NBA: véget ért az utolsó hazai tánc – Dwyane Wade elbúcsúzott Miamitól

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.04.10. 12:59
null
Dwyane Wade hazai közönség előtt már nem játsziktöbbé (Fotó: AFP, archív)
Az NBA alapszakaszának legutóbbi játéknapján nemcsak Dirk Nowitzki búcsúzott el – a Dallas Maverickstől –, hanem Dwyane Wade, a Miami Heat ikonja is utolsó mérkőzését játszotta le hazai környezetben. 

Wade visszavonulása egyáltalán nem váratlan, a 37 esztendős klasszis ugyanis már 2018 tavaszán azt nyilatkozta, hogy igen erősen gondolkozik azon, elvállalja-e a következő idényt. A játékos végül úgy határozott, hogy a 2018–2019-es évadban is ott lesz a pályán, az utolsó tánc pedig fantasztikusra sikeredett.

Dwyane Wade-et a Miami a 2003-as drafton az ötödik választással vitte el, a dobóhátvéd (shooting guard) pedig hamar megmutatta, hogy remek befektetés volt: Wade a második idényében már a hátán cipelte a csapatát, s a rájátszásban 14 mérkőzésen egészen félelmetes 27.4 pontot átlagolt – a Heat a sorozatban előbb a Netset, majd a Wizardsot söpörte ki, a Detroit Pistons tudta csak legyőzni a konferenciadöntőben 4–3-as összesítéssel.

Innentől aztán nem volt megállás, a 2005–2006-os idény pedig elhozta Wade-nek a gyűrűt, pedig a playoffban sérülten játszott (arról nem is beszélve, hogy a Pistons elleni konferenciadöntőben betegen is pályára lépett). A Miami a nagydöntőben 4–2-es összesítéssel legyőzte a Dallas Maverickset, Wade-et pedig megválasztották a finálé legértékesebb játékosának.


Wade döntőben mutatott produkcióját egyébként azóta is minden idők egyik legnagyobb teljesítményeként tartják számon.

A 2010–2011-es idényre aztán összeállt a „nagy hármas”, miután LeBron James mellett Chris Bosh is úgy döntött, hogy aláír a Miamihoz a bajnoki cím reményében – érdekesség, hogy Wade-hez hasonlóan Jamest és Bosht is a 2003-as játékosbörzén választották ki, mindkettő előbb kelt el, mint Wade.

A sokak által „dream teamként” emlegetett együttes még két gyűrűhöz segítette hozzá Wade-et, aki 2016-ban elhagyta a Miamit, miután nem találták a közös hangot Pat Riley elnökkel, ám egy rövid chicagói, majd clevelandi kaland után csere keretében visszakerült korábbi csapatához., amelynél aztán tavaly nyáron vállalt még egy idényt.

Noha a Heat szinte az utolsó pillanatig versenyben volt a rájátszásért, mostanra biztossá vált, hogy nem jut már be a playoffba, így magyar idő szerint szerda hajnalban eljött a meccs, amit sokan szívesen elkerültek volna: Wade az utolsó összecsapásán lépett pályára hazai környezetben.


A 37 éves klasszis pedig fiatalokat meghazudtoló produkcióval, 30 ponttal zárt le egy korszakot. Wade-et pályafutása során összesen 13-szor választották be a liga All-Star-csapatába, kétszer helyet kapott a liga legjobb ötösében, háromszor a második csapatban szerepelt a neve. Ami a védekezést illeti, a dobóhátvéd három idényben is ott volt a legjobb ötösben, egyszer pedig ő lett az NBA „pontkirálya”, miután a 2008–2009-es szezonban 79 mérkőzésen 30.2 pontot átlagolt.

No és persze a már említett három bajnoki gyűrű…

Wade-et az amerikai válogatottal sem kerülték el a sikerek, a 2008-as pekingi olimpián a gárda vele a soraiban nyert aranyérmet, de a 2004-es athéni játékokról harmadik helye is van, és tagja volt a 2006-ban világbajnoki bronzérmes nemzeti együttesnek is.

Miami mindig is „Wade megyéje” lesz (Fotó: twitter.com/miamiheat)
Miami mindig is „Wade megyéje” lesz (Fotó: twitter.com/miamiheat)


Az egyik sörgyártó cég rendkívül megható kisfilmmel búcsúzott el Wade-től, amelyben olyan emberek szólalnak meg, akiknek a játékos megváltoztatta az életét – a videóban feltűnik például Wade anyja, aki lelkipásztor, s Wade tulajdonképpen vásárolt egy templomot neki és a csoportjába járó hívőknek.

„Sokkal büszkébb vagyok az emberre, aki lettél, mint a kosárlabdázóra. Nagyobb vagy a kosárlabdánál.”

De többek között megszólal egy másik nő is, akinek Wade 2010-ben vásárlási utalványt adott, miután leégett a háza, egy iskolai lövöldözés áldozatának a testvére, akinek történetesen Wade volt a nagy kedvence, illetve egy lány, akinek Wade kifizette a tanulmányi ösztöndíját.


Wade legszebb játéka – minden szezonból


A GSW ellen „búcsúként” bemutatta minden idők egyik legelképesztőbb dudaszós győztes kosarát

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik