Amerikai futball: nehéz török túra vár a magyarokra

D. SZ.D. SZ.
Vágólapra másolva!
2021.10.31. 21:41
null
Válogatottunk Csepelen készült az Európa-bajnokság B-csoportjának záró mérkőzésére (Fotó: D. SZ.)
Amerikaifutball-válogatottunk Csepelen készült az Európa-bajnokság B-csoportjának záró mérkőzésére, melyen Törökországgal mérkőzik meg november 6-án. A biztos továbbjutás tudatában lesz lehetőség a kísérletezésre, határok feszegetésére is.

 

Verőfényes napsütés, lágy őszi szellő és sisakok, vállvédők vad csattogása fogadta a Nemzeti Sportot a magyar amerikaifutball-válogatott november 6-i, Törökország elleni Európa-bajnoki csoportmérkőzése előtti utolsó, vasárnapi edzésén a Budapest Titans pályáján. Grátz Vilmos szövetségi kapitány az oldalvonalról dirigált a jelenlévő csapattagoknak, immár annak tudatában: a túra megvalósul.

A sikeres Eb-szereplés és az A-csoportba kerülés ugyanis komoly veszélybe került, miután annak ellenére, hogy a B-csoportot a mieink vereséggel is megnyernék (a törökök pedig győzelemmel is utolsó helyen zárnák), és a jelenlegi utazási feltételek mellett irreális költségekkel jár, a nemzetközi amerikaifutball-szövetség (IFAF) nem engedélyezte a csapatoknak, hogy elálljanak a megütközéstől: kizárta volna a magyarokat a küzdelemből, ezzel a feljutás álma is elúszott volna.

„Valahol értem az IFAF álláspontját, hogy minden mérkőzést le kell játszani
– mondta a nemzeti csapatot 2016 óta vezető Grátz lapunknak. – Ugyanakkor ez kicsit fars, hiszen az A-csoportban maradtak el találkozók bárminemű büntetés nélkül... Ezen túl kell tennünk magunkat, és nyerni kell Törökországban, ilyen egyszerű.”

Csakhogy a jelenlegi megkötések értelmében ezzel óriási terhet helyezett a hazai szövetség vállára, hiszen csak a PCR-tesztelés ilyen létszám mellett forintmilliókkal dobja meg a költségeket. A vezetőedző bevallotta, bosszantotta, hogy emiatt a szurkolókhoz kellett fordulni segítségért, de háláját fejezte ki mindenkinek, aki bármilyen formában is támogatta a válogatott utazását. A drukkerek 3.6 millió forinttal (!) támogatták a nemzeti együttest, a Fehérvár Enthroners csapata további egymilliót adományozott, s végül az Emberi Erőforrások Minisztériuma is besegített 2.5 millióval. Az összesen kilencmilliós költségeket így már ki tudja gazdálkodni a szövetség.

Fotó: D. SZ.
Fotó: D. SZ.


De nem csak az anyagiakkal gyűlik meg a vezetőedző baja: „Nehéz úgy felkészülni, hogy valódi tétje nincs a meccsnek – folytatta Grátz. – Ez sajnos kicsit látszik a játékosokon is. Mindent megteszünk, hogy megfelelő motivációval álljunk ki, de nem érzem, hogy mindenki maximálisan felpörgött volna.”

Az edzés sajátossága volt, hogy a múlt héten kihirdetett 45-fős szűk keretnek is csak a tovább szűkített változata jött el. A háromnapos hétvége és halottak napja miatt többen távolmaradtak, de amatőr sport révén nem is elvárható, hogy a játékosok mindent feláldozzanak a sport oltárán. Az is bonyolítja a képletet, hogy ilyenkor már fokozottan oda kell figyelni, hogy felesleges rizikónak ne tegyék ki a srácokat, de mégse óvatoskodják túl az gyakorlást. Ezen kívül a tréner kiemelte a fáradtságot, mint tényezőt, és elismerte, igyekszik a végletekig hajtani a csapatot, s előfordult, hogy túlzásba vitték a felkészülést – akár fizikailag, akár mentálisan –, kimerítve az erőtartalékokat.

Ráadásul három kulcsfontosságú védő is kimarad a keretből. A javában zajló svéd bajnokságban pallérozódó Szabó Martin legutóbbi mérkőzésén megsérült, Golita Zoltánt próbajátékra hívták a magyarnál magasabb szintet képviselő osztrák ligába. Zilai János nem kockáztathat meg felesleges sérülést egy ilyen összecsapáson, hiszen nem kizárt, hogy egy három hónapos edzőtáborba mehet jövő év elején a tengerentúli profi amerikaifutball-ligába (NFL). Grátz örülne, ha inkább a válogatottért küzdenének, de megérti a helyzetüket és a döntésüket.

Mindenképpen érezhető lesz a távollétük abban a védelemben, amely a legutóbbi hat meccsen összesen 51 pontot engedett, négyszer hét ponton vagy azalatt tartotta az ellenfelet... „Az első meccseken abszolút ők voltak a gárda hajtóereje, a támadóknak több időre van szükségük, mire minden a helyére kerül – magyarázta a szakember. – Szerencsére mostanra eljutottunk odáig, hogy kiegyensúlyozottak vagyunk a labda két oldalán, és nem támaszkodunk túlzottan egyik vagy másik egységre.” Továbbá kiemelte, a társaság nagyon összeszokott, viszont ennek már hátulütőjét is tapasztalja, mivel a játékosok néha már átesnek a ló túloldalára, és elkényelmesednek.

Fotó: D. SZ.
Fotó: D. SZ.


A mérkőzés „tétnélkülisége” és a többi felsorolt okból logikusan következik, hogy lehetőség nyílik az ifjaknak, peremembereknek, hogy megmutassák, mire képesek. „4-5 kulcsjátékos maradt ki, aki helyét fiatalok veszik át – mondta a vezetőedző. – Próbáltuk megtalálni azt a határvonalat, ahol az új arcok is megmutathatják magukat, de még elég ütőképesek vagyunk egy győzelemhez. Mindenképpen presztízskérdés számunkra, hogy veretlenül zárjuk az Európa-bajnoki B-csoportot.”

Az említett új generáció tagja lehet a 24 éves Leszkován Ádám is, aki az egész edzésen kimagaslóan teljesített. A szegedi CFS Guardians cornerbackje a keret egyetlen tagja, aki a magyar harmadosztályban szerepel, s elmondta, ez egy olyan bélyeg, amit eleinte nehéz volt leküzdeni.

„Ha körbenézek, mindenki HFL-játékos, tehát papíron sokkal jobbak nálam – mondta Leszkován a Nemzeti Sportnak. – Nyilván nem örülök, hogy tartalékosan kell kiállnia a válogatottnak, ugyanakkor nekem ez remek lehetőség, hogy megmutassam, elég ügyes vagyok, és helyet érdemlek a nemzeti együttesben. Remek visszaigazolás ez, hogy a kemény munkámnak megvan a gyümölcse, és hogy nem lehetetlen vidéki, kisebb csapatokból sem bejutni, ha elég rátermett valaki.”

Szükség is lesz a hozzá hasonló „kemény munkásokra”, hiszen a válogatott sok húzójátékosa már túl van a harmincon, s előbb-utóbb elkerülhetetlen, hogy szögre akasszák a stoplist. Grátz szerint a pozíciók függvényében ez különböző szintű nehézségeket szül majd a válogatottnak, hiszen például elkapókból nagy a merítés, így zökkenőmentes lehet egy átállás, más posztokon azonban közel sem ilyen egyszerű a történet.

„Ha az irányítóink döntenek úgy, hogy végeztek, az nagy váltást igényel. Nem azért, mert a következő generáció annyira le lenne maradva a mostani kerettagokhoz képest, hanem mert egy teljesen új sémát kell felépíteni az erősségei köré. Ez egy-két, akár három évet is igényelhet, de ez mindenhol így van, nem csak nálunk sarkalatos kérdés.” Azt azért hozzátette, reméli, ez nem a közeljövő problémája, hiszen az irányító hagyományosan az a poszt, ahol könnyebb a sérüléseket is elkerülni, és hosszú karriert lehet futni. Gondoljuk például az NFL-ben 44 évesen is parádésan teljesítő Tom Bradyre.

Persze nem kell ennyire előrerohanni. A keretre hat nap pihenő vár, de csak a mérkőzés napján utaznak Törökországba, így öt órán keresztül a reptéren és a repülőn „hangolódhatnak”.

Grátz elmondta, technikás törökökre számít, a képzettségük megkérdőjelezhetetlen, ráadásul nagyon sokrétű a stílusuk. Nem szabad alábecsülni őket, hiszen Izrael ellen egyetlen ponttal maradtak alul, a spanyol meccsen pedig ugyan kikaptak, sokáig vezettek. A szövetségi kapitány szerint fizikumban a mieink erősebbek náluk, ez a malmunkra hajthatja a vizet.

A magyar válogatott szereplése az IFAF Európa-bajnokság B-csoportjában
2019.10.12.: Magyarország–Spanyolország 24–7
2019.10.26.: Belgium–Magyarország 7–31
2021. 09.12.: Magyarország–Izrael 44–19

2021.11.06. Törökország–Magyarország

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik