Kosárlabda: megtérült a rengeteg munka az NKA Pécs junior leányainak

Hornyák Balázs utanpotlassport.huHornyák Balázs utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2024.04.23. 20:44
null
Drámai végjáték után a házigazda NKA Pécs örülhetett a junior leány kosarasok országos döntőjében. A győztes csapat két főszereplőjét, Josepovits Kingát és Rátkai Esztert kérdeztük a diadal kapcsán.

Mint arról beszámoltunk, az NKA Pécs kosárlabdacsapata otthon tartotta a bajnoki trófeát az U18-as lányok nyolcas döntőjében, miután Alper Koc tanítványai a döntőben Josepovits Kinga utolsó másodpercben szerzett találatával 56–54-re múlták felül a Soproni Darazsak Sportakadémia együttesét. A finálé legértékesebb játékosának (MVP) éppen a győztes kosarat bedobó Josepovits-ot választották meg, aki 20 pontig és 16 lepattanóig jutott az aranycsatában.

szóval tényleg még most is az események hatása alatt vagyok – mondta a még csak 16 éves, tehát kadétkorú Josepovits Kinga az Utánpótlássportnak.   A pillanatnyi sokkhatás után természetesen óriási volt az öröm a győzelem pillanatában, hiszen hazai pályán, nem mindennapi végjáték után nyertünk. Ráadásul a végén hosszú percekig nézték vissza az utolsó kosaramat, és a hosszas várakozást azokban a pillanatokban rendkívül idegtépő volt megélni. Különösen amiatt, mert én belülről, a játék hevében egyértelműen szabályosnak éreztem a dobásomat, az volt a benyomásom, még az idő lejárta előtt elengedtem a labdát. Éppen emiatt hatalmas kő esett le a szívemről, amikor végül valóban megadták a két pontot. Összességében, azt mondhatom,

erre a győzelemre biztos vagyok benne, hogy sokáig fogok emlékezni."

Josepovits Kinga Forrás: NKA Pécs

A pécsiek győzelmének másik kulcsszereplője a mezőny legeredményesebbjeként 21 pontig jutó Rátkai Eszter volt.

– nyilatkozta Rátkai. – Évek óta ezért dolgoztunk, hogy egyszer végre kijöjjön a lépés, így nagyon boldog vagyok, hogy ezt éppen az utolsó juniorévemben sikerült összehozni, és ezzel tényleg tökéletesen zárhatom le a korosztályos éveket. Ráadásul az elmúlt két évben két komoly sérülés is hátráltatott, s ezekből korántsem volt egyszerű visszajönni, rögös út vezetett az aranyig, de a mostani győzelem is igazolja, hogy valóban megérte beletenni a sok-sok munkát. A legutóbbi sérülésem után január végén-február elején úgy tűnt, hogy valószínűleg nem is fogok felépülni a junior nyolcas döntőig. Majd az egészségügyi háttérstáb, és Stefán Pajic erőnléti edző odaadó munkájának köszönhetően szerencsére sikerült ezt a rehabilitációt lerövidítenünk, és a vártnál hamarabb meggyógyultam, így végül ott lehettem a pályán a döntőben, mi több, bajnokok is lettünk... Fantasztikus volt megélni ezt a három napot! Helyén volt a szívünk a legfontosabb pillanatokban, végig bíztunk egymásban, támogattuk a másikat, és ez a kohézió volt a sikerünk kulcsa."

Rátkai Eszter Forrás: NKA Pécs

A Josepovits, Rátkai páros korábban nem sokat játszott együtt, mivel Kinga az évad közben érkezett a klubhoz a Zsíros Akadémia Kőbányától, míg Eszter – mint ő is említette – sérüléssel bajlódott.

– magyarázta Josepovits. – A nyolcas döntőt megelőző hetekben próbáltunk minél többet együtt edzeni a csapattal, és ez végül megtette a hatását, megszereztük az áhított bajnoki címet."

A legendás mesteredző, Rátgéber László vezette NKA Pécs a 2018 óta íródó történtének első bajnoki elsőségét jegyezte a leányszakágban.

– idézte fel a készülődés pillanatait Rátkai. – Majd edzőnk, Alper Koc is hozzátette a magáét beszédével, szóval tényleg mintha vért ittunk volna, úgy mentünk fel a pályára. Tehát az elszántságra nem lehetett panasz egy pillanatra sem. Tizenötpontos hátrányban is voltunk már a döntőben, de annyira akartuk ezt a győzelmet, hogy egyszerűen elképzelhetetlen volt számunkra, hogy aztán ne mi nyerjünk a legvégén. Azt hiszem, ennek a mentalitásnak köszönhetően sikerült végül megfordítanunk a meccset."

(Kiemelt kép forrása: NKA Pécs)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik