusokkal dolgozhatok együtt. Nem könnyű, de fantasztikus. Jussit előzőleg csak tévén láttam, míg Ianről tudtam, hogy angol válogatott volt, és Ali is nagyszerű kapus, tőle is sokat tanulhatok.”

Bogdán jelenleg a Bolton első számú csapatával készül, és a gárda minden mérkőzésén ott van, noha a kispadra még nem fér oda. Egyelőre harmadik számú kapusként számolnak vele, aki a tartalékok között véd rendszeresen. Az ott nyújtott teljesítményével hívta fel magára Erwin Koeman kapitány figyelmét is, akinél egyelőre – Babos, Fülöp és Köteles mögött – negyedik a rangsorban.

„Büszke vagyok rá, hogy ott lehettem a válogatottban. Tudtam, hogy lehetőséget kapok majd, mert hallottam, hogy a kapitány már érdeklődött utánam, kíváncsi rám, és arra, hogy mit tudok nyújtani. Azt hiszem, a nemzeti csapatnál is jól teljesítettem, megmutattam, hogy lehet rám számítani” – mondta Bogdán.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik