LeBron James és James Harden is meccsnyerő kosárral jelentkezett

ADORJÁN ISTVÁN, GOBODICS TAMÁS, ZSIVERA GÁBOR (KEZDO5.HU)ADORJÁN ISTVÁN, GOBODICS TAMÁS, ZSIVERA GÁBOR (KEZDO5.HU)
Vágólapra másolva!
2014.02.13. 10:06
null
LeBron James hárompontosa két tized másodperccel a vége előtt (Fotó: Reuters)
Az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) szerdai játéknapján 13 meccses maratont rendeztek, így számos nagyszerű egyéni teljesítményt láthattunk: LeBron James a Warriors otthonában, James Harden a Wizards és a 10 hárompontost berámoló Trevor Ariza ellen szerzett az utolsó pillanatokban győztes kosarat. Marc Gasol térde ismét megsérült, de a Grizzlies nyerni tudott, a Pacers viszont otthon égett meg a Dallas ellen – ugyanezt megtette a Knicks is a nyugati utolsó Kingsszel szemben. A keleti playoff-csapatok közül simán nyert a Raptors és a Nets, míg az ide igyekvő Cavaliers egyik riválisát gyűrte le. Nyugaton egyre kuszáltabb a tabella eleje: a Spurs tartja magát, azonban a Portland Clippers elleni vereségével lecsúszott a dobogóról.

 

Indiana Pacers–Dallas Mavericks 73–81

Védelmek, ha találkoznak. Bár a dallasi védekezés nem tartozik a legjobbak közé, ezúttal remekül muzsikált: 73 ponton és 32 mezőnyszázalékon tartották a Pacerst – mindkettő negatív csúcs a keleti első számára. Viszont a Mavs is csak 35 százalékkal dobálta össze a 81 pontját, és bár a negyedik negyedben volt egy hétperces periódus, amikor az Indiana zsinórban nyolc dobást rontott és öt labdát adott el, mégsem tudtak igazán meglépni - igaz, az a pár pont is elégnek bizonyult. Az Indiana támadógépezete nem először sül be idén, viszont a védekezésük eddig mindig elégnek bizonyult - 31-0-ra álltak eddig akkor, ha 92 pont alatt tartották ellenfelüket.

Ellis kilógott. A kevés pont miatt nehéz bárkit is kiemelni, de a 23 pontos, 9 lepattanós, 6 gólpasszos Monta Ellis mindenképp megérdemli. Ő volt csapata vezére, egyedül ő jutott az egész mezőnyből 20 pont fölé, ráadásul a hajrában higgadtan bedobálta a büntetőt is. Mellette a 18-ig jutó Nowitzki említhető, a Pacersnél pedig a dupla-duplázó Stephenson - Hibbert (4 pont, 2/6 mezőnyből, 7 lepattanó) és George (12 pont, 4/17 mezőnyből, 1/6 tripla, 7 lepattanó) is a gyengébbek közé tartozott.

A Pacers legjobb dobói: Hill 14/9, Granger 13/3, Stephenson 13
A Mavericks legjobb dobói:
Ellis 23, Nowitzki 18/3, Carter 11/9

Orlando Magic–Memphis Grizzlies 81–86

Túl nagy ár a győzelemért? A 20 pontos, 5 lepattanós Zach Randolph fémjelezte Memphis eleve Tony Allen, Quincy Pondexter és Mike Conley nélkül állt fel, de meccs közben elvesztette Marc Gasolt is. A kezdeti lendület, illetve az előny - ha szűken is, de - kitartott, ám sérültjei miatt nagyon kemény menet lesz ez a Grizzliesnek a következő hetekben.

A lelkesedés megvolt, az extrák viszont hiányoztak. A dupla duplázó Nik Vucsevics (13 pont, 10 lepattanó, 2 blokk) húzta floridai gárda közel volt ahhoz, hogy a Thunder és a Pacers után mai riválisát is elkapja, de a hajrában rosszkor ütött buta faultot a védelem Courtney Lee-n (17 pont, 6 lepattanó), valamint a montenegrói center egyéni produkciójánál jobbat senki sem tudott ma felmutatni házon belül.

A Magic legjobb dobói: T. Harris, Vucsevics 13-13, G. Davis 12
A Grizzlies legjobb dobói:
Z. Randolph 20, C. Lee 17/3, Prince 14

Toronto Raptors–Atlanta Hawks 104–83

A harmadik negyed döntött. A Raptors borzasztóan kezdte a találkozót, első 12 dobásukból 11-et elrontottak, aztán fokozatosan találták meg a támadójátékukat és átvették a vezetést. A harmadik negyedben aztán a 31-et szóró DeRozan vezérletével lelépték a Hawkst, a bedobó 14 pontot szerzett ebben a negyedben és a párpontos Raptors-vezetésből 13 pontos előny lett - a záró etapban ezt még megfejelték nyolccal, sima győzelem lett a vége.

A festékben uralkodott a Hawks. Mindkét csapat elég gyengén dobott (40 százalék körül), de az Atlanta 50-32-re nyerte a festékből szerzett pontok csatáját, érdekes módon ez nem volt elég ezúttal. Sőt, ha hozzátesszük, hogy a Raptors nem szerzett kosarat leindításból, még érdekesebb a helyzet, de a majdnem kétszer annyi támadólepattanó és a majdnem háromszor annyi tripla ezen az estén többet ért.

Mélyrepülésben az Atlanta. A Hawks zsinórban öt meccset veszített el, az utóbbi tízből hetet, és 50 százalék alá csökkent a mérlegük. Már csak az ötödik helyen állnak Keleten, és csupán fél meccsel előzik meg a Washington-Brooklyn duót.

A Raptors legjobb dobói: DeRozan 31/6, Lowry 16/3, Patterson 14/3
A Hawks legjobb dobói:
Ayon 18, Millsap 17, Teague 13

Boston Celtics–San Antonio Spurs 92–104

Rondo egyéni rekordja sem segített. Karriercsúcsot jelentő négy hárompontost jegyzett (öt kísérletből) a Celtics irányítója, ám ezen felül már csak két triplát tettek a közösbe a társak (6/17). Hiába értékesítették mezőnykísérleteik közel felét (46%), a hárompontosok terén fölényben volt a Spurs (47,4%). Noha hatan is tíz pont fölé jutottak a hazaiak közül, ez alkalommal nem jött össze a bravúr.

Duncan mindent megold. Sérülések ide, Parker pihentetése oda, nem adta meg magát a Spurs a Boston csarnokában. Három negyeden keresztül hajszolták egymást a felek, pontosabban a Kelták a vendégeket – ám az utolsó negyedben azonban jött Duncan, s a veterán magasember 12 pontjával elősegítette együttese győzelmét.

A Celtics legjobb dobói: Rondo 16/12, Olynyk, Humphries 15-15, Bass 12
A Spurs legjobb dobói:
Duncan 25, Diaw 18/3, Mills 16/9, Belinelli 16/6

Brooklyn Nets–Charlotte Bobcats 105–89

Pierce újabb győztes performansza. A sztárokkal teletűzdelt Brooklyn megint a veterán ex-bostoni főszereplésével nyert fontos meccset. Paul Pierce 25 pontját 5-ből 5-ös triplázással hozta össze úgy, hogy Deron Williams (13 pont, 7 gólpassz) és Joe Johnson (8 pont), valamint Kevin Garnett (10 pont, 3 lepattanó) sem villogott (most sem).

Al Jefferson most besült. A vendégek centere hetek óta élete formájában kosarazik, de ezen az estén mindössze 12 pont és 10 lepattanó érkezett tőle, így a vendégek nem tudták igazán megszorítani sem az 50 százalékos küszöbtől már csak két győzelemnyire lévő Kidd-legénységet.

A Nets legjobb dobói: Pierce 25/15, Teletovic 13/9, Deron Williams 13/3, Blatche 13
A Bobcats legjobb dobói:
Walker 16/6, McRoberts 13/9, Al Jefferson 12

Detroit Pistons–Cleveland Cavaliers 89–93

A mérkőzés végére kerülj előnybe. Több mint tíz ponttal vezetett már a Detroit, melyből –szerencsétlenségükre- még a negyedik negyed elejére is maradt nyolc egység. Ám a hazaiak nagy leolvadásba kezdtek, az Irving és Thompson (12/16 mezőny, 15 lepattanó) által húzott Cavs bő két perccel a lefújás előtt vezetett először a találkozó során, s az irányító triplájával hozta is a derbit. A Pistons már nyolc olyan találkozót vesztett el, melyeken a harmadik játékrész után vezetett, vagy döntetlenre állt.

Kihasználatlan előny. Hiába dominált a festékben a hazai gárda, s nyerték meg a lepattanózást, a Drummond-Monroe-Smith trió nem tudta győzelemhez segíteni a csapatot. Smith (7/15 mezőnyből, 10 lepattanó, 4 blokk) és Drummond (7/13 mezőnyből, 17 lepattanó) dupla duplát szállítottak, ám a kezdő hátvédek szinte veszélytelen dobásai (5/23 mezőny, 3/15 tripla) a Cleveland győzelmét segítették elő.

Rájátszásra hajt a Cavs! Nem számított a back-to-back mérkőzés a Lovagoknak, akik sorozatban negyedik sikerüket aratták azzal, hogy bevették a Palace-t. Utoljára 2010 márciusában produkáltak ilyen hosszú (akkor 8 meccses) győzelmi sorozatot – akkor még LeBron James az ő mezüket viselte.

A Pistons legjobb dobói: Smith 18/3, Monroe, Drummond 16-16, Singler, Bynum 12-12
A Cavaliers legjobb dobói:
Thompson 25, Irving 23/6, Jack, Waiters 9/3-9/3

New York Knicks–Sacramento Kings 101–106 – hosszabbítás után

Megint mélyen a Knicks. Mai, igen kiábrándító kudarca után már 12 győzelemnyire van az 50 százaléktól Mike Woodson alakulata, mely most nem számíthatott Andre Bargnani mellett arra a JR Smith-re sem, aki túl kényelmetlennek ítélte meg a maszkban játszást, ezért meg sem próbálkozott a játékkal.

A törpék lettek a New York veszte. A városban felnövő Jimmer Fredette (24 pont, 8-ból 6 tripla), valamint a hajrában fontos duplájával a meccset érdemben lezáró Isaiah Thomas (20 pont, 7 gólpassz) végezték ki a rendes játékidő végén viszonylag nagy előnyt elszórakozó hazaiakat, akik az extrát játszó Carmelo Anthony (36 pont, 11 lepattanó) kosarával még nyerhettek is volna a negyedik etap végén, ám a ráadásban már alárendelt szerepben voltak.

A Knicks legjobb dobói: C. Anthony 36/15, Stoudemire 20, T. Chandler 17
A Kings legjobb dobói:
Fredette 24/18, Gay 20/6, I. Thomas 20/3

Houston Rockets–Washington Wizards 113–112

James Harden volt a nyerőember. Egész este azt csinált a Rockets hátvédje az ellenféllel, amit akart: 35 pontig jutott 8/14-es mezőnymutatóval, 16 büntetőt harcolt ki és mindet bedobta – emellett 6-6 gólpasszt és lepattanót is jegyezhetett. Mellette Dwight Howard is nagyon keményen játszott (24 pont, 16 lepattanó, 3 blokk), és a sérült Patrick Beverley helyén játszó Jeremy Lin is remekelt. Azonban ez is majdnem kevés volt, mivel 26 labdát szórtak el – az utolsó pillanatokban aztán Harden még egy nagy kosarat szerzett, amivel győzött a Houston.

Trevor Ariza extrája sem volt elég. A Wizards kiscsatára 10 hárompontost termelt be, mellette szedett 11 lepattanót és szerzett 3 labdát, a többieknél viszont akadtak hiányosságok. Nene Hilario 75 százalékos hatékonysággal dolgozott mezőnyből, de 9 büntetőből csak hármat tudott bedobni, John Wall hiába adott 14 gólpasszt, alig 30 százalék felett termelt, és hátvédtársa, Bradley Beal is 8/24-et hozott össze – a kispad pedig szinte láthatatlan volt. Ennek ellenére nyerhettek volna, de Harden a végén egymaga bohócot csinált három védőből is.

A Rockets legjobb dobói: Harden 35/9, Howard 24, Parsons 18/6.
A Wizards legjobb dobói: Ariza 32/30, Nene 21, Beal 20/12.

Milwaukee Bucks–New Orleans Pelicans 98–102

Anthony Davis hiányát sem használta ki a Bucks. A Milwaukee-ban rengeteg sérült, többek között két kiváló magasember, Larry Sanders és John Henson is maródi, azonban ennek ellenére sikerült korán faultgondokba kergetni a Pelicans All-Starra is meghívott erőcsatárát. Ez átmeneti zavart okozott ugyan a vendégeknél, ám a szezon közben igazolt francia Alexis Ajinca a sereg élére állt, és rontott dobás nélkül (7/7 mezőnyből, 2/2 büntető) 16 pontig jutva pótolta Davist. Végül összesen heten értek el legalább 10 pontot a Pelicansben.

Hihetetlen bénázás a sereghajtónál. Még mindig vár 10. sikerére a Bucks, pedig ma igazán meg lehetett volna a győzelem – azonban a második félidőben megint behúzták a fékeket, igaz, mindössze nyolcfős rotációval dolgoztak. Brandon Knight és Gary Neal maradéktalanul dicsérhető, ahogyan a végjátékban fontos triplát szerző Nate Wolters is – Ersan Iljasova már kevésbé. A török erőcsatár hiába játszott jól, az utolsó másfél percben zsákolást rontott, majd kicsivel később besapkázták ziccerdobás közben, azaz négy könnyű pontot hagyott talonban.

A Bucks legjobb dobói: Knight 22/3, Neal 18/3, Iljasova 16/3.
A Pelicans legjobb dobói:
Gordon 21/6, Roberts 17/6, Ajinca 16.

Minnesota Timberwolves–Denver Nuggets 117–90

Kevin Love-nak akadt segítsége. Két nagyon fontos láncszem, Nikola Pekovic és Kevin Martin sérülése miatt nincs könnyű helyzetben a Wolves – ma viszont megcsillant valami az alagút végén. Love hozta magát (32 pont, 11 lepattanó, 8 gólpassz), de mellette a swingman Corey Brewer is 22-ig jutott, Ricky Rubio pedig 11 pontja és 12 gólpassza mellé 7 labdát szerzett. Rajtuk is túltett a kispadról beszálló JJ Barea, aki úgy jutott 18 pontig, hogy nem rontott dobást (8/8 mezőnyből).

A Nuggetsnál továbbra is csak tapogatóznak. A három irányító (Lawson, Robinson és Miller) hiánya egyelőre megoldhatatlan problémának tűnik, már félidőben 20 pontos hátrányban volt a vendégcsapat. Ma egy érdekes felállással próbálkozott Brian Shaw vezetőedző, Randy Foye mellé négy kiscsatárt-erőcsatárt pakolt be (Chandler, Faried, Hickson, Arthur) a kezdőötösbe – a mutatott játék alapján valószínűleg nem ez lesz a megoldás.

A Timberwolves legjobb dobói: Love 32/18, Brewer 22/3, Barea 18/6.
A Nuggets legjobb dobói:
Hamilton 16/6, Hickson 14, Fournier 13/3.

Utah Jazz–Philadelphia 76ers 105–100
Későn kapkodott a fejsze nyele után a Philly.
Két, 40 pont feletti vereség után valamennyire összekapta magát a 76ers, azonban ez is csak arra volt elég, hogy a szintén nem túl acélos Jazzt egy kicsit megszorongassák. Végig elég bután védekezett a vendégcsapat, 24 faultjukra 32 büntetőt dobhatott a Utah – ráadásul a két jó büntetőzőt, Alec Burksöt (13/14) és Gordon Haywardot (11/12) folyamatosan ellátták munkával. 91-100-nál gondolta úgy a Sixers hátvédje, James Anderson, hogy itt még lehet keresnivalójuk, az utolsó 19 másodpercben berámolt három triplát – a végén azonban Haywardot faultolták 103-100-nál, aki addigra már belejött a büntetőzésbe.

Az újonc irányítók újra találkoztak. Michael Carter-Williams és Trey Burke utoljára tavaly az NCAA Final Fourban futott össze, akkor MCW csapata, a Syracuse nyert, és Burke nagyon gyengén játszott. Burke ma sem villogott, a Philly irányítója igen (19 pont, 8 gólpassz, 2 labdalopás, 3 blokk) – viszont ma Burke örülhetett győzelemnek.

A Jazz legjobb dobói: Burks 26/3, Hayward 17, Williams 13/3.
A 76ers legjobb dobói:
Turner 21, Young 19/3, Carter-Williams 19.

Golden State Warriors–Miami Heat 110–111

Drámai végjátékban Jamesnek jött ki a lépés. Bár 21 ponttal is vezetett a Heat, a hajrában Iguodala kosarával előnybe került a Warriors, ám egy perccel a lefújás előtt James egy triplával újra vezetéshez juttatta a Miamit. Erre Currynek volt válasza, előbb egy kettessel, majd egy Heat-kosár után egy 2+1-es akcióval – 14 mp-cel a vége előtt 110-108-ra vezetett a Golden State. Az utolsó támadást viszont a Heat vezette, és az utolsó másodpercben James egy visszalépős triplával megnyerte a meccset a floridaiak számára.

Douglas kezdett, James dobott. Wade ezúttal sem lépett pályára, helyette Toney Douglas került be a kezdőbe, aki a szezon közben pont a Warriorstól került Miamiba. Így viszont még több dobást kellett vállalnia LeBron Jamesnek, aki 26-szor kísérletezett, ebből 14 betalált, 36 pontja mellé ráadásul 13 lepattanó és 9 gólpassz is felkerült a statisztikai lapjára. A GSW-nél Currynek volt jó napja, 4/4-es triplamutatóval és szintén hibátlan büntetőzéssel ért el 29 pontot, David Lee pedig 21 ponttal és 11 lepattanóval dupla-duplázott.

A Warriors legjobb dobói: Curry 29/12, Lee 21, Thompson 17/6
A Heat legjobb dobói:
James 36/12, Bosh 19, Beasley 16

Los Angeles Clippers–Portland Trail Blazers 122–117

Lefagyott a hajrában a Portland. Szűk másfél perccel a vége előtt három ponttal vezetett a Clippers, ekkor azonban előbb Lillard, majd Batum egymás után kétszer dobást rontott, így Crawford büntetőivel az egyébként szintén pontatlanul hajrázó Clippers behúzta a győzelmet.

Griffin nem lassít. Paul visszatérésével sem csökkennek az erőcsatár számai, ma 36 pont és 10 lepattanó került a neve mellé, így a 25-ig jutó Crawforddal, és a 20 pontos, 12 gólpasszos Paullal repítették a hazai csapatot. A Blazersnél az OKC elleni borzalom után jól játszott Aldridge (25 pont, 10/18 mezőnyből) és Lillard (21 pont, 8/12) is.

Zuhan a Blazers. Két nap alatt két riválisuktól is kikaptak szoros meccsen és már a Houston is megelőzte őket, így az ötödik helyre csúsztak vissza Nyugaton. Igaz, szinte egálban vannak a Rocketsszel és a Clippersszel, de míg ellenfeleik győzelmi sorozatban vannak, addig ők mintha kipukkadtak volna – jól jön nekik az All-Star szünet.

A Clippers legjobb dobói: Griffin 36, Crawford 25/3, Paul 20
A Trail Blazers legjobb dobói:
Aldridge 25/3, Lillard 21/9, Matthews 15/9

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik