Simán nyerte a városi derbit a Clippers, Anthony Davis megsérült

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2021.05.07. 08:22
null
Simán nyerte a városi derbit a Clippers (Fotó: Getty Images)
Dallasban is kikapott a Brooklyn, megégett a Hawks és a Grizzlies, hosszabbítást nyert a Washington – ez történt hajnalban az NBA alapszakaszában.

 

Charlotte Hornets–Chicago Bulls 99–120

Visszatértek a Bulls húzóemberei. Nik Vucsevics és a koronavírus után Zach LaVine is újra rendelkezésre állt a Chicagónál, a csapat pedig összességében nagyon meggyőző játékkal aratott sima idegenbeli győzelmet. Pedig a három hét kihagyásból érkező LaVine még nem volt az igazi (13 pont, 2 gólpassz, 27 perc), de Vucsevics pusztított (29 pont, 14 lepattanó, ebből 6 támadó, 5/7 tripla) és az egész gárda jól mozgott együtt: 50.5 százalékkal dobtak mezőnyből, 48.6 százalékkal süllyesztettek el 18 triplát, szétosztottak 33 gólpasszt és a lepattanózást is megnyerték. Az első negyed 34–24-es előnye után a harmadik játékrészre szívták fel magukat megint, azt 37–21-re húzták be és húsz pont fölé növelték a távolságot – itt eldőlt a küzdelem, a záró etapban már csak a konkrét végeredmény lehetett kérdéses. A vendégek négy vereség után kicsit kozmetikázhattak a dolgaikon, de a lényegen ez már nem változtat, továbbra is csak nagyon sovány matematikai esélyük van a playinre.

Egy jó negyed jutott a Hornetsnek. A Hayward, Bridges, Graham triót nélkülöző hazai alakulat elég rosszul kezdte a mérkőzést és igazából csak a második negyedben nézett ki jól: ott 8/13 triplát bombáztak be James Borrego fiai, ezzel a 15 pontos hátrányukból ötre jöttek vissza. A formájuk azonban nem maradt meg a fordulás után, onnantól ismét a Chicago diktált és végül tulajdonképpen sima vereséget szenvedtek úgy, hogy egy másodpercig sem vezettek – LaMelo Ball nagyon nem érezte a ritmust (4 pont, 1/10 mezőnyből), Terry Rozier sem villogott (12 pont, 5/16 mezőnyből), csak PJ Washingtonban (24 pont, 6/8 tripla) és Malik Monkban (20 pont, 6/10 tripla, 7 gólpassz) volt némi fantázia, de őket simán túldobta a Bulls. A Hornets ezzel a vereséggel még mindig nyolcadik Keleten, de már csak egy meccsel előzi meg a Pacerst és másféllel a Washingtont, a hátralévő időben még fordulhat a kocka.

A Hornets legjobb dobói: Washington 24/18, Monk 20/18, Rozier 12/6
A Bulls legjobb dobói: Vucsevics 29/15, White 14/9, LaVine 13/9

Dallas Mavericks–Brooklyn Nets 113–109

A Dallas volt pontosabb. Hullámzó, de végig szoros meccset vívtak a csapatok, egyik félnek sem volt tíz pontnál nagyobb előnye az este folyamán és hol egyikük, hol másikuk tudott kicsit jobban érvényesülni – aztán volt olyan is, amikor egyikük sem, a harmadik negyed elején a Mavs például kilenc, miközben a Nets hat dobást rontott el zsinórban. Döntés ennek megfelelően csak a negyedik játékrészben született, 90-86-os Brooklyn-vezetést követően Finney-Smith két duplájával és Brunson tempójával egy 6–0-t futott a Dallas, ezzel átvette a karmesteri pálcát és a hátralévő bő nyolc percben már nem is adta ki a kezéből az előnyt - Irving dobása után jött még egy 7–0 a texasiaktól, ezt a különbséget pedig már menedzselni tudták. Amikor kellett, akkor Luka Doncic (24 pont, 10 lepattanó, 8 gólpassz) is hozzászólt, fél percnél Brunson is betalált még egyszer négypontos előnynél, nem remegtek meg a kezeik, úgyhogy Kristaps Porzingis nélkül arattak újabb fontos győzelmet – ezzel már a Lakers előtt vannak egy meccsel, a tiebreaker is az övék, nagyot léptek a nyugati ötödik hely felé.

Irving extrája sem volt elég. Sorozatban három vereség után, továbbra is James Harden nélkül lépett pályára a Brooklyn, de ezúttal sem tudott nyerni, így a keleti első helyet már el kell engednie, sőt, a második is komoly veszélybe került a Bucks miatt. Pedig Kyrie Irving mindent megtett, a vendégek irányítója folyamatosan eljutott a gyűrűig és ott rendre meg is találta a jó megoldást, így végül 45 pontos szezoncsúcsot szórt, amelybe a betörései mellett 7/13 tripla is belefért – a negyedik negyedben is ő tartotta a lelket csapatában, de egyedül kevésnek bizonyult. A többiek ugyanis nem nőttek fel mellé, Kevin Durant ugyan eljutott 20 pontig, de a második félidőben csak 1/10-et dobott mezőnyből, a kiegészítők pedig most nem hoztak extrát – sem távolról, sem a gyűrű alól nem voltak igazán hatékonyak, nem jelentettek komoly veszélyt a Dallas gyűrűjére. Steve Nash vezetőedző szerint nem baj, hogy gödörbe kerültek, legalább még a playoff előtt megtapasztalják, hogy milyen is ebből kiverekedni magukat – közben állítólag Harden a következő pár meccs valamelyikén szeretne visszatérni...

A Mavericks legjobb dobói: Doncic 24/15, Hardaway Jr. 23/12, Finney-Smith 17/9
A Nets legjobb dobói: Irving 45/21, Durant 20, Green 11/6

Toronto Raptors–Washington Wizards 129–131 – hosszabbítás után

Pedig működött a Raptors védekezése. A hazaiak remekül kivették a játékból, de legalábbis erősen limitálták Bradley Bealt és Russell Westbrookot is, mindkettejüknek vért kellett izzadni a labdáért és a dobásokért. Bealen különösen kemény munkát végeztek Lowryék – szinte folyamatosan ketten vigyázták minden lépését, ez a terv pedig működött is, mert egyik sztár sem tudott megőrülni. A kiegészítők viszont sok terhet levettek a vállukról és végül nem tudta végigcsinálni a tervet a Toronto, hiába vezetett már 13 ponttal is, a szoros negyedik negyedben végül az egálnak is örülhettek, a hosszabbításban pedig egy dobásra voltak a sikertől, de nem volt szerencséjük. A rendes játékidő végén oda-vissza potyogtak a kosarak és a büntetők, de a Wizards vezetett, míg végül Fred VanVleet két másodperccel az órán bebombázott egy óriási triplát, amellyel kiegyenlített – a ráadásban aztán már végig a Washington járt előrébb és bár fel tudtak jönni egy pontra, de Pascal Siakam utolsó elengedett triplája nem esett be, így kikaptak. Siakam amúgy parádézott, 44 ponttal beállította a karriercsúcsát, 17/28 dobása beesett, leszedett 11 lepattanót és kiosztott 7 gólpasszt, de ez sem volt elég, következőleg a Grizzlies ellen próbálhatnak meg javítani.

Milyen back-to-back? A Bucks elleni egypontos, fárasztó vereség másnapján lépett pályára a Washington, de különösebben nem lehetett érezni a fáradtságot a fővárosi játékosokon, pedig a Toronto olyan védekezést rakott ki a parkettre, amely minden energiát képes kiszívni még egy pihentebb társaságból is. A vendégek ennek ellenére nem estek össze sem a negyedik negyedben, sem a hosszabbításban, sőt, még ők tudtak ezekben az időszakokban feljebb kapcsolni, az egész meccsen űzött-hajtott Beal 14 pontot dobott ebben a periódusban, a szabadabban játszó Raul Neto (25 pont, 5/7 tripla) is villogott, a padról pedig Robin Lopez (23 perc alatt 24 pont, 7 lepattanó, 3 blokk) és Davis Bertans (14 pont, +19-es +/-) is aktívan segítette a többieket. Russell Westbrook nem játszott igazán jól, de összerakta pályafutása 180. tripla dupláját, a végén pedig a győzelmet is kiharcolták, amellyel a hátralévő meccseken még feljebb is kerülhetnek a tabellán, úgyhogy minden szép most Washingtonban – csak az orvosoknak kell keményen dolgozniuk, mert azért pl. Beal 45, vagy Westbrook 44 perce a back-to-back második napján nem kis erőfeszítést igényelt...

A Raptors legjobb dobói: Siakam 44/6, Trent Jr. 25/15, VanVleet 22/12
A Wizards legjobb dobói: Beal 28/3, Neto 25/15, Lopez 14

Detroit Pistons–Memphis Grizzlies 111–97

Megérdemelte a Detroit. Dwane Casey, a hazaiak vezetőedzője szerint csapatának nagyon kellett már egy ilyen önbizalomnövelő győzelem, mert játékosai már lógatták a fejüket az utóbbi időszak vereségei után és a hitüknek is kellett az, hogy lássák, megéri dolgozni. Ezen a mérkőzésen az előzetes várakozásokkal ellentétben Cory Joseph és Wayne Ellington is ott volt a parketten, de még így is hét (!) játékosukat kellett nélkülözniük, ennek ellenére tudtak megverni egy motivált, playinben küzdő nyugati csapatot – Joseph (18 pont, 11 gólpassz) és Ellington (18 pont, 6/10 tripla) is sokat tett ezért, de a fiatalok közül Stewart, Bey és Doumbouya is kivette a részét a győztes teljesítményből. Összességében a fegyelmezett, hajtós védekezés jelentette az alapot, de az 53 százalékos mezőnymutató és a 39 százalékos triplázás is segített, majd a negyedik negyedben feljebb tudtak kapcsolni, amikor a Grizzlies visszajött két pontra – ott egy 10–3-at futottak és onnantól már nem néztek hátra. Több győzelem azért nem nagyon kéne már a gárdának, amely a második legrosszabb mérleggel bír a ligában, mert egy-két sikerrel mindjárt több csapatot is megelőzhet a tabellán, ami a draftpozíciós esélyeket rontaná.

Nem volt elég erő a Memphisben. A Grizzlies nem bírta el a back-to-backet, előző este még pontzáporos, szoros győzelmet arattak a vendégek Minnesotában, most viszont csak az első negyedre volt elég energiájuk - ott átérezték, hogy mennyire nyerniük kellene a playin-helyezkedés miatt, utána viszont felőrölte őket a Detroit. A záró etapban még egyszer megfeszítették magukat, de a Pistons visszaverte a támadást, így végül 43 százalékos mezőnymutatóval, 27 százalékos triplázással és 65 százalékos büntetőzéssel szenvedtek vereséget, ráadásul bár fő fegyverük a festékből való pontszerzés, de most ezen a téren is alulmaradtak. Ezzel a vereséggel ismét visszacsúsztak a GSW mögé a nyugati nyolcadikról a kilencedik helyre, most mennek a Raptorshoz, aztán a még motivált Pelst fogadják, majd a Mavs, Kings duóval játszasnak három mérkőzést, végül jön a várhatóan ki-ki meccs a Warriorsszal.

A Pistons legjobb dobói: Joseph 18, Ellington 18/18, Stewart 15
A Grizzlies legjobb dobói: Morant 20/12, Valanciunas 19, Jackson Jr. 17/9

Indiana Pacers–Atlanta Hawks 133–126

LeVert zárta le. Egy nappal korábban kínos hazai vereségbe futott bele a Pacers és a játékosok közül többen is elmondták, hogy ez nagyon bosszantotta őket, a keleti negyedik Atlanta ellen most mindenképpen meg akarták mutatni, hogy mire képesek – ez pedig a pályán is meglátszott, rendkívül motiváltan, agresszíven mozogtak, őket nem befolyásolta a back-to-back. A hazaiak folyamatosan eljutottak a Hawks gyűrűjéig, 70 pontot dobtak a festékből és támadásban azt csináltak, amit csak akartak, ennek megfelelően sokáig kézben tartották a meccset: tíz ponttal nyerték az első negyedet, 14-gyel vezettek a nagyszünetben és 18-cal a harmadik negyed során, végig ők jártak előrébb. A hajrára aztán talán mégis kifulladtak kicsit, vagy az Atlanta tudott valamivel keményebben odaérni a betörésekre, de fordult a kocka és nem egészen három perccel az órán egyetlen pontra zárkózott fel a vendégcsapat - ekkor jött Caris LeVert, aki előbb elsüllyesztett egy clutch tempót, aztán egy percnél egy 2+1-et, 32 másodpercnél egy újabb duplát, végül pedig két büntetővel beállította a végeredményt. LeVert 31 ponttal és 12 gólpasszal lett vezér, ez volt az első dupla duplája Pacers-mezben, a két labdaszerzés és a három blokk pedig már csak ráadás – mellette Domantas Sabonis (30 pont, 8 lepattanó, 9 gólpassz, 12/14 mezőnyből) és TJ McConnell (19 pont, 5 gólpassz, 4 labdaszerzés) is nagyon pörgött, ezzel a sikerrel pedig kicsit talán helyrebillent a továbbra is kulcsembereket nélkülöző csapat önbizalma.

Nem védekezett a Hawks. Nate McMillan vezetőedző szerint nem kell sokáig keresgélni a vendégcsapat vereségének okait, a festékből kapott 70 pont és az ellenfél 60 százalék feletti (!) mezőnymutatója éppen elég beszédes – nem volt erejük és elég akaratuk sem védekezni a back-to-back második felén, csak a negyedik negyedre tették oda magukat hátul, de az már késeinek bizonyult. Ugyan Trae Young (30 pont, 10 gólpassz), Bogdan Bogdanovics (28 pont, 6/10 tripla) és John Collins (25 pont, 7 lepattanó, 10/15 mezőnyből) is remek egyéni statisztikákkal zárt, de mivel hátul átjáróházat csináltak, így a motiváltabb, otthon játszó Pacers egyszerűen túldobta őket, majd a szoros végjátékban LeVert lett a mezőny legjobbja – óriási lépést tehettek volna a playin elkerüléséért, így viszont még dolgozniuk kell a folytatásban.

A Pacers legjobb dobói: LeVert 31/6, Sabonis 30/9, McConnell 19
A Hawks legjobb dobói: Young 30/6, Bogdanovics 28/18, Collins 25/6

Golden State Warriors–Oklahoma City Thunder 118–97

Nem hibázott a Warriors. Kötelező volt nyernie ezen a mérkőzésen a Golden State-nek, ezt pedig nem is rontotta el Steve Kerr csapata, amely a harmadik negyed végére eldöntötte a küzdelmet. Az OKC azért sokáig próbált kapaszkodni és ebben talán az is benne volt, hogy a GSW sem feszült meg maximálisan, de a harmadik negyed végére már húsz pont körül mozgott a távolság és onnantól igazából nem lehetett miről beszélni – Steph Curry (34 pont, 7 gólpassz, 6/13 tripla) újabb remeklése mellett Mychal Mulder (25 pont, 7/13 tripla) is bizonyított, összesen öten dobtak náluk kétszámjegyűt és a 40 százalékkal elsüllyesztett 19 tripla, valamint a 36 gólpassz is egészen jól mutat. A Thundernél Ty Jerome (23 pont, 8/14 mezőnyből) és Darius Bazley (22 pont) mellett Theo Maledon (15 pont, 8 gólpassz) emelhető még ki, de az egyértelmű volt, hogy nincsenek egy szinten a felek – a GSW ezzel nyolcadik Nyugaton, két nap múlva jöhet a visszavágó a felek között, majd a Jazz, Suns, Pels trió után még a Grizzliest fogadják Curryék, így zárják az alapszakaszt.

A Warriors legjobb dobói: Curry 34/18, Mulder 25/21, Wiggins 18/6
A Thunder legjobb dobói: Jerome 23/9, Bazley 22/12, Maledon 15/3

Los Angeles Clippers–Los Angeles Lakers 118–94

Davis is megsérült. Az egészségügyi protokoll alatt lévő Dennis Schröder, illetve az ismét sérült LeBron James nélkül amúgy sem volt sok esélye ezen a meccsen a Lakersnek, de minderre még rátett egy jelentős lapáttal az, hogy Anthony Davis is kidőlt az első negyedben – egy reklámtáblában esett el és megsérült a bokája, így végül csak kilenc percet játszott. Ugyan Kyle Kuzma (25 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz) kihasználta a több lehetőséget és egészen jó statisztikákat gyártott, de a többieket ez sem nagyon mozgatta, így tükörsima vereséget szenvedtek. A lényeg persze úgyis most jön, back-to-back játszanak a közvetlen és jelenlegi legnagyobb riválisukkal, a Portlanddel, de Davis nélkül ott sem lenne sok reményük, meglátjuk, hogy mi lesz a magasemberrel.

Hamar lerendezte a Clippers. A pályaválasztók nem bízták a véletlenre a dolgot, nem akartak trükközni, erőt beosztani, szórakozni, már egy félidő alatt érvényesítették a papírformát és onnantól menedzselték a különbséget – a nagyszünetben 23 ponttal vezettek, simán lejátszották a tartalékos városi riválist. Ugyan Paul George (24 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz) és Kawhi Leonard (15 pont, 8 lepattanó, 6 gólpassz) is elérte a 30 perces határt, de megszakadniuk nem kellett, heten is kétszámjegyűt dobtak náluk és kérdés nélküli győzelmet arattak. Ezzel megőrizték nyugati harmadik helyüket, most még fogadják a New Yorkot, aztán négy idegenbeli, de bőven hozható meccsel zárják az alapszakaszt.

A Clippers legjobb dobói: George 24/9, Leonard 15/6, Zubac 14
A Lakers legjobb dobói: Kuzma 25/9, Harrell 14, Drummond 9, McKinne 9/3, McLemore 9/9

NBA, ALAPSZAKASZ
Charlotte Hornets–Chicago Bulls 99–120
Dallas Mavericks–Brooklyn Nets 113–109
Toronto Raptors–Washington Wizards 129–131 – h. u.
Detroit Pistons–Memphis Grizzlies 111–97
Indiana Pacers–Atlanta Hawks 133–126
Golden State Warriors–Oklahoma City Thunder 118–97
Los Angeles Clippers–Los Angeles Lakers 118–94

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik