Hatalmas Wizards-bravúr a Jazz pályáján, a GSW is legyőzte a Denvert

GOBODICS TAMÁS, MIHÁLY NORBERT (KEZDO5.HU)GOBODICS TAMÁS, MIHÁLY NORBERT (KEZDO5.HU)
Vágólapra másolva!
2021.04.13. 09:01
null
Curry 53 pontot szórt, megdöntötte Chamberlain klubrekordját (Fotó: Getty Images)
Steph Curry 53 pontot szórt a Nuggetsnek, Dallasban nyert a Philadelphia, New Yorkban kapott ki a Lakers, nem hibázott a Suns – ez történt hajnalban az NBA alapszakaszában.

 

New York Knicks–Los Angeles Lakers 111–96

Julius Randle vezérletével győzött a Knicks. A hazaiak back-to-backet játszottak, ennek kapcsán a Toronto Raptors legyőzését követően egy kissé álmosan is kezdték a mérkőzést. Az első félidőben még nagyrészt a Lakers akarata érvényesült, ám a fordulást követően Reggie Bullock (12 pont) tripláját követően már a házigazda ragadta magához a kontrollt. Julius Randle (34 pont, 10 lepattanó, 4 gólpassz) ezúttal is klasszis teljesítményt nyújtott, de Elfrid Payton (20 pont) és a kispadról érkező Derrick Rose (14 pont) is odatette magát, így a harmadik negyedben egy 13–2-s futással el is döntötték az összecsapás végkimenetelét. A Los Angeles-iek a záró játékrészben még egyszer összekapták ugyan magukat, ám öt pontnál közelebb nem kerültek, így a New York sorozatbeli harmadik győzelmét szerezve magabiztosan tartja a playint jelentő pozícióját.

Nem ízlett a New York védekezése a Lakersnek. Immáron Marc Gasol, Kyle Kuzma és Wesley Matthews is hadra fogható volt a vendégeknél, ellenben az Anthony Davis-LeBron James duó továbbra is hiányzott. Mindezek ellenére a Los Angeles-iek mellett szólt az is, hogy egy napot pihenhettek a Brooklyn legyőzését követően, ráadásul még csak utazniuk sem kellett. Az első félidőben fej-fej mellett haladtak a csapatok, viszont a fordulást követően sokkal agresszívabbá váltak a hazaiak, ami elsősorban a lepattanózásukon és a védekezésükön volt észrevehető, a Knicks 15 támadópattanójával szemben a vendégek mindössze négy alkalommal tudtak második esélyt kiharcolni, ráadásul 25 alkalommal adták el a labdát. Dennis Schröder (21 pont, 6 gólpassz) próbált fazont szabni a játékuknak, mellette Markieff Morris (17 pont, 4 gólpassz) volt az, akit még dicsérni lehetett, s bár Kuzma is eljutott 14 pontig, de 2/9-et dobott a triplavonalon kívülről, miközben Andre Drummond a 10 lepattanója mellett érthetetlen módon csak három dobást vállalt mezőnyből.

A Knicks legjobb dobói: Randle 34/6, Payton 20, Rose 14
A Lakers legjobb dobói: Schröder 21/3, Morris 17/9, Kuzma 14/6

Dallas Mavericks–Philadelphia 76ers 95–113

Ez nem a Dallas meccse volt. A Mavericks az előző este alulmaradt a San Antonio Spurs ellenében, leginkább a védekezésük volt hullámzó, így ebben mindenféleképpen javulniuk kellett a Philly ellenében. Nos, ez nem igazán sikerült, a hazaiak lényegében már a feldobás pillanatától kezdve csak futottak az eredmény után, s habár a Luka Doncic-Ben Simmons párharcot a szlovén klasszis nyerte – 32 pont, 4 lepattanó, 4 gólpassz – ezúttal ez semmire sem volt elegendő. A Dallas sztárja mellett ugyanis mindössze Jalen Brunson (15 pont, 6 lepattanó) és Dorian Finney-Smith (12 pont, 11 lepattanó) érdemel piros pontot, hisz a kispad szinte teljesen súlytalan volt – JJ Redick 1/7-es mezőnymutatóval debütált a texasiak mezében - és Kristaps Porzingis hiányát sem tudták orvosolni.

Joel Embiid tarthatatlannak bizonyult. Habár az elmúlt időszakban egy kissé ingatag teljesítményt mutatott a Sixers, ezúttal a magabiztosság sugárzott belőlük. Joel Embiid mindössze 26 percnyi játékidő alatt jutott el 36 pontig és 7 lepattanóig, miután a hazaiak Kristaps Porzingis hiányában nem találtak fogást rajta – a Maxi Kleber, Boban Marjanovics és Willie Cauley-Stein alkotta trió csak a faultokat gyűjtögette a Philadelphia MVP-jelöltjén. A magasember mellett a padról érkező Furkan Korkmaz (20 pont) ezúttal is elemében volt, miközben Ben Simmons (8 pont, 6 lepattanó, 7 gólpassz) kissé hátrébb lépve, nem túlvállalva magát játszott rettentően hasznosan. Az összecsapás lényegében már a második negyed végén eldőlt, ekkor a vendégek egy 10–1-s futással alakították 60–45-re az eredményt, ahonnan már nem volt visszaút a texasiak számára.

A Mavericks legjobb dobói: Doncic 32/6, Brunson 15/3, Finney-Smith 12/6
A 76ers legjobb dobói: Embiid 36/6, Korkmaz 20/12, Harris 10/3, Milton 10

Orlando Magic–San Antonio Spurs 97–120

Simán hozta a kötelezőt a Spurs. Semmi váratlan nem történt ezen a mérkőzésen, mindkét csapat hasonlóan fáradtan érkezett, a San Antonio pedig érvényesítette a papírformát, ennyivel jelenleg előrébb tartanak a texasiak a szétcserélt, megfiatalított Magicnél. A vendégek már az első negyedet 12 ponttal nyerték, a nagyszünetben pedig 23 egységgel vezettek, igazából onnantól nem lehetett kérdés, a harmadik-negyedik játékrészt már csak le kellett menedzselni - ez sikerült, 28 percnél senki nem játszott többet Gregg Popovich-nál, úgyhogy az Orlandónak nem nagyon osztottak most lapot. A Spurs ezzel egy hónap után tudott újra back-to-back győzelmeket aratni (előző este Dallasban nyert), ráadásul most mindkét meccsen kifejezetten jól is nézett ki a gárda, ezúttal a második félidőben már végig minimum húsz ponttal vezetett - a Magic viszont sorozatban hatodszor, összességében huszonháromból tizenkilencedszer kapott ki, jelenleg ezzel a kerettel ez a realitás.

A Magic legjobb dobói: Hampton 16/3, Carter 15, Bacon 14
A Spurs legjobb dobói: DeRozan 19, Murray 17/6, White 15/3

Memphis Grizzlies–Chicago Bulls 101–90

Tovább „támad” a Memphis. A playoffért hajtó hazaiak végig remek védekezést mutattak be ezen a mérkőzésen, csak rövidebb átmeneti időszakokra voltak ezzel gondjaik, de a negyedik negyedben ismét feljebb tudtak kapcsolni hátul és ennek köszönhetően behúzták a győzelmet. A záró etapnak hátránnyal ment neki a Grizzlies és hosszú percekig úgy tűnt, hogy egylabdás végjátékra készülhetünk, de aztán 6:50-nel a vége előtt a lovak közé csapott a gárda és öt perc alatt egy 18–6-os rohamot vitt véghez – ezzel eldöntötte a küzdelmet, teljesen elvette a Bulls kinti dobásait, míg a túloldalon Jonas Valanciunasra építve stabilan hozta a kosarakat. A center végül 26 ponttal, 12/15 jó dobással, 14 lepattanóval és 3 blokkal zárta az estét, mellette dupla duplázott Ja Morant és 4/9 triplát süllyesztett el Grayson Allen is – támadásban persze így sem váltották meg a világot, de az említett roham és a jó védekezés elég volt ahhoz, hogy újabb győzelmet könyvelhessenek el.

Tovább süllyed a Bulls. Úgy tűnt, hogy a LaVine-Vucsevics páros kezd elhelyezkedni egymás mellett és jönnek a győzelmek, ám mielőtt túl magabiztossá váltak volna Chicagóban, a csapat ismét a szájukba adta a citromot: most már sorozatban harmadszor kapott ki az együttes és ezúttal kifejezetten gyenge játékkal maradt alul. Maga Vucsevics is csak egy jó időszakban tudott igazán érvényesülni Valanciunas ellen, de így is gyengén dobott, LaVine sem találta a dobását, a Williams, Satoransky, Young trió összesen 4/16-os mezőnymutatót hozott össze, egyszerűen nem volt kihez nyúlni – főleg a negyedik negyedben kerültek bajba, az említett párperces leolvadás végképp megpecsételte a sorsukat. A Chicago amúgy is csak 29. a ligában a negyedik negyedes netratinget tekintve és már csak 10–19-re áll azokon a meccseken, amelyeken az utolsó öt percben öt pont, vagy annál kevesebb a különbség – ezúttal 26 százalékkal dobtak a záró etapban és 0/11 triplát hajítottak el ekkor...

A Grizzlies legjobb dobói: Valanciunas 26, Brooks 17/3, Allen 14/12
A Bulls legjobb dobói: LaVine 21/6, Young 20, Theis 18

New Orleans Pelicans–Sacramento Kings 117–110

Majdnem elszórakozta a Pelicans. A hazaiak Brandon Ingram (34 pont, 6 lepattanó, 7 gólpassz) és Zion Williamson (30 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz) pusztítottak az első félidőben, a nyitó játékrészt rögtön 12 ponttal nyerték, a nagyszünetben pedig már 23-mal vezettek, átgázoltak ellenfelükön. A parádés támadójáték és a nagyon fegyelmezett, jól záró védekezés is visszaesett azonban a folytatásban, a harmadik negyedet 29–18-ra bukták el, majd a simának tűnő meccsből kis híján egylabdás végjáték lett – a győzelemhez az utolsó percben kellett egy kimaradó Fox-tripla és egy fontos lepattanó is, így úszták meg a leolvadást. Erre az időszakra már eléggé elfogyott az erő, talán a back-to-back jött ki a társaságon, mindenesetre végül az első félidő elég jóra sikerült ahhoz, hogy ez beleférjen – a Lonzo Ball nélkül küzdő gárda sorozatban harmadszor nyert és bár továbbra sincs playin-helyen, de ezzel a formával nagyon közel jár ehhez és van esélye az „osztályozóra”.

Nem sikerült elállítani a vérzést. Luke Walton, a Kings vezetőedzője azzal küldte pályára csapatát, hogy „állítsák el a vérzést”, és tegyenek már pontot a vereségszéria végére, a játékosok viszont az említett -23-as első félidővel reagáltak erre, nem mondhatjuk, hogy tűzbe jöttek a mester szavaitól. A fordulás után aztán De'Aaron Fox (43 pont, 6 lepattanó, 6 gólpassz) vezetésével visszajöttek, de összességében 43 százalékkal dobtak, 30 százalék alatt tripláztak, 15 büntetőt hagytak ki, ráadásul a lepattanózást is elvesztették 51–34-re – ezek után az a csoda, hogy szorossá tudták tenni a végét. Mindenesetre most már hét mérkőzésre rúg a vereségszéria, az ő szezonjuk érdemi része lassan véget ér, ők már messze vannak a playintől is.

A Pelicans legjobb dobói: Ingram 34/9, Williamson 30, Bledsoe 13/3
A Kings legjobb dobói: Fox 43/15, Barnes 16/9, Harkless 15

Utah Jazz–Washington Wizards 121–125

Hatalmas Wizards-bravúr. A ligaelső otthonában nyerni óriási dolog, főleg egy olyan csapat számára, amely a keleti playinben is már csak elméletben bízhat, de a Wizards ismét megmutatta, hogy jobb napjain bármire képes. Bradley Beal (34 pont, 5 gólpassz) és Russell Westbrook (25 pont, 14 lepattanó, 14 gólpassz) sebessége soknak bizonyult a listavezető számára, a Washington két vezére óriási lendülettel száguldozott a pályán és bár az első negyedben még kaptak 42 pontot, de a folytatásban átvették az irányítást - a nagyszünetben már ők vezettek öt ponttal, az utolsó negyednek pedig tízpontos előnnyel vághattak neki. Ott közelített a Utah, de a Wizards nem tört meg, amikor kellett, akkor Westbrook, vagy a cserepadról beszálló Daniel Gafford hozzászólt, így megőrizték az előnyüket – a végén Beal két kihagyott büntetője még borzolta a kedélyeket, de a pontkirály-jelölt később javítani tudott. A remekül dobó fővárosiak ezzel a sikerrel valószerűtlen módon 2–0-ra hozták a Jazz elleni alapszakasz-szériájukat, következőleg pedig a Kings ellen bizonyíthatnak.

Mitchell extrája sem volt elég. A listavezetőnél végül a pihentetett Mike Conley, valamint Jordan Clarkson sem lépett pályára, ami a kispad hatékonyságán meglátszott, a cseresor összesen 14 pontot tett hozzá és nem nagyon tudtak terhet levenni a kezdőkről. A jó kezdés így is megvolt, az első negyedben a Jazz sorozatban 11 labdabirtoklásból talált be, Donovan Mitchell pedig egymaga zsinórban hat játékot fejezett be ponttal – 17 egységnél tartott egy játékrész után, nagyon elemében volt. Rá később sem lehetett panasz, a hátvéd 42 pontig és 6 gólpasszig jutott, de egyrészt a társak nem feltétlenül nőttek fel mellé és nem volt meg a megszokott átütőerő a játékukban, másrészt a csapatvédekezésük ismét atomjaira hullott, képtelenek voltak lelassítani a Washingtont. A negyedik negyedben már 19 ponttal is égtek, onnan jöttek vissza úgy, hogy izgalmassá tették a végét, de ezúttal ez kevésnek és késeinek bizonyult – abszolút váratlan pofonba szaladtak bele otthon, hiszen ebben a csarnokban zsinórban 24 (!) győzelem után szenvedtek ismét vereséget.

A Jazz legjobb dobói: Mitchell 42/12, Bogdanovic 33/18, Ingles 18/9
A Wizards legjobb dobói: Beal 34/6, Westbrook 25, Gafford 15

Golden State Warriors–Denver Nuggets 116–107

Curry-parádé és GSW-siker. A pihentebb, de Wisemant és Oubre Jr.-t is nélkülöző Warriorsnak igazából egy esetben lehetett reális esélye a Denver ellen, ha Steph Curry megőrül, ez pedig most pontosan így is történt. A kétszeres MVP azt csinált a pályán, amit csak akart, már az első negyedben beszórt 21 pontot, amellyel megadta a találkozó alaphangját, de a GSW így sem tudott igazán előnybe kerülni, sőt, a nagyszünetben öt ponttal a Denver járt előrébb. Az áttörést a harmadik negyed hozta meg, amikor Curryre építve, de már a társak feljavult játékával 43–22-re vitte el ezt a játékrészt a hazai alakulat – onnantól már a kezükben volt a történet és bár a hajrában mindent megtett a Nuggets, de sikerült beosztaniuk ezt a különbséget. Curry végül 53 pontig jutott és 14/24 dobásába 10/18 tripla fért bele, amelyhez 15/16 büntetőt tett hozzá, fenomenális teljesítményt nyújtott, ráadásul ezzel megelőzte Wilt Chamberlaint és immár ő számít a Warriors történetének legeredményesebb játékosának – a GSW ezzel a bravúrral még mindig a Pelicans előtt, a nyugati tizedik, playint érő helyen várhatja a folytatást.

Ez sem jött össze a Denvernek. Sorozatban nyolc győzelem után előbb előző este elszórakozta a bőven nyerhető meccset a Boston ellen, majd most a nagyon átaludt harmadik negyed miatt back-to-back vereséget gyűjtött be a Nuggets. Pedig a kisebb sérüléssel bajlódó Michael Porter Jr. vállalta a játékot és 24 ponttal, valamint 9 lepattanóval villogott, sőt, több kihagyott találkozó után Jamal Murray is visszatért – hogy aztán dobjon 17 pontot, majd a mérkőzés utolsó percében térdsérülést szenvedjen és megint kidőljön. Hogy vele pontosan mi van, azt még nem tudni, a Denvernél mindenesetre Nikola Jokics jó teljesítménye (27 pont, 12 lepattanó, 8 gólpassz) sem volt elég a sikerhez, a záró etapban hiába javultak fel védekezésben, ott már csak futottak az eredmény után – ezzel a vereséggel megint kicsit leszakadtak a nyugati top háromtól, egyelőre nem tudnak feljebb kapaszkodni.

A Warriors legjobb dobói: Curry 53/30, Green 18/6, Wiggins 17/3
A Nuggets legjobb dobói: Jokics 27/3, Porter Jr. 24/3, Murray 17/3

Phoenix Suns–Houston Rockets 126–120

Most simábban nyert a Suns. Egy hete szoros küzdelemben gyűrte le ellenfelét a Phoenix és bár a végeredmény most is nagyon hasonlóan alakult, de maga a meccs jóval simábbnak bizonyult: a hazaiak 81–58-ra vezettek a nagyszünetben, így igazából addigra el is döntötték a küzdelmet. Tették mindezt úgy, hogy az első két negyed során 18 (!) triplát (NBA-rekord beállítva) bombáztak be 75 százalékkal, ebből Jae Crowder egymaga 8/9-et vállalt és bár a fordulás után ő és a csapat is kicsit kihűlt, de a 25 bedobott hármassal így is franchise-rekordot döntöttek. A korai nagy előny és a remek dobóforma azt eredményezte, hogy nem kellett erőlködniük, 30 játékperc fölé csak Bridges és Booker jutott és bár az utolsó negyedben öt-hat pontig is visszajött a Rockets, de még azelőtt reagáltak a hazaiak, hogy igazán bajba kerültek volna. A magabiztosan hozott kötelezőnek és a Jazz betlijének köszönhetően másfél meccsre közelítették meg a listavezetőt Chris Paulék, most pedig back-to-back fogadják a Miamit.

Támadásban a Rockets is egyben volt. A vendégek 50%-kal dobtak mezőnyből és 40 százalékkal süllyesztettek el 17 hármast, egy átlagos mérkőzésen ezek a számok minimum győzelmi esélyeket jelentenének, főleg a 32 gólpasszal kiegészítve, de a Suns dobóformája még a texasiakat is túlnőtte. Christian Wood (25 pont, 15 lepattanó) és Kevin Porter Jr. (22 pont, 14 gólpassz) remeklése ezúttal csak arra volt elég, hogy megközelítsék ellenfelüket és visszajöjjenek a jelentős hátrányukból, ezzel jelezzék, hogy senki nem dőlhet ellenük hátra – ennél többet nem tehettek, úgyhogy a Minnesota már utolérte őket és holtversenyben övék a liga legrosszabb mérlege.

A Suns legjobb dobói: Crowder 26/24, Booker 24/6, Ayton 18
A Rockets legjobb dobói: Wood 25/9, Porter Jr. 22/9, Olynyk 16/3

NBA, ALAPSZAKASZ
Dallas Mavericks–Philadelphia 76ers 95–113
New York Knicks–Los Angeles Lakers 111–96
Orlando Magic–San Antonio Spurs 97–120
Memphis Grizzlies–Chicago Bulls 101–90
New Orleans Pelicans–Sacramento Kings 117–110
Utah Jazz–Washington Wizards 121–125
Golden State Warriors–Denver Nuggets 116–107
Phoenix Suns–Houston Rockets 126–120

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik